Skocz do zawartości

[hamulec tarczowy] Klamka się nada?

FaZaa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Planuję zmianę mojego v-ka na jakąś tarczówkę z tyłu... Tyle że mam tzw. klamkomanetki shimano... Będą one odpowienie pod tarczowy hamulec? Rozglądam się za avid bb5 lub bb7 ... Tylko nie wiem czy kupując je będę musiał kupować osobno klamkę i manetkę przerzutek czy wystarczy to co mam,proszę o poradę... 

Zdjęcie klamki:

16971034.th.jpg

Proszę o szybką pomoc. Pozdrawiam

Klamkomanetki będą prawidłowo działać z BB5, BB7 oraz Accent Freezer i Tektro IO. Nie będą jednak działać z Hayes'ami MX.

A dlaczego niby te klamkomanetki (chyba to ST-EF50 7) miałyby nie działać z Hayes'ami MX ?

Od nowości w GF miałem MX-2 z ST-EF50 i nie narzekałem, teraz mam chwilowo klamki M590 i owszem jest lepiej ale bez rewelacji.

Zgadza się,teraz sprawdziłem. Jest to klamka ST-EF50 7R 22.2 czy jakoś tak  ... Czyli wszystyko będzie pasować? Nie oczekuję jakiś rewelacji ale chcę mieć niezawodny hamulec tarczowy na tył... Co mi zawsze zablokuje koło. A te avidy dobre są z tego co czytałem... A do zwykłego górala tarcza 203 na tył nie będzie głupio wyglądać? Duża różnica w hamowaniu jest czy to 160 czy 203? Bo mam okazję kupić z tarczą 203 i się pytam...

A dlaczego niby te klamkomanetki (chyba to ST-EF50 7) miałyby nie działać z Hayes'ami MX ?

Od nowości w GF miałem MX-2 z ST-EF50 i nie narzekałem, teraz mam chwilowo klamki M590 i owszem jest lepiej ale bez rewelacji.

A dlatego, że np. hayex MX1 powinien współpracować z klamką do hamulców cantilever, a nie V'brake. Na zwykłej klamce bardzo słabo hamuje.

W MX2 klamka do V'brake będzie już lepiej działać, ale najlepszy efekt osiągniesz po zastosowaniu klamki ciągnącej mało linki, czyli np. SD7 skręcona na max siłę, starej LX oraz oryginalnej klamki hayesa.

A dlatego, że np. hayex MX1 powinien współpracować z klamką do hamulców cantilever, a nie V'brake. Na zwykłej klamce bardzo słabo hamuje.

W MX2 klamka do V'brake będzie już lepiej działać, ale najlepszy efekt osiągniesz po zastosowaniu klamki ciągnącej mało linki, czyli np. SD7 skręcona na max siłę, starej LX oraz oryginalnej klamki hayesa.

To trzeba było zaraz pisać że chodzi o MX1, tu się nie wypowiadam bo nie miałem kontaktu.

A co do MX2 (i MX4) to może i owszem będzie jakaś różnica przy klamkach o których piszesz, ale taka że się jej prawie nie zauważy, bo i na starych klamkach i na nowych mogę spokojnie zablokować oba koła jednym palcem, wystarczy trochę chęci przy regulacji i może być naprawdę fajnie. To że hydrauliki hayesa mają wady to jedno ale mechanicznych będę bronił, mimo że myślę o zmianie na hydrauliki :D

Zgadza się,teraz sprawdziłem. Jest to klamka ST-EF50 7R 22.2 czy jakoś tak  ... Czyli wszystyko będzie pasować? Nie oczekuję jakiś rewelacji ale chcę mieć niezawodny hamulec tarczowy na tył... Co mi zawsze zablokuje koło. A te avidy dobre są z tego co czytałem... A do zwykłego górala tarcza 203 na tył nie będzie głupio wyglądać? Duża różnica w hamowaniu jest czy to 160 czy 203? Bo mam okazję kupić z tarczą 203 i się pytam...

Pewnie że będzie wszystko działać. A co do tarczy to pytanie ile ważysz i jak jeździsz. Tarcza 203mm to raczej do bardziej agresywnej jazdy.

Ja mam 160/160 i przy wadze mojej 80kg nie ma problemu z blokowaniem kół a spokojnie nie jeżdżę.

Wydaje mi się że na tył wystarczy bb5 z tarczą 185mm lub lepiej jeśli był by to bb7. Ja mam na tyle bb7 185mm i myślę że to zatrzyma każdego. Jakoś nie pakował bym się w tanie hydrauliki. Myślę że lepiej za tą cenę kupić sprawdzoną i prostą konstrukcję, czyli bb5/bb7.

Tak tyle że bb7 już są trochę droższe... Wcześniej miałem do czynienia z takimi hamulcami tarczowymi co żeby dobrze zahamowały to jeden klocek musiał ocierać o tarczę co utrudniało jazdę... i tego się boje przy wyborze mechaników... Da rade ustawić te hamulce tak żeby nic nie ocierało a dobrze hamowało? A bb5 z tarczą 160 da radę? czytałem  że się przegrzewa ale ja tam nie śmigam po górach czy coś... Raczej jeżdże na kole i potrzebuje dobrego hamulca : )

Spoko. Tak przegladając allegro zauważyłem ciekawy  i tani hamulec,co o nim sądzicie? http://allegro.pl/item1102037042_hamulec_hydrauliczny_tektro_auriga_203_p_lub_160_t.html

Lepiej kupić na tył mechanicznego avida bb5 czy hydraulicznego tego tektro? Doradźcie...

Miałem Tektro Auriga 160mm, wywaliłem to i wróciłem do mechanicznych Tektro IO które lepiej hamują (84kg ważę).

Aha czyli dać sobie spokój z takimi wynalazkami... Teraz się rozglądam za juicy 3 jakimiś używkami... Tylko mam taki problem... Bo jak już hydrauliczny to klamka inna... Czy da się w tych moich klmkomanetkach zlikwidować klamke ale żeby przełącznik hamulców został działający? Głupio to będzie wyglądać ale nie widzi mi się zmieniać manetek...

Tak tyle że bb7 już są trochę droższe... Wcześniej miałem do czynienia z takimi hamulcami tarczowymi co żeby dobrze zahamowały to jeden klocek musiał ocierać o tarczę co utrudniało jazdę... i tego się boje przy wyborze mechaników... Da rade ustawić te hamulce tak żeby nic nie ocierało a dobrze hamowało?

Da radę :)

Klamkomanetki to jeden kompletny element. Nawet gdybyś wyjął samą klamkę (prawdopodobnie poprzez wybicie trzymającego go sworznia) to prawdopodobnie reszta konstrukcji będzie zawadzała w instalowaniu nowych klamek od tarczówek. Lepiej wyjdziesz jak sprzedasz to co masz i kupisz osobno klamki oraz manetki albo zainstalujesz tarczówki mechaniczne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...