Skocz do zawartości

[hamulec V-brake]słabe hamowanie i dziwne dźwięki.

Misko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Przepraszam, że w tytule nie napisałem modelu hamulca tak jak robią to inni no ale po prostu nie znam.

Mój rower nie jest markowy, tani rowerek za 500 zł do pojeżdżenia.

A teraz problem. Otóż fabrycznie w tym rowerze były zamontowane klamki od hamulców plastikowe no i pech chciał, że przy upadku

jedna się ułamała. Kupiłem nowe, aluminiowe, założyłem i mam pewien problem. Hamulec nie chce dobrze hamować, hamuje bardzo słabo, wydając

przy tym bardzo dziwny i głośny dźwięk takiego jakby "chrobotania" jakby klocek hamował na jakiejś chropowatej powierzchni. Sprawdzałem wszystko

kilka razy, jest zamonrtowany tak jak był. Nie wiem skąd ten dźwięk i jak temu zaradzić. Jeszcze jeden problem jest taki, że po dobrym naciągnięciu linki i mocnym jej skręceniu ona i tak się luzuje po jakimś czasie i bywa, że hamulec nie odbija z powrotem. Nie wiem czy jest

sens to naprawiać czy kupić jakiś niedrogi hamulec za 30 zł ? Mam nadzieje, że po wymianie hamulca wszystko byłoby ok.

Co wy o tym sądzicie ? Macie jakieś pomysły co to może się dziać ?

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.

Miśko.

;)

Napisano

Klamki na pewno są do V-brake? Sprawdź czy mają gdzieś coś takiego napisane, bo mi to wyglada jak byś miał klamki od canti które ciągną mniej linki niż te od V-ek i tu widzę problem.

A to że nie odbija, to wina hamulców... Zapewne mają słabe sprężyny lub nie są wyregulowane, ja bym zmienił dla własnego bezpieczeństwa na jakieś tektro aluminiowe.

Napisano

może zrób zdjecie klamki i zacisków/ramion.

jeśli jest 'chrobotanie o nierówną powierzchnię' to może okładziny zawadzają o oponę?

ale podejrzewam że samych ramion hamulca nie ruszałeś? tylko klamkę zmieniałeś ?

Napisano

No klamki do v-brake (nawet całkiem niezła kopia avida), pokaż te szczęki jak wyglądają, i powiedz jak naciskasz klamkę to kiedy czujesz opór? Może nie wyregulowałeś tych hamulców?

Napisano

Witam

To wina "marketowych" hamulców (zakładam że rowerek za 500zł właśnie z marketu pochodzi). Kup sobie nowe hamulce. Też niedawno miałem podobny problem, czyli strasznie słabe hamulce ( nie radziły sobie przy moich 70kg). Po kupieni hamulców shimano deore i do nich okładzin clarks'a problem zniknął. Tobie też radzę podobne rozwiązanie.

Pozdrawiam Dawid

Napisano

Jak naciskam klamke to opór czuje dopiero na koncu. Nie regulowalem hamulcow bo szczerze mowiac nie wiem jak to sie robi (?) :).

Rower no markowy ale kupiony na allegro :).

Co do tych hamulców to chodzi o te ? http://allegro.pl/item1075003860_hamulec_v_brake_shimano_deore_2010_br_m590_czarny.html jeśli nie można zamiesczać linków do trwającej aukcji to przepraszam. Jeśli kupie ten hamulec to muszę do niego coś jeszcze dokupować ? linki hamulcowe mogą zostać te co są ?

Napisano

no to poszukaj na forum jak wyregulowac hamulec, bo jak nowy kupisz tez to bedziesz musial zrobic :) na razie sprobuj z tymi co masz :) na pewno to pomoze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...