Skocz do zawartości

[spinka KMC] wielkie problemy....

seker1995

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przez długi czas nie miałem w rowerze spinki i ostatnio postanowiłem ją zamontować i sprawdzić co i jak :)

Kupiłem spinkę KMC-CL-573 .

Zdjąłem jedno ogniwo łańcucha no i chcę założyć ... Jednak napotkałem problem, gdyż po maksymalnym zbliżeniu tych węższych ogniw i próbie włożenia spinki, nie jest to do końca możliwe. Tak jakby te pierwsze dziurki w spince, w które najpierw wkłada się sworznie, a później rozciąga spinkę, są tak jakby zbyt blisko i po maksymalnym zbliżeniu oryginalnych ogniw, sworznie nie dostają do dziurek (minimalnie). Bo dużych katorgach udało mi się tego dokonać, lecz teraz nie mogłem rozciągnąć spinki, tak żeby wskoczyło w te drugie dziurki :). Więc wziąłem śrubokręt, wsadziłem między ogniwa i młotkiem postukałem, po czym pięknie weszło i spinka świetnie działała.

Jednak dzisiaj chciałem rozpiąć spinkę, żeby wymyć łańcuch i przesmarować, ale napotkałem następny problem ;):(

Spinka nie chce się rozpiąć. Spędziłem z tatą coś około 45 minut, aż udało mi się to zrobić....... Udało się wreszcie kombinerkami powoli.

Na sucho próbowałem założyć, ale dalej wchodziło ciężko i rękami nie dało się nawet założyć, dlatego nie zakładałem...

Mam pytania:

1. Czy ktoś miał tą spinkę i czy też tak trudno mu się ją zakładało???

2. Czy trzeba do tego rozkuwacza/skuwacza do łańcucha??

P.S. Łańcuch mam 7-kę więc spinka powinna pasować.

1. Czy ktoś miał tą spinkę i czy też tak trudno mu się ją zakładało???

2. Czy trzeba do tego rozkuwacza/skuwacza do łańcucha??

P.S. Łańcuch mam 7-kę więc spinka powinna pasować.

To w jaki sposób "Zdjąłem jedno ogniwo łańcucha" bez rozkuwacza? Czuję, że tu jest problem. Bo dlaczego niby tak ciężko spinka miałaby wchodzić. Ja mam co prawda na 9, ale też kmc i sobie chwalę. W rękach wchodzi i wychodzi.

Zdjąłem w bardzo prosty i bezproblemowy sposób :D A mianowicie biorę małe imadełko i śrubkę bodajże m3 oraz dużą nakrętkę. Z jednej strony jest śrubka, w środku łańcuch, a z drugiej nakrętka i ściskam. Wszystko pięknie bez żadnych przeszkód wychodzi. Robiłem tak już wiele razy i myślę, że jest to dobra metoda :D

Jedyne co mi się nasuwa, co mogłoby być problemem to, to że łańcuch jest już dość zużyty i może przez to, że jest rozciągnięty to nie chce się spinka założyć :thumbsup:

Jeżeli nie uda mi się tego jakoś naprawić to założę z powrotem tamto ogniwo i będę ściągał łańcuch tak jak zawsze :voodoo:

W sumie to zajmuje mi samo rozkucie kilkanaście sekund, bez żadnego wysiłku, jednak na trasie musiałbym mieć imadło B)

Może nie do końca zrozumiale napisałem :D

Dodam rysunek dla ułatwienia sprawy :D

post-125134-1278624581,51_thumb.jpg

Chodzi o to, że jeżeli włożę w części (zaznaczone na czerwono), sworznie spinki (zaznaczone na zielono), to jeżeli chciałbym sworzeń jednej części spinki włożyć w dziurkę drugiej spinki, to jest to niemożliwe, ponieważ jeżeli części zaznaczone na czerwono maksymalnie zbliżę, to sworzeń spinki minimalnie nie dosięga do dziurki spinki drugiej :P Jest to głównym problemem zakładania.

Sory, ale nie umiem inaczej wyjaśnić :P

Tak spinki KMC działają ciężko na początku, ja ją rozpinałem przekładając miedzy 2 ogniwami drut i skręcając co ładnie ściskało spinkę, po 5 rozpięciach wyrobiła się i teraz idealnie wchodzi i wychodzi.

Ja ściskałem na siłę takimi wąskimi kombinerkami i po 45 minutach udało się rozpiąć :D:)

Już ją trochę rozpiłowałem iglakiem, może teraz będzie lepiej :)

Ale jak tak będzie dalej to sory, ale ja w minute rozpinam bez spinki to dziękuję za takie "ułatwienie"..

Nie wiedziałem, że to może aż tak dziadowsko działać ;)

No to jeżeli zakładasz na stary łańcuch, to spróbuj założyć na nowy i wtedy zobaczysz czy wchodzi tak samo ciężko(poproś w serwisie, żeby dali Ci resztę nowego łańcucha po skróceniu). Podkreślam, że ja używam spinki kmc do cienkiego łańcucha na 9 i nie mam z nią najmniejszych problemów. A rozkuwacz do łańcucha warto mieć (cena ~20 pln), bo imadło raczej ciężko ze sobą zabierać w drogę ;)

No ale spinka chyba powinna być po to, żeby ułatwić ściąganie i żeby dało się to robić rękami kiedy tylko chcę.

A rozkuwacz służy do ściągania spinki, czy do rozpinania łańcucha na zwykłym sworzniu ??? ;)

Rozkuwacz służy do rozpinania łańcucha na zwykłym sworzniu.

Spinka jest po to, żeby ułatwić ściąganie i żeby dało się to zrobić rękami kiedy tylko chcesz.

No właśnie :P A w tym przypadku tak nie jest :icon_mrgreen::(

Bo coś jest nie tak albo z łańcuchem albo ze spinką. Mówię Ci, żebyś sobie na nowym kawałku łańcucha to spróbował :)

Edit. Specjalnie dla Ciebie spiąłem nową spinką nowy łańcuch pod 8 (jest taki sam jak na 7) spinką kmc. Bez żadnego wysiłku :)

Taka spinka: http://xtrabike.pl/?co=38&nr=2756&strona=0

:D

Ale spinałem też drugą taką samą, bo kupiłem dwie i też źle idzie :icon_wink:

Nie wiem już co mam zrobić :) jedną chyba poświęcę i rozpiłuję i zobaczę co z tego wyjdzie :icon_wink:

To w takim razie przez stary łańcuch. Nie ma innej opcji :confused:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...