Skocz do zawartości

[damper] wymiana na czulszy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zrobiłem serwis swojego dampera i w dalszym ciągu jego praca mnie nie zadowala. Mała czułość jak była tak jest o tępocie nawet nie wspominając.

Obecny sprzęt to Suntour XC PRO LO długość montażowa 190mm skok 50mm w ramie merida AM 400D.

Już tłumaczę dlaczego długośc montażowa może być 190x50 lub 200x56.

Do ramy założyłem Manitou Minute 120mm na przód więc jest o 20 mm więcej niż producent dawał więc tył też można podnieść.

Przy 200mm z tyłu nic nie będzie chaczyć ani zawadzać, sprawdziłem doświadczalnie.

Jeżdżę głównie po lasach i górkach a od amorka oczekuję komfortu i dużej czułości, musi być powietrzny.

Zastanawiam się na Swingerem Air X3 który na Allegro jest za 499.

X4 nie zmieści się w ramie z racji tego wystającego zbiornika komory SPV.

Czy będzie to dobry wybór i spełni moje oczekiwania?

Co możecie polecić do 500 zł.

Mogą być używki.

Koszty serwisu też się liczą

Z góry dzięki za pomoc i propozycje

• Mod Team

Swingery również nie są uważane za super czułe z powodu SPV, ale z to system ten jest niezastąpiony na podjazdach. Sam posiadam 4Waya i ogólnie jestem zadowolony, ale jak szukasz max. czułości to raczej rozglądaj się za Foxem, ewentualnie X-Fusion (to Foxy pod inną nazwą).

Na chwilę obecną na Allegro jedynie to znalazłem:

http://www.allegro.pl/item1138100306_damper_x_fusion_190mm_650lbs_nie_fox_dnm_rc_888.html

(to to samo co stary Fox Vanilla).

Może trochę przesadziłem z ta ekstremalną czułością. Miałem porównanie z DT Swiss SSD ale jakim to nie pamietam. I szukam czulszego niz mam obecnie Suntoura który o kant d... potłuc w tej kategorii a do tego buja strasznie. Skupmy się może na ogólnie przyzwoitej czułości i dobrej kulturze pracy. W swingerach można regulować SPV natomiast FOX jest trochę ponad mój budżet, gdyż chciałbym mieć regulację platformy a to tylko chyba w RP23 było

X-Fusiony powietrzne znalazłem jeszcze 2

Sztuka 1

Sztuka 2

Czy są to modele warte polecenia?

Sezon leci a rower stoi. Tyle gratów do przetestowania. Nie może tak być, żeby sobie w spokoju się obijał :icon_redface: Problem z Foxem to serwis. Jest wyjątkowo drogi. A budżet mam niemal sztywny. Może do 550. Kusi mnie ten swinger z Allegro. Nówka za 500. A manitou mam już z przodu i pracuje bardzo ładnie. A do tego o Swingerach nasłuchałem się wiele dobrego.

wg mnie najczulszym, najkulturalniejszym tłumikiem jaki sobie można wymarzyć jest cane creek ad/cloud nine ;)

kultura jego pracy zawstydza wszystkie inne tylne amortyzatory - jak amor w markeciaku przy wypasionym firmowym hehe.

serwis można w całości wykonać samemu - bo w środku nie ma żadnego oleju, nie ma konieczności odpowietrzania komory tłumiącej. można nabyć firmowy zestaw uszczelek wraz z firmowym smarem - do tego komplet informacji serwisowych jest na stronie producenta.

praca na nierównościach poraża - w pozytywnym tego słowa znaczeniu, a mówię to mając styczność z foxami, dnm'ami, rs'ami czy fusionami.

Wyglądają bardzo zachęcająco i bardzo dużo wichajstrów maja do regulacji, tylko mniej zachęcająca jest cena...

