Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne]

Klakierr

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek WITAM WSZYSTKICH! :rolleyes:

Mam plan na przerobienie mojego Kelly'sa, i chciałem zacząć od wymiany hamulców ze zwykłych, na hydrauliczne.

I tu rodzi się pytanie, na jakie? Wiem, że będzie trzeba kupić też nowe piasty, (co za tym idzie koła)... ale myślę, że jakoś uzbieram na wszystko.

Jeżeli możecie mi poradzić, co kupić, (jakie piasty, koła, hamulce, dźwignie, i nie wiem, co jeszcze) będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam!

No właśnie, budżet. Nie mam pojęcia ile będą kosztować te wszystkie części. Chce zbudować porządny rower, i wątpię, że 500zł-600zł wystarczy...

Części będę kupować dopiero zimą, więc do tego czasu myślę, że dozbierałbym.

Zastanawiałem się też nad przeplataniem... ale nie wiem czy to dobry pomysł - mam seryjne koła [KELLYS Draft 559x19 (32 holes)]

...a jaka jest różnica pomiędzy tymi hamulcami? Czy naprawdę warto wydać 250zł więcej?

Zapomniałem dodać, że ważę około 50kg (jakie tarczę będą dla mnie dobre?)

Przeplatać kół od Kellysa się nie opłaca... O Crossridach można poczytać sporo na forum, a że sam ich używam to mogę je polecić.

Różnica w hamulcach jest dość spora. Elixiry to nowsze modele które zastąpiły serie Juicy, a 3.5 to jedyne jakie nadal są w produkcji - nie mniej jednak nie wiem czy to coś bliższego Juicy 3 czy Juicy 5. Elixiry to znacznie mocniejsze hample i cieszące się lepszymi opiniami, jako mniej awaryjne. Jednak przy Twojej wadze w zasadzie każde hamulce tarczowe powinny być w porządku. Radził bym jednak wybrać coś z zestawem tarczy 160/160 lub nawet 160/140 (chociaż do tego drugiego tarcze na tył raczej musiał byś dokupić sam bo rzadko się sprzedaje takie zestawy).

Do tarczowych jakoś jestem uprzedzony, więc chciałem zainwestować w takie.

..ma być to rower do XC więc zestaw który zaproponowałeś wydaje mi się być idealnym, tzn Elixiry i Crossridery ;)

WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC! ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...