Skocz do zawartości

[rama] wymieniać czy też nie

autobus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chcę sobie wymienić w niedalekiej przyszłości tylną kasetę dotychczasową mam 6 rzędową która była od początku jak kupiłem ten rower. Teraz moje pytanie chce zakupić nową kasetę ale 8 lub 9 rzędową i czy będę musiał wymieniać ramę czy się zmieści ta kaseta. Z tego co wywnioskowałem to będę musiał wymienić manetkę tylną i chyba koło całe bo nie jest przystosowane na tak dużą kasetę. Ale mogę się mylić chciałbym aby mi ktoś powiedział/doradził co mam zrobić co by trzeba było wymienić. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

• Mod Team
Napisano

Ramy nie musisz wymieniać. Do kupienia: tylna piasta (ewentualnie całe koło), kaseta, przerzutka tylna (jak miałeś 6 rzędów jest bardzo prawdopodobne że Twoja prztzerzutka nie obsłuży 8/9), manetka, łańcuch.

Napisano

Nie chce zakładać też nowego tematu więc napiszę tutaj uzbierałem trochę kasy więc chce zmodernizować rower mianowicie:

- tak jak wspomniałem chce wymienić kasetę z 6 na 9 rzędową

- przerzutkę z tyłu

- przerzutkę z przodu

- manetki dwie

- klamki dwie

- 2 koła ( chce je kupić w całości nie chce składać i chce aby przednie koło było przystosowane do zamontowania hamulców tarczowych w przyszłości tylne do V-braków)

- widelec przedni z amortyzatorem ( posiadam widelec z amortyzatorem ale nie ma możliwości montażu hamulca tarczowego a chce zamontować w przyszłości)

- łańcuch współpracujący z kasetą którą 9 rzędową

- hamulce przód i tył (mam v-brake ale nadają się do wymiany i chce na razie zamontować v-brake)

- pedały (tylko nie SPD)

Chce na to przeznaczyć 2000zł skompletował by mi ktoś jakiś w miarę dobry a nie drogi sprzęt. Moja jazda na rowerze to głównie proste alejki na ubitej nawierzchni z pisku w z złóż kanału z wodą można powiedzieć amatorska jazda bardziej rekreacyjna jazda na rowerze. Z góry dzięki.

Napisano

A jaki teraz masz rower? Skoro chcesz wymienić tyle rzeczy to podejrzewam, że bardziej w tej cenie opłaca się kupić nowy.

Napisano

Możesz mi to napisać jaśniej bo przyznam się szczerze w tych sprawach jestem laik główka rany hm z tego co mi przychodzi na myśl to jest to miejsce w które wchodzi przedni widelec dobrze rozumie??

Mój rower to nie jest jakiś super bo podejrzewam że lipny ale jest hehe Apollo Slant

Napisano

Możesz mi to napisać jaśniej bo przyznam się szczerze w tych sprawach jestem laik główka rany hm z tego co mi przychodzi na myśl to jest to miejsce w które wchodzi przedni widelec dobrze rozumie??

Mój rower to nie jest jakiś super bo podejrzewam że lipny ale jest hehe Apollo Slant

http://www.halfords....tegoryId_165499 ??

P.S.

Jeśli tak to główka 1".

Tak to jest identyczny ten rower co mam bo go kupiłem właśnie w tym sklepie ponieważ nie mieszkam w Polsce tylko w Anglii.

autobus, to sprawdź pod jaką masz średnice główkę ramy - bo jak na 1" to porzuć temat składania i zapoluj na cały rower.

Już wiesz co zrobić z tymi 2 tysiącami. :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...