bjaszewski Napisano 10 Lipca 2010 Napisano 10 Lipca 2010 Mam okazję taniej kupić rowery Cube. Zastanwiam się między aluminum dobrze wyposażonym, a karbonową ramą ze słabszym osprzętem. Oba rowery w tej samej cenie 6499 na tzw "półce". Czy opłaca się kupować karbon Cuba do rozbudowy, czy poprostu wystarczy aluminum. Dodam, że z powodu kontuzji kolana pozostaje mi rower. Wcześniej duzo biegałem i mam zamiar przenieść to na rower. Poza tym nie mam innego wyjścia. Także na pewno bede jeździł dużo i regularnie. Może jakieś maratoNY w przyszłości. KARBON ALUMINIUM Dziękuje za sugestie i pozdrawiam
bjaszewski Napisano 11 Lipca 2010 Autor Napisano 11 Lipca 2010 Tak wiem, sam muszę sobie odpwiedzieć na to pytanie ... Skłaniam się ku karbonowi na 70 %
Schwefel Napisano 11 Lipca 2010 Napisano 11 Lipca 2010 Zdawało mi się, że wypowiadałem się już w takim temacie...no ale może mi się tylko zdawało Tu wybór powinien być relatywnie prosty. Musisz sobie sam odpowiedzieć na pytanie czy potrzebujesz karbonu i nie pisz czasami, że nie wiesz czy wykorzystasz jego potencjał bo to bzdura. Większość z nas nie wykorzystuje potencjału bików nawet w 50% więc o czym tu w ogóle mówić? Dla ułatwienia wyboru dodam, że to są biki podobne do siebie tylko na obrazku bo w realu mają zupełnie inną charakterystykę jazdy. Model karbonowy będzie zdecydowanie wygodniejszy, bo karbon coś tam zawsze tłumi a Reba to dużo bardziej komfortowy widelec od SIDa. Model aluminiowy to już bardziej wyczynowiec, z tylu ma Srama który imho będzie lepszy niż duel SLX/XT z GTP Pro.
bjaszewski Napisano 12 Lipca 2010 Autor Napisano 12 Lipca 2010 Dzięki. Plusik dla Ciebie. Napęd z biegiem czasu będę modyfikować. Dodam, że biegałem około 30km tygodniowo. Także nie wiem jak to się przełoży na rower. Na co zmieniać SLX/XT w tym karbonie, do konkretnej wyczynowej jazdy.
Rulez Napisano 12 Lipca 2010 Napisano 12 Lipca 2010 Zdecydowanie wygodniejszy jest full o małym skoku, żaden karbon nie jest tak wygodny, jeśli to ma być jazda dla przyjemności szukał bym fulla
bjaszewski Napisano 12 Lipca 2010 Autor Napisano 12 Lipca 2010 Zdecydowanie wygodniejszy jest full o małym skoku, żaden karbon nie jest tak wygodny, jeśli to ma być jazda dla przyjemności szukał bym fulla W moim zasięgu jest ten fullik: Full AMS Comp Z tego co czytałem i słuchałem mądrych ludzi, to raczej nie polecają fulli Cuba. Ale sprawa jest taka, że mam spory upust akurat na rowery Cube..
Rulez Napisano 12 Lipca 2010 Napisano 12 Lipca 2010 Faktem jest, że wolał bym tego Cube z damperem - Swinger X3, ale przejechać się i wypróbować nie zaszkodzi.
microsista Napisano 12 Lipca 2010 Napisano 12 Lipca 2010 Napisał, że na maratony w przyszłości więc full odpada. Karbon da lepszą podstawę do dalszej rozbudowy. Zobacz jeszcze Scotta Scale 35 którego rama waży zaledwie 1030g, co w stosunku do 1300g w karbonowym Cube jest dobrym wynikiem. Z drugiej strony Scotty na 2011 rok będą miały ramy 899g więc może warto poczekać?
Schwefel Napisano 12 Lipca 2010 Napisano 12 Lipca 2010 Full to już zupełnie inna kwestia, właściwie cały temat trzeba zaczynać od początku i akurat Horsty od Cube'a nie należą tu do najlepszych. Ten Scale 35 to dobra propozycja, bo zyskujesz lepszą ramę i osprzęt na Sramie choć do wymiany już na starcie jest korba.
Rulez Napisano 12 Lipca 2010 Napisano 12 Lipca 2010 Napisał, że na maratony w przyszłości więc full odpada. A co to niby są maratony, jakiś super wyczyn ? , nie, jazda amatorska w przeważającej większości wypadków i założyciel tematu też chyba wyczynowcem nie chce zostać , do takiego celu full o małym skoku który ma damper z platformą w zupełności się nadaje, i bez przezsady z ta ascezą hardtailową
spootnick Napisano 13 Lipca 2010 Napisano 13 Lipca 2010 Bjaszewski tu masz test tego węglowego Reaction w porównaniu z fullem Cube. Ja bym z Cube brał sztywny węgiel, bo rama AMS ciężka. Z fulli uważam lepszy Giant. Zgadzam się tutaj o dziwo z Rulez w kwestii pełnego zawieszenia Poszedłbym nawet o krok dalej że full nie przeszkadza nawet na najwyższym poziomie zwłaszcza w maratonach i może pomagać (miejsca na podium mistrzostw świata w ostatnich latach). W XC jest chyba trochę gorszy, ale też zawodnicy używają z powodzeniem.
bjaszewski Napisano 13 Lipca 2010 Autor Napisano 13 Lipca 2010 Dziękuję za podpowiedzi. We wtorek najprawdopodobniej będę szczęśliwym (mam nadzieję) posiadaczem karbonowego Cuba. Postaram się dzielić uwagami z użytkowania roweru. Pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.