Globciu Napisano 11 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Witam koleżanki i kolegów Mam pewien problem. Zaistniała potrzeba zmiany napędu. Rower nabyłem z 7 biegowym napędem z montowanym wolnobiegiem, i z pewnych względów chciałbym go zmienić na 9. Udało mi już nabyć: Przerzutka przód: Deore LX FD M581 Przerzutka tył : Deore XT RD-M751 - długi wózek Piasta tył : Deore bodajże M530 Manetki : Deore rapidfire 3X9 Korba na razie pozostaje bez zmian jednak jej zębatki to 42-34-24 Stanąłem jeszcze przed potrzebą zakupu kasety i łańcucha który współgrałby z tymi komponentami i w związku z tym mam do Was prośbę o poradę w celu ich doboru. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 11 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Zależy ile chciałbyś na to przeznaczyć pieniędzy. Generalnie kasety i łańcuchy polecam od Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Globciu Napisano 11 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Ogólnie planuje złożyć napęd na komponentach Deore. Problem w tym że nie wiem jaką ilość ogniw musi mieć łańcuch przy przerzutce z długim wózkiem oraz czy nabyć kasetę z przełożeniami zębatki 11-34 czy 11-32. Niestety na łączeniu komponentów napędu jeszcze za dobrze się nie znam i nie wiem jak duże ma to znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 11 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Z opisu Twojego profilu wynika, że mieszkasz w Warszawie, czyli możesz zastosować kasetę 11-32. Na tym forum (jak i na innych) było już tyle razy pisane o różnicach (swoją drogą ja też pisałem), że już mi się nie chce po raz kolejny tego wyklepywać na klawiaturze. Kaset Shimano CS-HG50 i do tego łańcuch Shimano CN-HG53 lub CN-HG73 i będzie grać i trąbić (nie no, jak nasmarujesz dobrze, to nie będzie trąbić). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 11 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Dobry zestaw. Ewentualnie jak masz nadmiar gotówki to możesz wziąć kasetę SLX (opłaca się wagowo). Co do długości łańcucha to nie wiem czy jest jakiś system doboru długości do średniego wózka. Do długiego łańcuch zakłada się na blat z przodu, największą zębatkę z tyłu z pominięciem tylnej przerzutki, naciąga się i do ilości przy której koniec łańcucha spotyka się z resztą dodaje dwa ogniwa. Do średniego wózka musiałby być krótszy, ale można do tego dojść eksperymentalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.