nadiask Napisano 11 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Najpierw opis problemu, a później pytanie. Z przodu mam zamontowaną shimano c101 i od jakiegoś czasu miałam problemy z prowadnicą, aż padła zupełnie. Zaczęło się od tego, że przy zmianie na manetce z 2 ma 1 prowadnica schodziła w dół (do wewnątrz), jednak nie na pełną odległość, przez co po zmianie z przodu na 1 łańcuch ocierał się o prowadnicę, gdy z tyłu była także 1. Dodam, że problemem nie były śrubki regulacyjne. Po pewnym czasie prowadnica w ogóle przestała schodzić poniżej 2 przerzutki. Na manetce mogłam zmienić z 2 na 1, linka luzowała się odpowiednio, ale prowadnica ani drgnęła. Z 2 na 3 oraz z 3 na 2 wszystko jeszcze chodziło - z lekkim oporem, ale chodziło. Dziś zauważyłam, że już nawet nie mogę w ogóle na manetce zmienić z 2 na 3, więc tak jakby prowadnica została zablokowana na 2, a manetką mogę skakać z 2 na 1 i na odwrót bez rezultatu. Co może być przyczyną takiej awarii (sprężyna)? Czy uda mi się to naprawić samej? - rozumiem przez to dość proste czynności lub wymianę czegoś także w sposób prosty. Jest sens próbować naprawiać to w serwisie, czy lepiej wymienić całą przerzutkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 11 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Najlepiej by było gdybyś zdjęła całą przerzutkę, wykompała w benzynce Najlepiej jeszcze pędzelkiem popieścić, szczególnie sprężynę Po czym zakładasz ją z powrotem ( przy zdejmowaniu najlepiej zaznaczyć gdzie wcześniej była) i po założeniu dajesz dwie krople jakiejś oliwy na sprężynę i powinno śmigać Pozdrower! P.S. Najlepiej jeszcze przy okazji jakbyś wyczyściła pancerz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 11 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Sprawdzalas w jakim stanie jest linka i pancerz, zmieniajac pomiedzy 2 i 1 linka swobodnie pracuje w pancerzu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nadiask Napisano 11 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Linka i pancerz są w porządku. Przy zmianach z 2 na 1 nie było z tym żadnych problemów. Linka jest co prawda delikatnie przykrótkawa i jak się ją źle założy, to powoduje to tylko lekkie opory na manetce przy wciąganiu przerzutki z 2 na 3 - ale to nie w tym rzecz. Spróbuję ją rozkręcić i przeczyścić, jak napisano wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 11 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Sprawdź może jednak te pancerze i linkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.