Skocz do zawartości

[rower]Kellys - pomoc w wyborze przed zakupem.

LocoStar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mój pierwszy post na forum, tak więc witam wszystkich serdecznie. Przymierzam się do zakupu mojego pierwszego "poważnego" roweru. Planuję nim dojeżdżać do pracy - ok 6,5km w jedną stronę jazdy po mieście. Sporadycznie planuję jeździć w jakieś dłuższe trasy typu paredziesiąt kilometrów za miasto. Nim zabrałem się do pisania tego postu nieco poczytałem na forum i wiem, że chcę kupić rower trekking/cross - mój wybór padł na jeden z rowerów Kellys:

KELLYS EXQUISITE 2009 Link do przykładowej oferty na allegro

KELLYS AXIS 2009 Link do przykładowej oferty na allegro

KELLYS SAPHIX 2009 Link do przykładowej oferty na allegro

Ceny w/w modeli wahają się od 1999 zł za pierwszy do 1299 zł za ostatni. Póki co to są suche fakty. Moje dylematy tyczą się, który z nich wybrać. Wiem, że Exquisite jest zaopatrzony w dobry osprzęt (Daore), ale jeżeli mam zamiar dojeżdżać na rowerze do pracy to czy jest sens płacić aż tyle? Czy osprzęt w tych tańszych modelach jest zły i będzie przyczyną częstych wizyt roweru w serwisie? Jeżeli jest taka możliwość to prosiłbym o radę, który z modeli wybrać wedle preferencji (dojazd do pracy). Pozdrawiam i dziękuję za pomoc zacni forumowicze :icon_wink:

Napisano

Jak to ma być tylko do prascy rower do dojazdów, to ja bym celowała w Axisa. Faktycznie Deore tutaj na niewiele się zdadzą :rolleyes: Jeśli zaś chodzi o awaryjność Alivio nie jest bardziej awaryjne. Po Prostu Deore jest przerzutką do bardziej "ekstremalnej" jazdy niż Alivio. Alivio to taka nazwijmy to wycieczkowa przerzutka, Deore jest już robione pod rowery MTB.

Napisano

Wiem, że to ogólnie postawione pytanie, ale czy ten rower da radę?

Kellys Stylus

Mam na myśli to czy rower wystarczy na dojazdy do pracy, nie będzie bardzo awaryjny i czy jest "rozwojowy", tzn czy nie ma jakichś patentów, które uniemożliwiałyby jego modernizację.

Napisano
Po Prostu Deore jest przerzutką do bardziej "ekstremalnej" jazdy niż Alivio. Alivio to taka nazwijmy to wycieczkowa przerzutka, Deore jest już robione pod rowery MTB.

Jedna i druga jest turystyczna , tyle, że Alivio 8 biegów a Deore 9.

Kellys Stylus - ma chyba z tyłu wolnobieg, a to dosyć mocno utrudnia późniejsze modernizacle, w dodatku ośki przy wolnobiegu dosyć łatwo się wyginają.

• Mod Team
Napisano

Alivio z 9 też działa, a Deore z 8.

Zasadniczą wadą Stylusa jest to, że ma główkę ramy na 1 cal,

co w dzisiejszych czasach praktycznie uniemożliwia założenie amortyzatora do tej ramy.

Moje typy to Axis i Exquisite.

Napisano

Taa, sama przerzutka, ale nie grupa, co do zastosowania wszystko do SLX jest turystyczne .

A Stylus ma główkę o średnicy wewnętrznej 44 mm, więc bez problemu można założyć stery pod rurę 1/1/8" :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...