Skocz do zawartości

[koło] Scentrowane tylne koło a gwarancja.

Filipcky

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich, jestem świeży na Forum więc jeżeli to nie ten dział to sorki.

Jestem szczęśliwym posiadaczem roweru FELT Q26 od 2 miesięcy (nowy z salonu)

http://www.harfa-harryson.com.pl/fnc/fullnews.php5?id=75

I mam mały problem, jakieś 2 tygodnie temu zauważyłem spore bicie tylnego koła o hamulce V-brake tzn zwykłe scentrowanie koła, moim zdaniem jest to troszkę nie normalne a żeby po tak krótkim czasie koło zdążyło się scentrować, postanowiłem więc iść do sklepu w którym kupiłem rower, akurat miałem iść na przegląd gwarancyjny.

Powiedziałem szanownemu panu w sklepie o co mi kamon no i dał rade je wycentrować, ale co się okazało ?? Pojeździłem 2-3 dni i koło z powrotem wróciło do stanu że tak powiem nie geometrycznego, dodam jeszcze że nie jestem Hardkorowcem na rowerze, jeżdżę nim do pracy 4Km i czasami do lasku na takie tam pojeżdżenie, aha dodam jeszcze że obręcze są w nienaruszonym stanie.

No jak już powierzchownie wytłumaczyłem całą sytuację to czy mogę w sklepie kłócić się o dostarczenie i zamontowanie nowego, takiego samego koła? Oczywiście za darmo bo jak by nie patrzeć nie jest to uszkodzenie mechaniczne lecz wada produkcyjna.

Napisano

Nie przejdzie - jest to uszkodzenie użytkowe. Mogą być słabo zaplecione koła, ale jest to nie do udowodnienia - lepiej to załatwić męcząc serwis :)

Napisano

no ok to znaczy że mam co 2 tygodnie chodzić do serwisu i centrować koło, czy co miechy wydawać 500 zł na tylne koło ?

Nie wiedziałem że wydam 1000 zł i będę musiał włożyć po 3 miesiącach 50% ceny roweru ;]

Napisano

Obręcze są oczkowane czy nie ? Jak nie są oczkowane to chodzić co 2 tygodnie do serwisu - bo ten typ tak ma, jak obręcz jest byle jak wiercona to zostają wióry na których opierają się nyple, dopóki się nie powygniatają koła będą się rozcentrowywać notorycznie.

Napisano

Nie, obręcze nie są oczkowane więc ubieram się i idę do sklepu. Życzcie mi powodzenia;] będę walczył o swoje.

Napisano

Rozglądaj się powoli za nowym kołem. Jeśli ponowne centrowanie przyniesie krótkotrwały efekt to chyba lepiej zainwestować te 100-200zł w nowe kółko zamiast wiecznie użerać się z serwisem i nabawić się przy okazji fobii fanatycznego sprawdzania stanu obręczy, czy aby znów się nie skrzywiła...

• Mod Team
Napisano

Nie licz na wymianę gwarancyjną. Rozcentrowanie koła traktują jak zużycie klocków w hamulcach - materiały eksploatacyjne łamane na użytkowanie niezgodne z przeznaczeniem. Może przy kołach za stosowną kasę jest inaczej ale w twoim przypadku to raczej nie ma zastosowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...