Skocz do zawartości

[rower] Reaction Elixir R vs Reaction GTC Pro

bjaszewski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam okazję taniej kupić rowery Cube. Zastanwiam się między aluminum dobrze wyposażonym, a karbonową ramą ze słabszym osprzętem.

Oba rowery w tej samej cenie 6499 na tzw "półce".

Czy opłaca się kupować karbon Cuba do rozbudowy, czy poprostu wystarczy aluminum.

Dodam, że z powodu kontuzji kolana pozostaje mi rower. Wcześniej duzo biegałem i mam zamiar przenieść to na rower. Poza tym nie mam innego wyjścia. Także na pewno bede jeździł dużo i regularnie. Może jakieś maratoNY w przyszłości.

KARBON

ALUMINIUM

Dziękuje za sugestie i pozdrawiam

Napisano

Zdawało mi się, że wypowiadałem się już w takim temacie...no ale może mi się tylko zdawało :D

Tu wybór powinien być relatywnie prosty. Musisz sobie sam odpowiedzieć na pytanie czy potrzebujesz karbonu i nie pisz czasami, że nie wiesz czy wykorzystasz jego potencjał bo to bzdura. Większość z nas nie wykorzystuje potencjału bików nawet w 50% więc o czym tu w ogóle mówić?

Dla ułatwienia wyboru dodam, że to są biki podobne do siebie tylko na obrazku bo w realu mają zupełnie inną charakterystykę jazdy.

Model karbonowy będzie zdecydowanie wygodniejszy, bo karbon coś tam zawsze tłumi a Reba to dużo bardziej komfortowy widelec od SIDa.

Model aluminiowy to już bardziej wyczynowiec, z tylu ma Srama który imho będzie lepszy niż duel SLX/XT z GTP Pro.

Napisano

Dzięki. Plusik dla Ciebie. Napęd z biegiem czasu będę modyfikować. :) Dodam, że biegałem około 30km tygodniowo. Także nie wiem jak to się przełoży na rower. Na co zmieniać SLX/XT w tym karbonie, do konkretnej wyczynowej jazdy.

Napisano

Zdecydowanie wygodniejszy jest full o małym skoku, żaden karbon nie jest tak wygodny, jeśli to ma być jazda dla przyjemności szukał bym fulla :)

Napisano

Zdecydowanie wygodniejszy jest full o małym skoku, żaden karbon nie jest tak wygodny, jeśli to ma być jazda dla przyjemności szukał bym fulla :P

W moim zasięgu jest ten fullik:

Full AMS Comp

Z tego co czytałem i słuchałem mądrych ludzi, to raczej nie polecają fulli Cuba. Ale sprawa jest taka, że mam spory upust akurat na rowery Cube..

Napisano

Faktem jest, że wolał bym tego Cube z damperem - Swinger X3, ale przejechać się i wypróbować nie zaszkodzi.

Napisano

Napisał, że na maratony w przyszłości więc full odpada.

Karbon da lepszą podstawę do dalszej rozbudowy.

Zobacz jeszcze Scotta Scale 35 którego rama waży zaledwie 1030g, co w stosunku do 1300g w karbonowym Cube jest dobrym wynikiem.

Z drugiej strony Scotty na 2011 rok będą miały ramy 899g więc może warto poczekać?

Napisano

Full to już zupełnie inna kwestia, właściwie cały temat trzeba zaczynać od początku i akurat Horsty od Cube'a nie należą tu do najlepszych.

Ten Scale 35 to dobra propozycja, bo zyskujesz lepszą ramę i osprzęt na Sramie choć do wymiany już na starcie jest korba.

Napisano
Napisał, że na maratony w przyszłości więc full odpada.

A co to niby są maratony, jakiś super wyczyn ? , nie, jazda amatorska w przeważającej większości wypadków i założyciel tematu też chyba wyczynowcem nie chce zostać , do takiego celu full o małym skoku który ma damper z platformą w zupełności się nadaje, i bez przezsady z ta ascezą hardtailową :icon_mrgreen:

Napisano

Bjaszewski tu masz test tego węglowego Reaction w porównaniu z fullem Cube. Ja bym z Cube brał sztywny węgiel, bo rama AMS ciężka. Z fulli uważam lepszy Giant.

Zgadzam się tutaj o dziwo z Rulez w kwestii pełnego zawieszenia :thumbsup: Poszedłbym nawet o krok dalej że full nie przeszkadza nawet na najwyższym poziomie zwłaszcza w maratonach i może pomagać (miejsca na podium mistrzostw świata w ostatnich latach). W XC jest chyba trochę gorszy, ale też zawodnicy używają z powodzeniem.

Napisano

Dziękuję za podpowiedzi. We wtorek najprawdopodobniej będę szczęśliwym (mam nadzieję) posiadaczem karbonowego Cuba. Postaram się dzielić uwagami z użytkowania roweru.

Pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...