adylski Napisano 9 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Witam. Kupiłem rower z tymi hamulcami. Regulacja odległości klamki od kierownicy jest na imbus. Problem polega na tym, że w przedniej klamce co jakieś 30km muszę regulować tym imbusem (co jest bardzo irytujące) odległość klamki bo ta za każdym razem zbliża się do kierownicy. W klamce tylnego hamulca ten problem nie występuje. Znacie może jakieś rozwiązanie tego problemu ? Druga sprawa (tak przy okazji) to siła hamowania przedniego hamulca. Próbowałem zablokować przednie koło ale nigdy mi się to nie udało. Czytałem o regulacji tego hamulca i wyczytałem tylko tyle, żeby popuścić śruby trzymające zacisk zacisnąć klamkę i dokręcić śruby. Niestety nie rozwiązało to problemu. Bardzo możliwe że jest to wina mojej wagi (90kg) ale jeśli istnieje jakiś sposób na poprawę pracy tych hamulców to chętnie wysłucham. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brooce Napisano 12 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Może hamulce są zapowietrzone? Objawy wprawdzie trochę inne (nie masz uczucia "puchnięcia" klamki przy parokrotnym zaciskaniu, jałowego skoku, słabego odbijania?), ale niewykluczałbym tego. Co do małej siły hamowania (co też może być wynikiem zapowietrzenia układu) - czy nie ubrudziłeś niczym tarczy hamulcowej? Nie dotykałeś jej palcami? Dobrze by było, żebyś sprawdził też czy nigdzie nie wycieka płyn. Okolice zacisku są suchutkie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adylski Napisano 12 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Zacisk suchy, tarcze dotykałem ale przecierałem potem benzyną ekstrakcyjną. Możliwe, że słaba siła hamowania to tylko moja subiektywna ocena bo są to moje pierwsze tarczówki. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.