almaster Napisano 8 Lipca 2010 Napisano 8 Lipca 2010 Cześć. Mam pewien problem. Ostatnio przez "przypadek" wlało mi się trochę smaru do rury, do której wchodzi sztyca. Wszystko jest upaćkane, sztyca cała wyblakła i nie chce się prawidłowo trzymać. Jak to zmyć ze sztycy i ze środka rury?. Przechodzę do głównego pytania. Ta sztyca to 30,4. Nie wiem czy przez to że wlało mi się trochę smaru, nie da się jej dobrze zablokować (zaciskam na max, a i tak przy mocniejszym pociągnięciu, mogę ją obrócić), ale tak czy siak muszę kupić nową sztyce, gdyż stara jest bardzo zniszczona. Czy mogę kupić 30,9?. Czy to za duża różnica?. Z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam. Ps.: Tak mi się zdaje że to 30,4. Na Sztycy pisze "30.4 N".
kubek20 Napisano 8 Lipca 2010 Napisano 8 Lipca 2010 30,9 raczej nie wejdzie, ale są różne redukcje, na które zdanie jest podzielone. Ja kupiłbym sztycę 30,4
Artursx1 Napisano 8 Lipca 2010 Napisano 8 Lipca 2010 Tak kup szerszą sztyce to potem utkwi Ci w ramie . Musisz kupić sztyce 30.4 , bo 30,9 już na 100% nie wejdzie .
almaster Napisano 8 Lipca 2010 Autor Napisano 8 Lipca 2010 Tylko chciałbym zainwestować w sztyce Ritchey'a Pro...a niestety Ritchey już nie robi 30.4, choć sam mam Ritchey'a, ale na allegro nigdzie nie widzę. Może Wy mi coś polecicie do max. 200zł., w rozmiarze 30.4?. I jak rozwiązać problem z tym smarem?.
Mod Team michuuu Napisano 8 Lipca 2010 Mod Team Napisano 8 Lipca 2010 Szmatka na kawał patyka lub czegoś cieńkiego, nasączyć benzyną ekstrakcyjną i wycierać, zmieniać szmatę ,nasączać i wycierać do skutku. 0,5mm to dużo, kup taką jak masz teraz.
almaster Napisano 8 Lipca 2010 Autor Napisano 8 Lipca 2010 Tak zrobię. A czy jest szansa kupić jakiegoś Ritchey'a Pro i zredukować do mojego rozmiaru?. Jeśli tak, to jaki rozmiar sztycy wziąć i jaką podkładkę?. Uparłem się na Ritcheye, wiem, ale uwielbiam tą firmę, a w 30.4 są tylko accenty. Ps.: Czy to wina smaru, że sztyca sobie jeździ w prawo i w lewo, jak mocniej poruszę?. Wcześniej w sumie tak nie było, a zaciskam na max...
Mod Team sznib Napisano 8 Lipca 2010 Mod Team Napisano 8 Lipca 2010 Ja u siebie lekko zacisnę i trzyma mocno, komin specjalnie wysmarowałem smarem żeby się nie zapiekło. Na pewno masz ramę na 30,4? Może 30,6?
Lextalionis Napisano 8 Lipca 2010 Napisano 8 Lipca 2010 Jeżeli chodzi o problem ze smarem to odtłuszczacz lub benzyna ekstrakcyjna i czyścisz. Możesz spróbować kupić sztyce 30,6 (Accent lub BBB mają tego sporo) i dodatkowo zmienić zacisk na taki "na imbus".
almaster Napisano 9 Lipca 2010 Autor Napisano 9 Lipca 2010 Mierząc linijką, mam równe 30...na sztycy pisze 30.4 N, więc nie wiem czy na to patrzeć. A nie mogę wziąć jakiejś redukcji?. Ps.: Sztyca tylko rusza się w lewo i w prawo, przy mocniejszym poruszeniu ręką.
Schwefel Napisano 9 Lipca 2010 Napisano 9 Lipca 2010 Z tego co pamiętam to użytkownicy Kellysów żalili się na ten nietypowy rozmiar więc raczej jest to 30,4 i ani mm więcej. Ja bym do Ritcheya tak nie wzdychał, bo dla mnie jest to już totalna masówka. Jak jesteś lekki to możesz wbić redukcję na 27.2mm i po sprawie. http://www.centrumrowerowe.pl/002126/Cane_Creek-TULEJA_redukcyjna/Produkt.aspx
GdyniaBiker Napisano 9 Lipca 2010 Napisano 9 Lipca 2010 Jak chcesz wiedzieć dokładnie, co masz, to uderz do kogoś, kto ma suwmiarkę elektroniczną. Jak masz problem z zaciśnięciem, to pytanie, jaki masz zacisk? Ja np mimo użycia dużej siły nie mogłem mocno przycisnąć sztycy, bo miałem uszkodzony zacisk z dźwignią. Wymieniłem na taki na imbus i trzyma o wiele mocniej. Mimo, że sztycę smaruję, żeby nie było trzasków.
almaster Napisano 9 Lipca 2010 Autor Napisano 9 Lipca 2010 Zacisk Kcnc, rok temu kupowałem. Dokładnie ten zacisk Co do redukcji 27,2, ważę 84kg, więc mało to nie jest. Mogę zaryzykować i kupić, czy raczej szybko ulegnie pod moim ciężarem zniszczeniu?.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.