Skocz do zawartości

[Napęd] Jaki napęd do 280zł

kyloziom

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli masz wolnobieg to by założyć kasetę musisz zmienić koło.

Jeżeli kupisz tą korbę to nie będzie możliwości zmiany na 9sp, ale w tej cenie chyba nie ma sensu zmieniać na 9sp, tylko dla szpanu.

Pozdro

Ubotek :icon_mrgreen:

9 By się zmieściła :icon_mrgreen: ja proponuję taki napęd:

kaseta HG40 40 zł

łańcuch wipermann connex 800 50 zł

manetki Sram SX4 +przerzutka sram 5.0 http://allegro.pl/item1134059085_manetki_sram_sx_4_przerzutka_sram_5_0_promocyjna.html 109 zł

W ten sposób zamykasz się w 200 złotych a resztę kaski zainwestowałbym w lepszą korbę (np. deore ze zintegrowaną osią)

Dokładnie tak. W takich pieniądzach tylko 8. Kaseta tak jak wyżej koledzy piszą hg40, ew. hg50. Łańcuch proponuję KMC z51 (25 złotych) - zamiast wippermana za 50 będziesz miał dwa takie łańcuchy - również są sprawdzone i o wiele tańsze. Manetki i przerzutka wg uznania. Zestaw podany przez kolegę kubek20 jest chyba ok, przy czym ze srama jeżdżę tylko na X9 i X0, ale SRAM jeśli chodzi o przerzutkownię jest chyba w każdej grupie ok :icon_lol:

Natomiast jeżeli chciałbyś zostać przy shimano, to manetki alivio za 89 pln i przerzutka slx za 125 pln i bedzie pan zadowolony :icon_question:

Która kaseta będzie lepsza: Sram PG-830 8sp czy Shimano CS-HG-40 8

A może jakaś inna?

Z tych 2 to tylko Shimano... Miałem takiego SRAM-a i przy ruszaniu rozerwałem tylną 5 zębatkę na pół - bardzo słaba kaseta ;) Na Alivio przejeździłem ok. 2000km po czym była do wywalenia... Bierz Alivio ;)

Z tych 2 to tylko Shimano... Miałem takiego SRAM-a i przy ruszaniu rozerwałem tylną 5 zębatkę na pół - bardzo słaba kaseta ;) Na Alivio przejeździłem ok. 2000km po czym była do wywalenia... Bierz Alivio ;)

Ciekawe, mam Sram PG-830, kaseta ma obecnie przebieg ~2900km, do 5k km myśle że spokojnie dojdzie, jednak patrząc na opinie w sieci oraz tutaj na forum i to co udało mi się zauważyc do trwałych kaset nie należy, więc skłaniałbym się do Shimano ale HG-50.

skłaniałbym się do Shimano ale HG-50.

HG50~HG40. Jeździłem na obydwu w takich samych warunkach i nie różnią się one wytrzymałością. A przynajmniej nie na tyle, aby to było zauważalne. W ogóle nie wiem czy one się czymkolwiek oprócz nazwy różnią. Niby hg550 powinna być twardsza, ale ja nie czułem żadnej różnicy, ani nie doświadczyłem na dłuższą metę :rolleyes:

HG50~HG40. Jeździłem na obydwu w takich samych warunkach i nie różnią się one wytrzymałością. A przynajmniej nie na tyle, aby to było zauważalne. W ogóle nie wiem czy one się czymkolwiek oprócz nazwy różnią. Niby hg550 powinna być twardsza, ale ja nie czułem żadnej różnicy, ani nie doświadczyłem na dłuższą metę :rolleyes:

A jakie przebiegi uzyskałes i na ilu łańcuchach?

A jakie przebiegi uzyskałes i na ilu łańcuchach?

Przebiegi porównywalne, na dwóch łańcuchach (jeden nowy, drugi nowy i do kosza razem z kasetą).

Mam porównanie do SLX. Tutaj już widzę różnicę, dlatego piszę, że między hg40 a hg50 praktycznej różnicy nie ma :rolleyes: Jak ktoś chce zadbać o spokój duszy, to niech dopłaci te kilka złotych do hg50, ale mnie osobiście byłoby obojętne czy to jest hg40 czy hg50

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...