kamil514 Napisano 10 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 Witam ostatnio puścił mi łańcuch i założyłem nowy. Po założeniu okazało się że łańcuch jest za luźny. Będę wymieniał przerzutkę i tu moje pytanie czy to wina krótkiego wózka czy po prostu łańcucha albo ja coś zrobiłem ? Czy mam kupić taką samą czy z długim wózkiem ? Pozdrawiam Oto zdjęcia : http://img576.imageshack.us/g/10072010231.jpg/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twix09 Napisano 10 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 Może kupiłeś łańcuch pod zbyt dużą ilość koronek w kasecie/wolnobiegu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 10 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 Z tego co ja widzę to łancuch jest za długi, pewnie wsadziłes oryginalny (114 ogniw) bez skracania? Dodatkowo z tego co widzę ustawiłes przełożenie jakiego się nie stosuje, a wieć z przodu i tyłu najmniejsza zębatka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil514 Napisano 10 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 Przednia przerzutka nie działa ponieważ w manetce jest popsuta zapadka i 2 bieg nie zaskakuje ale jest ustawione tak jak napisałeś czy to źle ? Przerzutkę i tak będę wymieniał bo na 1 biegu wpada w szprychy bo jest powyginana ale czy mam kupić długi czy krótki wózek ? Czyli w łańcuchu można wypiąć ogniwa bez szkody dla niego ? Ps. sory za poprzedni post ale jakimś cudem dodałem dwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 10 Lipca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 Policz ile ogniw miał stary łańcuch bo większość rowerzystów zakłada taką samą długość. No chyba że totalna rewolucja w napędzie.Łańcuchy zazwyczaj są za długie i trzeba je skracać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 10 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 Przednia przerzutka nie działa ponieważ w manetce jest popsuta zapadka i 2 bieg nie zaskakuje ale jest ustawione tak jak napisałeś czy to źle ? Przerzutkę i tak będę wymieniał bo na 1 biegu wpada w szprychy bo jest powyginana ale czy mam kupić długi czy krótki wózek ? Czyli w łańcuchu można wypiąć ogniwa bez szkody dla niego ? Ps. sory za poprzedni post ale jakimś cudem dodałem dwa 114 ogniw "jest dobre" dla roweru z korbą crossową (48T)/szosową (53T) a nie MTB (42/44T), przynajmniej skróc łancuch do 110 ogniw i to należy wykonać a nawet trzeba, dodatkowo przy takim ustawieniu łańcucha nie dziwie się że nie jest napiety i ja nie widzę problemu w przerzutce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil514 Napisano 10 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 Wyszło mi że mam czegoś w starym łańcuchu 53 a w nowym 56, skróciłem i na razie lata a co do przerzutki to problem opiszę później. Dzięki wielkie i lece na mojego rumaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 10 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 Wyszło mi że mam czegoś w starym łańcuchu 53 a w nowym 56, skróciłem i na razie lata a co do przerzutki to problem opiszę później. Dzięki wielkie i lece na mojego rumaka Czyli miałes w starym 106 ogniw, a w nowym zapewne 112 ogwniw + spinka = 114 ogniw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil514 Napisano 12 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Witam, już nie ma o czym pisać bo przerzutka po raz 4 wpadła w szprychy i się złamała Pozdrawiam i temat do zamknięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolarzjacek85 Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Witam ostatnio puścił mi łańcuch i założyłem nowy. Po założeniu okazało się że łańcuch jest za luźny. Będę wymieniał przerzutkę i tu moje pytanie czy to wina krótkiego wózka czy po prostu łańcucha albo ja coś zrobiłem ? Czy mam kupić taką samą czy z długim wózkiem ? Pozdrawiam Oto zdjęcia : http://img576.imageshack.us/g/10072010231.jpg/ Generalnie krótki wózek jest stworzony do korby na swie tarcze gdzie nie ma duzych roznic miedzy najjmienjsza a najwieksza tarcza. Wózek dłuższy nadaje sie do kory tego typu (lub mtb): http://www.cyklonet.pl/produkt/772/Mech-korb,dl-170mm,50X39X30-Hollowtech-II,-lozyska.BSA-Tiagra-Shimano-AFC4503CB090.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.