kriskros Napisano 8 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Witam wszystkich cyklistów. Zwracam się do Was z prośbą o podpowiedź jaki rower z kategorii Cross zakupić. Od 1997 roku jeżdżę GIANTem Boulder 510, rama 19,5 p. Altus, t. Alivio. Mimo iż przeszedł kilka modyfikacji to pora na zmianę. A Crossa wolę od MTB, gdyż większość tras, które przemierzam prowadzą asfaltem ewentualnie drogi polne i leśne. Dystans od kilkudziesięciu km – 100 km. Jeżdżąc Giantem brakuje mi wyższych przełożeń i tym samym większej prędkości. Mój wzrost to 172 cm, waga 80 kg Zanim postanowiłem napisać swego posta nieco się zorientowałem w temacie. Szczególna uwagę zwróciłem na dwa modele o których już tu na forum wspomniano: Mongoose Crossway 850 DISC oraz UNIBIKE Zethos Znalazłem Mongoose’a ale w rozmiarze M 18'. Czy nie będzie za mała ta rama. Jaką w ogóle proponujecie dla mnie ramę przy tym wzroście. Może dodam że Giantem jeździło mi się dość dobrze. Jest zwrotny ale pozycja za bardzo pochylona do przodu. Natomiast bardo podobają mi się jeszcze rowery CUBE i Meridy np. CUBE CURVE Crossway TFS 400-D i może na koniec Author Zenith Będę wdzięczny za podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bicker Napisano 11 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Trzy miesiące temu miałem podobny dylemat i wybrałem mangustę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kriskros Napisano 11 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Trzy miesiące temu miałem podobny dylemat i wybrałem mangustę. A możesz dokładniej.... Chodziło o Mongoose'a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kriskros Napisano 14 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Dzięki pewnym osobom na forum za sprawą PW zdecydowałem się na Mongoose'a Crossway 850 DISC. Dzięki za pomoc w wyborze Crossa. Może jeszcze za wcześnie na wnioski opinie (po przejechaniu zaledwie kilku km), ale wydawało mi się że Cross będzie znacznie szybszy od MTB. Na pewno lżej się kreci, ale czy szybciej…. Wiem ze to zależy od wielu czynników. Natomiast gryzie nie jeszcze jedna sprawa. Otóż rower zakupiłem przez Internet i nie miałem możliwości przymiarki. Wg tabel i konsultacji z osobami bardziej zorientowanymi, zdecydowałem się na ramę 19”. Nie wiem czy w moim przypadku przy wzroście 172 cm nie byłaby lepsza 17-stka…? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.