Ale konstrukcja wyjątkowo ciekawa, zaskoczyłeś mnie tobo, myślałem, że wszędzie jest tłumienie olejowe.

znalazłem Foxa który mieści się w budżecie klik. Warty swojej ceny? Wszyscy mówią, że fox ma wyższą kulturę pracy a ten ma możliwość wyłączenia platformy więc wszystko co potrzeba jest obecne...

A tak wybierając między Nowym swingerem Air X3 a tym foxem z ostatniego linka (doczytałem, że w RP3 nie da się wyłączyć platformy wbrew temu co pisze sprzedający) skłonny byłbym chyba zaufać bardziej manitou, gdyż jest to nówka sztuka i ma trochę większy skok.

nie wiem jak jest z rp3 ale w rp2 platforma działa na zasadzie włącz/wyłącz, bez ustawień pośrednich jak w rp23.

w tłumikach swinger platforma działa ZAWSZE gdyż do prawidłowego i nieawaryjnego działania amora potrzebne jest powietrze w komorze spv, choćby w minimalnej ilości zalecanej, jest to min 40 psi o ile pamiętam; manitou zaleca 50 psi ale z wartościami o 10 mniej jeżdżą ludzie, poniżej tej wartości zaczynają sie stuki, które wskazują na problem. w tłumikach x3/x4 wartości spv są zdefiniowane, można je zmieniać jedynie dźwignią która ma cztery pozycje, każda zwiększa ciśnienie spv o 20 psi.

Wszystko pomierzyłem i sprawdziłem. miałem swój obecny w rozkładzie więc go rozciągnąłem do ponad 200mm i przymierzyłem. Żadnych kolizji nie było i gdzieś na anglojęzycznym forum czytałem, że wkładali 200 do tych ram.

Wydaje mi się, że sprzęt z aukcji jest z 2008 roku. Niestety zdjęcie ma niską rozdzielczość a sprzedawca jest na urlopie.

Może stare tulejki podpasują...

Ale cos na samym poczatku zle napisales, skoro masz amor przedni 120 mm, to nie masz wiecej niz fabryka zakladala, bo w tym modelu w oryginale byl lunch 130mm. A jesli zalezy ci na czulosci zawieszenia, to moze kup sprezynowy damper z odpowiednia do twojej wagi sprezyna.

Fabrycznie był 100mm i był jakieś 20mm krótszy od osi do korony. tył ma przełożenie 2:1 więc dodatkowe 10mm podniesie tył o około 20 a dodatkowe 6mm skoku tłoka zwiększy skok zawiechy o 12mm. Powinno się udać.

I musi być powietrzny, gdyż nie muszę wtedy kupować nowej sprężyny a pompkę mam i mogę eksperymentować do woli z sagiem a waga mi się sporo waha:)

Kupiłem Swingera. Zdam relację jak tylko dotrze i go przetestuję.

Dzięki wszystkim za porady.

Przyjechał cały zestaw. Po zabawie z montażem (tulejki nieco zbyt ciasne trzeba było potraktować drobnym papierem; manitou trochę dało ciała z dolnym oczkiem, lekko za małe im wyszło) wybrałem się na krótki test.

Damper działa bardzo płynnie, połyka nierówności wyśmienicie i nie pompuje.

Rewelacyjne jest pokrętło tłumienia powrotu pozwalające na bardzo dokładne ustawienie tej wartości.

Z wad należy wspomnieć o mylącym oznaczeniu wajchy od SPV (jak dla mnie nie wiadomo było w którą stronę kręcić bez założenia i sprawdzenia doświadczalnie), dodatkowo mój egzemplarz ma naklejkę naklejoną do góry nogami:)

Dzięki wszystkim za pomoc

Jak napisałem górne oczko przyjęło tulejki z oporem ale weszły, natomiast dół tylko imadłem i to wyłącznie na smarze i z wielkim oporem szło. Nie widziałem szansy na obrót tulei wewnątrz oczka. Po oszlifowaniu weszło z mniejszym oporem i myślę, że będzie dobrze. Obie tuleje pasowały do górnego oczka, więc wymiar tych tulei był prawidłowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...