Filipcky Napisano 8 Lipca 2010 Napisano 8 Lipca 2010 Witam wszystkich, jestem świeży na Forum więc jeżeli to nie ten dział to sorki. Jestem szczęśliwym posiadaczem roweru FELT Q26 od 2 miesięcy (nowy z salonu) http://www.harfa-harryson.com.pl/fnc/fullnews.php5?id=75 I mam mały problem, jakieś 2 tygodnie temu zauważyłem spore bicie tylnego koła o hamulce V-brake tzn zwykłe scentrowanie koła, moim zdaniem jest to troszkę nie normalne a żeby po tak krótkim czasie koło zdążyło się scentrować, postanowiłem więc iść do sklepu w którym kupiłem rower, akurat miałem iść na przegląd gwarancyjny. Powiedziałem szanownemu panu w sklepie o co mi kamon no i dał rade je wycentrować, ale co się okazało ?? Pojeździłem 2-3 dni i koło z powrotem wróciło do stanu że tak powiem nie geometrycznego, dodam jeszcze że nie jestem Hardkorowcem na rowerze, jeżdżę nim do pracy 4Km i czasami do lasku na takie tam pojeżdżenie, aha dodam jeszcze że obręcze są w nienaruszonym stanie. No jak już powierzchownie wytłumaczyłem całą sytuację to czy mogę w sklepie kłócić się o dostarczenie i zamontowanie nowego, takiego samego koła? Oczywiście za darmo bo jak by nie patrzeć nie jest to uszkodzenie mechaniczne lecz wada produkcyjna.
DominikM Napisano 8 Lipca 2010 Napisano 8 Lipca 2010 Nie przejdzie - jest to uszkodzenie użytkowe. Mogą być słabo zaplecione koła, ale jest to nie do udowodnienia - lepiej to załatwić męcząc serwis
Filipcky Napisano 8 Lipca 2010 Autor Napisano 8 Lipca 2010 no ok to znaczy że mam co 2 tygodnie chodzić do serwisu i centrować koło, czy co miechy wydawać 500 zł na tylne koło ? Nie wiedziałem że wydam 1000 zł i będę musiał włożyć po 3 miesiącach 50% ceny roweru ;]
DominikM Napisano 8 Lipca 2010 Napisano 8 Lipca 2010 Obręcze są oczkowane czy nie ? Jak nie są oczkowane to chodzić co 2 tygodnie do serwisu - bo ten typ tak ma, jak obręcz jest byle jak wiercona to zostają wióry na których opierają się nyple, dopóki się nie powygniatają koła będą się rozcentrowywać notorycznie.
Filipcky Napisano 8 Lipca 2010 Autor Napisano 8 Lipca 2010 Nie, obręcze nie są oczkowane więc ubieram się i idę do sklepu. Życzcie mi powodzenia;] będę walczył o swoje.
DominikM Napisano 8 Lipca 2010 Napisano 8 Lipca 2010 No to jaki sobie rower kupiłeś, taki rower masz Nie kupuje się roweru z za 1000 zł z obręczami za 20
martinw Napisano 8 Lipca 2010 Napisano 8 Lipca 2010 Rozglądaj się powoli za nowym kołem. Jeśli ponowne centrowanie przyniesie krótkotrwały efekt to chyba lepiej zainwestować te 100-200zł w nowe kółko zamiast wiecznie użerać się z serwisem i nabawić się przy okazji fobii fanatycznego sprawdzania stanu obręczy, czy aby znów się nie skrzywiła...
Mod Team michuuu Napisano 8 Lipca 2010 Mod Team Napisano 8 Lipca 2010 Nie licz na wymianę gwarancyjną. Rozcentrowanie koła traktują jak zużycie klocków w hamulcach - materiały eksploatacyjne łamane na użytkowanie niezgodne z przeznaczeniem. Może przy kołach za stosowną kasę jest inaczej ale w twoim przypadku to raczej nie ma zastosowania.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.