Skocz do zawartości

[tarczowe saint] dokręcanie przewodu do dźwigni

pscager

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kupiłem sobie hamulce i przewody. Części do przewodów ładnie zmontowałem ale mam problem. W dokumentacji technicznej nie jest to tak dokładnie wyjaśnione albo ja jestem taki ciemny :icon_wink:. A dokładniej chodzi o to, że nie wiem ile trzeba przykręcić tą śrubę łączącą do dźwigni. Trzeba przykręcać aż się skończy gwint? Dodam, że podczas kręcenia kreci się również przewód.Czy tak powinno być?

srubalaczacadzeigna.jpg

snc00007.jpg

Witam!

Kupiłem sobie hamulce i przewody. Części do przewodów ładnie zmontowałem ale mam problem. W dokumentacji technicznej nie jest to tak dokładnie wyjaśnione albo ja jestem taki ciemny :). A dokładniej chodzi o to, że nie wiem ile trzeba przykręcić tą śrubę łączącą do dźwigni. Trzeba przykręcać aż się skończy gwint? Dodam, że podczas kręcenia kreci się również przewód.Czy tak powinno być?

srubalaczacadzeigna.jpg

snc00007.jpg

W instrukcji podają 5-7 Nm, ale pewnie nie masz klucza dynamometrycznego, ja też go nie miałem jak składałem swoje hamulce. Musisz przykręcić na wyczucie, nie za lekko żeby nie ciekło ani za mocno żeby nie ukręcić gwintu. Cały gwint raczej Ci się nie schowa, przynajmniej u mnie się nie schował. Przewód raczej nie powinien się kręcić, no chyba że pod sam koniec jak oliwka zaciśnie się na przewodzie. Nie pamiętam jak było u mnie. Pamiętaj żeby dać odrobinę smaru na oliwkę.

Dzięki. Już zrobiłem ale tak samo jak ty powiedziałeś "na wyczucie". Na początku trochę się przewód kręcił ale później już nie. Faktycznie gwint się nie chowa. Jeszcze raz thx.

Możesz napisać jakie masz dokładnie zaciski i klamki?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...