Skocz do zawartości

[wycieczka] Rowerem po Austrii

Gosia61

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Czy ktoś z Was był na organizowanej przez Neckermanna wycieczce rowerowej po Austrii, wzdłuż Dunaju? A jeśli tak, to czy moglibyście podzielić się swoimi wrażeniami? Jaka jest trudność tamtejszych tras, stan dróg itp.

Napisano

Na podanej przez Ciebie wycieczce nie byłem, ale wiem że stan dróg w Austrii jest doskonały, wzdłuż całego(albo prawie całego) Dunaju idzie ścieżka rowerowa o minimalnej trudności, do tego jest tam doskonale rozwinięta reszta infrastruktury rowerowej.

Napisano

Witam

Czy ktoś z Was był na organizowanej przez Neckermanna wycieczce rowerowej po Austrii, wzdłuż Dunaju? A jeśli tak, to czy moglibyście podzielić się swoimi wrażeniami? Jaka jest trudność tamtejszych tras, stan dróg itp.

To jest najpiękniejsza trasa rowerowa w Europie. Tylko nie wiem po co z jakimś biurem podróży. Byłem na tej trasie z dziećmi. Noclegi znajdowało się na trasie na zasadzie - robi się ciemno, to pytamy o nocleg. Zapraszam na relacje z mojej trasy: Góry i rower. A jeżeli chodzi o trudność tej trasy, to spotykaliśmy na trasie zorganizowaną grupę emerytów, która dziarsko pod kierunkiem terapeuty przemierzała szlak, bo trasa jest płaska i biegnie najczęściej nabrzeżem Dunaju. Atrakcja niewątpliwą są przeprawy promowe. A zresztą nie będę się rozpisywał. Zapraszam na moją stronkę i życzę wspaniałych wrażeń.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Chcę się wybrać do Austrii na rower. Samo MTB jak najwięcej się da, asfalty o ile to możliwe najlepiej całkowicie ominąć.

Chciałbym uderzyć w najwyższe, najciekawsze alpejskie tereny w Austrii. Nie chce się włóczyć po dolinach i oglądać szczyty, chce na nie wjechać :woot:

Czy ma ktoś doświadczenie na tamtejszych trasach aby mógł coś polecić?

Google daje mało sensownych wyników, szukam tras, map, miejscowości, wszelkich materiałów, stron, linków.

Jak coś się znajduje to po niemiecku a ja tak pół na pół z tym językiem. Na pewno nie na tyle, żeby swobodnie czytać porady o szlakach w górach.

Napisano

Chcę się wybrać do Austrii na rower. Samo MTB jak najwięcej się da, asfalty o ile to możliwe najlepiej całkowicie ominąć.

Chciałbym uderzyć w najwyższe, najciekawsze alpejskie tereny w Austrii. Nie chce się włóczyć po dolinach i oglądać szczyty, chce na nie wjechać :)

Czy ma ktoś doświadczenie na tamtejszych trasach aby mógł coś polecić?

Google daje mało sensownych wyników, szukam tras, map, miejscowości, wszelkich materiałów, stron, linków.

Jak coś się znajduje to po niemiecku a ja tak pół na pół z tym językiem. Na pewno nie na tyle, żeby swobodnie czytać porady o szlakach w górach.

Byłam w Austrii 5 lat temu. Serdecznie polecam region Saalbach Hinterglemm – Leogang Saalfelden – Zell am See Kaprun. To prawdziwy raj dla kolarza górskiego. Hehe, piszesz, że chcesz ominąć asfalty, a tam wjazdy na najwyższe szczyty są właśnie gładkie jak lustro, w większości asfaltowe, są też drogi szutrowe, pierwsza klasa! Ja korzystałam też z kolejek linowych (można wjeść rower), bo często nie staczyło by dnia, by wydostać się z doliny, a co dopiero mówić o dostaniu się gdzieś wyżej. Infrastruktura bez zarzutu! Mieszkałam w Hinterglemm w hotelu przygotowanym dla rowerzystów (Hotel Conrad, Hinterglemm). Hotel zapewnia oczywiście specyjalne bezpieczne miejsce do trzymania rowerów, serwisowania, czyszczenia. Po dniu rowerowania możesz skorzystać z siłowni (jak ktoś lubi) sauny, masz odpowiednio zbilansowane posiłki. Hotel oferuje też usługi przewodnickie mtb. Znajdziesz namiary na hotel w necie. Prawdziwym wyzwaniem, którego nie można ominąć ;-) jest odcinek trasy prowadzący na Großglocknera drogą wysokogórską Grossglockner-Hochalpenstrasse. Dla miłosników podjazdów - miooodzio! (oczywiście potem bardzo dłuuuugi piękny zjazd!).Pozdrawiam i zachęcam - to raj mtb!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...