Skocz do zawartości

[rower/rama] czy da się z tego coś zrobić?

anzel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jestem nowym użytkownikiem tego forum, a także jestem zielony w kwestii sprzętu rowerowego, dlatego chciałbym prosić o rade.

Przechodząc do sedna sprawy. Posiadam rower pozostawiony mi przez brata, który wyjechał z kraju. Rowerek to Centurion Backfire 100 (sugerując się nalepkami na ramie), z którego roku? Nie mam zielonego, pojęcia wiem jedynie, że brat jeździł na nim przez 3 lata, a sam rower był sprowadzony z Niemiec jako używany. Brat jako, iż nie za bardzo dba o rzeczy materialne dość mocno sfatygował rower ( co można zauważyć na zdjęciu). Jedynym elementem który wydaje się być w porządku w całym rowerze jest rama i kierownica i teraz przechodzimy do mojego pytania: czy da się wykorzystać te elementy do złożenia jakiegoś roweru (do wydania mam ok 1200 zł)? czy może poczekać doskładać trochę więcej pieniędzy i kupić cały rower? Bardzo byłbym wdzięczny za odpowiedz i rade (jeżeli miałbym rower składać)jakie komponenty miałbym dokupić?

Podam jeszcze jaki sprzęt jest w rowerze aktualnie.

Przerzutka tył: sram 5.0 (ma spore luzy, brakuje śrubek do regulacji, ale jakimś cudem wrzuca wszystkie biegi bez większych oporów)

przerzutka przód: shimano a

Amortyzator: sr suntour (jaki model to nie mam pojęcia)

Manetki: sram gripshift 3.0

Kierownica: procraft (też nie mam pojęcia jaki model)

Koła: Mogę jedynie powiedzieć co pisze na naklejkach na obręczach przód: remerx grand rock, tył: gruiert dynamic

ach, rower miałby być głównie wykorzystywany do jazdy po mieście, a także na jakieś dłuższe wyjazdy poza miasto w celach treningowych. Byłoby miło gdybym mógł też sobie rowerem "poszaleć" po górach, gdyż dość często w nich bywam.

Jeżeli macie pytania o jakieś elementy roweru to postaram się na nie odpowiedzieć i porobić zdjęcia.

Z góry dzięki za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie.

Link do zdjęcia: http://img62.imageshack.us/f/dsc0324rw.jpg/

Napisano

1. Hamulce. Ze zdjęcia wnioskuje, że masz zużyte klocki hamulcowe i rekompensowałeś to sobie przybliżając resztki klocków poprzez naciąganie linki. Jedno z drugim spowodowało, że na pewno nie jesteś zadowolony z hamulców.

2. Przerzutki (biegi). Regulacje przerzutek warto powierzyć komuś doświadczonemu, aby przekonać się o ile lepiej może chodzić obecny osprzęt.

3. Amortyzator to na 99% zbędny kloc.

4. Komfort jazdy. Na ten element składają się poprzednie punkty, a do tego siodełko i geometria roweru.

1 i 2 to groszowe sprawy, ich poprawa powinno wystarczyć na jazdę po mieście

Do jazdy po górkach w terenie nie modyfikowałbym tego roweru, ani nie wykorzystywałbym tutaj występujących części w połączeniu z nowymi, po prostu kupiłbym coś nowego... ale może znajdą się też i inne opinie :rolleyes:

Napisano

Rower dostałem w swoje ręce wczoraj, także co do jego zużycia trzeba obwiniać brata. Co do amortyzatora to jest on "puknięty" czyli wygięty co widać na zdjęciu (spowodowane wjechaniem w rów), przez co dziwnie skrzypi np przy hamowaniu przednim hamulcem, także wolałbym z niego nie korzystać zważywszy na bezpieczeństwo, gdyby nie to myślę, że byłby znośny bo nie wygląda na "makrokeszowy":thumbsup: ale się nie znam i mogę się mylić. A hamulce i regulacja to jak napisałeś groszowe sprawy, także nowe linki klocki itp. wchodziły by w grę gdybym miał na nim jeździć na co przez wspomniany amortyzator się nie zapowiada.

Ogólnie czytałem/słyszałem, że rowery centuriona są dobre i dlatego moje pytanie, czy opłaca się w ogóle na bazie tej ramy coś składać.

Napisano

Na zdjęciu wygląda to tak, jakby przedni hamulec był odłączony... być może ze względu na wspomnianego "kloca". Może warto wstawić sztywny widelec lub inny amortyzator (cokolwiek, a nie Fox'a)?

Napisano

Hamulec rzeczywiście jest odłączony, a to ze względu na to, iż musiałem zdjąć koło podczas transportu.

Jak już pisałem w obecnym stanie roweru nie zamierzam nim jeździć, ani dostosowywać go do jazdy jeżeli nie będzie to opłacalne. Dlatego też pytanie czy opłaca się na bazie ramy z tego roweru złożyć jakiś rower, który spełni moje wymagania czy też lepiej dać sobie z tym spokój (jakieś argumenty mile widziane) i poczekać, doskładać kasę i kupić coś nowego (fajnie by było jakby ktoś podał cenę od której zaczyna się coś godnego uwagi).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...