seker1995 Napisano 8 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Witam! Przez długi czas nie miałem w rowerze spinki i ostatnio postanowiłem ją zamontować i sprawdzić co i jak Kupiłem spinkę KMC-CL-573 . Zdjąłem jedno ogniwo łańcucha no i chcę założyć ... Jednak napotkałem problem, gdyż po maksymalnym zbliżeniu tych węższych ogniw i próbie włożenia spinki, nie jest to do końca możliwe. Tak jakby te pierwsze dziurki w spince, w które najpierw wkłada się sworznie, a później rozciąga spinkę, są tak jakby zbyt blisko i po maksymalnym zbliżeniu oryginalnych ogniw, sworznie nie dostają do dziurek (minimalnie). Bo dużych katorgach udało mi się tego dokonać, lecz teraz nie mogłem rozciągnąć spinki, tak żeby wskoczyło w te drugie dziurki . Więc wziąłem śrubokręt, wsadziłem między ogniwa i młotkiem postukałem, po czym pięknie weszło i spinka świetnie działała. Jednak dzisiaj chciałem rozpiąć spinkę, żeby wymyć łańcuch i przesmarować, ale napotkałem następny problem Spinka nie chce się rozpiąć. Spędziłem z tatą coś około 45 minut, aż udało mi się to zrobić....... Udało się wreszcie kombinerkami powoli. Na sucho próbowałem założyć, ale dalej wchodziło ciężko i rękami nie dało się nawet założyć, dlatego nie zakładałem... Mam pytania: 1. Czy ktoś miał tą spinkę i czy też tak trudno mu się ją zakładało??? 2. Czy trzeba do tego rozkuwacza/skuwacza do łańcucha?? P.S. Łańcuch mam 7-kę więc spinka powinna pasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wampi Napisano 8 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 1. Czy ktoś miał tą spinkę i czy też tak trudno mu się ją zakładało??? 2. Czy trzeba do tego rozkuwacza/skuwacza do łańcucha?? P.S. Łańcuch mam 7-kę więc spinka powinna pasować. To w jaki sposób "Zdjąłem jedno ogniwo łańcucha" bez rozkuwacza? Czuję, że tu jest problem. Bo dlaczego niby tak ciężko spinka miałaby wchodzić. Ja mam co prawda na 9, ale też kmc i sobie chwalę. W rękach wchodzi i wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 8 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Zdjąłem w bardzo prosty i bezproblemowy sposób A mianowicie biorę małe imadełko i śrubkę bodajże m3 oraz dużą nakrętkę. Z jednej strony jest śrubka, w środku łańcuch, a z drugiej nakrętka i ściskam. Wszystko pięknie bez żadnych przeszkód wychodzi. Robiłem tak już wiele razy i myślę, że jest to dobra metoda Jedyne co mi się nasuwa, co mogłoby być problemem to, to że łańcuch jest już dość zużyty i może przez to, że jest rozciągnięty to nie chce się spinka założyć Jeżeli nie uda mi się tego jakoś naprawić to założę z powrotem tamto ogniwo i będę ściągał łańcuch tak jak zawsze W sumie to zajmuje mi samo rozkucie kilkanaście sekund, bez żadnego wysiłku, jednak na trasie musiałbym mieć imadło Może nie do końca zrozumiale napisałem Dodam rysunek dla ułatwienia sprawy Chodzi o to, że jeżeli włożę w części (zaznaczone na czerwono), sworznie spinki (zaznaczone na zielono), to jeżeli chciałbym sworzeń jednej części spinki włożyć w dziurkę drugiej spinki, to jest to niemożliwe, ponieważ jeżeli części zaznaczone na czerwono maksymalnie zbliżę, to sworzeń spinki minimalnie nie dosięga do dziurki spinki drugiej Jest to głównym problemem zakładania. Sory, ale nie umiem inaczej wyjaśnić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Minor Napisano 9 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Tak spinki KMC działają ciężko na początku, ja ją rozpinałem przekładając miedzy 2 ogniwami drut i skręcając co ładnie ściskało spinkę, po 5 rozpięciach wyrobiła się i teraz idealnie wchodzi i wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 9 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Ja ściskałem na siłę takimi wąskimi kombinerkami i po 45 minutach udało się rozpiąć :) Już ją trochę rozpiłowałem iglakiem, może teraz będzie lepiej Ale jak tak będzie dalej to sory, ale ja w minute rozpinam bez spinki to dziękuję za takie "ułatwienie".. Nie wiedziałem, że to może aż tak dziadowsko działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wampi Napisano 9 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 No to jeżeli zakładasz na stary łańcuch, to spróbuj założyć na nowy i wtedy zobaczysz czy wchodzi tak samo ciężko(poproś w serwisie, żeby dali Ci resztę nowego łańcucha po skróceniu). Podkreślam, że ja używam spinki kmc do cienkiego łańcucha na 9 i nie mam z nią najmniejszych problemów. A rozkuwacz do łańcucha warto mieć (cena ~20 pln), bo imadło raczej ciężko ze sobą zabierać w drogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 9 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 No ale spinka chyba powinna być po to, żeby ułatwić ściąganie i żeby dało się to robić rękami kiedy tylko chcę. A rozkuwacz służy do ściągania spinki, czy do rozpinania łańcucha na zwykłym sworzniu ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wampi Napisano 9 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 No ale spinka chyba powinna być po to, żeby ułatwić ściąganie i żeby dało się to robić rękami kiedy tylko chcę. A rozkuwacz służy do ściągania spinki, czy do rozpinania łańcucha na zwykłym sworzniu ??? Rozkuwacz służy do rozpinania łańcucha na zwykłym sworzniu. Spinka jest po to, żeby ułatwić ściąganie i żeby dało się to zrobić rękami kiedy tylko chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 9 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 No właśnie A w tym przypadku tak nie jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wampi Napisano 9 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 No właśnie A w tym przypadku tak nie jest Bo coś jest nie tak albo z łańcuchem albo ze spinką. Mówię Ci, żebyś sobie na nowym kawałku łańcucha to spróbował Edit. Specjalnie dla Ciebie spiąłem nową spinką nowy łańcuch pod 8 (jest taki sam jak na 7) spinką kmc. Bez żadnego wysiłku Taka spinka: http://xtrabike.pl/?co=38&nr=2756&strona=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 9 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Ale spinałem też drugą taką samą, bo kupiłem dwie i też źle idzie Nie wiem już co mam zrobić jedną chyba poświęcę i rozpiłuję i zobaczę co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wampi Napisano 9 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Ale spinałem też drugą taką samą, bo kupiłem dwie i też źle idzie Nie wiem już co mam zrobić jedną chyba poświęcę i rozpiłuję i zobaczę co z tego wyjdzie To w takim razie przez stary łańcuch. Nie ma innej opcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.