osa001 Napisano 8 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Witam serdecznie cyklistów Niedługo chciałbym wybrać się z Katowic do Zawiercia na działkę. Czy ktoś jechał już taką trasę i możesz opisać jej przebieg oraz swoje doświadczenia? Z tego co oglądałem mapę, bez problemu można dostać się do Będzina, a stamtąd musiałbym próbować dojechać do Przeczyc i Siewierza. Szczególnie interesowałoby mnie (ominięcie w miarę możliwości) ruchu samochodowego. Pozdrower! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubu1983 Napisano 8 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Zerknij sobie na lokalizator http://docelu.pl/ tam dokladnie ci pokaze jak dojechac polecam sam z niego korzystam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osa001 Napisano 8 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Dzięki, przydał się ten serwis. Z tego co widze to będzie ciężko bo trzeba będzie śmigać drogami wojewódzkimi, a one raczej pobocza nie posiadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziekk Napisano 9 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Jeśli nie musi to być najkrótsza trasa, to mam dwie opcje. Pierwsza przez Milowice, Czeladź, Grodków drogą 913 do Pyrzowic. Fajna trasa (na rower szosowy), ruch niezbyt duży, no i niezłe górki po drodze. Jechać aż do lotniska, później w stronę Siewierza drogą przy lotnisku (ul. Kolejowa, Szkolna). Ostatecznie dojedziesz do przecinanej wcześniej DK78, którą dostaniesz się do Siewierza - to jest najgorszy fragment, dość wąsko i sporo tirów. można by ewentualnie próbować z Kolejowej na północ (jest droga na mapie) i do Siewierza wjechać ul. Parkową, ale nie próbowałem tego wariantu. Z Siewierza do Zawiercia to już prosto. Ruch tam spory, ale pobocze szerokie. Z Siewierza jest też zielony szlak do Łaz, a stamtąd do Zawiercia wzdłuż torów, można w ten sposób próbować, ale oczywiście zajmie to więcej czasu. Drugą opcją jest przejazd przez Sosnowiec i Dąbrowę do Strzemieszyc (tam gdzie krzyżują się drogi 94 i S1, przejazd oczywiście przez miasto). Stamtąd już całkiem przyjemnie można jechać do Ogrodzieńca drogą 790. Ode mnie z Dąbrówki Małej pod zamek w Ogrodzieńcu wychodzi dokładnie 50 km. Z Ogrodzieńca do Zawiercia to już prosta droga. Jest też opcja skrócenia, np. w Niegowonicach skręcasz na Łazy (ominiesz niestety fajny podjazd zaraz za skrzyżowaniem ) lub za Mitręgą na czerwony szlak do Zawiercia. Ale tych wersji nie próbowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osa001 Napisano 23 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Trochę późno odpisuje, ale chciałbym ci bodziekk podziękować za wskazanie trasy. Wybrałem wariant trasy przez Sosnowiec i Dąbrowe i przez Niegowonice dojechałem spokojnie na wieś niedaleko Zawiercia. Ruch samochodowy bardzo mały na drodze 790, co mnie pozytywnie zaskoczyło. Bardzo spodobał mi się ten podjazd za Niegowonicami Wyszło mi trochę więcej (68km) z racji przejechania parę km za Ogrodzieniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.