bajki Napisano 8 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Witam! Mam taki problem:mam taką starą przerzutkę jak w załączniku(chyba stary altus montowany do blachy połączonej przy korbie) w rowerze trek 820. I nie wiem, czy lepiej będzie kupić nową przerzutką i korbę, czy ta przerzutka jest jeszcze coś warta i wymienić tylko korbę? PS. p.tylna to alivio 8 biegowa a łańcuch HG50, a obecna korba ma 24-34-42 zęby. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 8 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Musiałbyś kupić korbę z 42 zębami na blacie, ponieważ ta przerzutka tyle obsługuje, a jej mocowanie uniemożliwia przesunięcie jej wyżej i ewentualne dopasowanie do 44 zębów. Moim zdaniem lepiej ją wymienić. Kupując nową korbę weź pod uwagę możliwą konieczność wymiany suportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bajki Napisano 8 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Więc może kupiłbym przerzutkę ALIVIO fd-m413 i korbę fc-m411. Nie wiem tylko, jaki suport kupić - w katalogach shimano są BB-UN26-E oraz BB-UN26(oba 113mm lub 123mm) - i nie wiem, jaki suport wybrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 9 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Ja tam w instrukcji widzę tylko jeden suport do tego. Długość osi 123 mm. Ale z tej samej instrukcji wynika, że ta korba też ma blat 42 zęby, więc teoretycznie nie musiałbyś wymieniać aktualnej przerzutki, ale moim zdaniem warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bajki Napisano 9 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 W takim razie kupie korbę 48-38-28. Rozumiem, że nie powinno być problemów z zamocowaniem suportu BB-UN26 123mm do mojej ramy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.