Misko Napisano 8 Lipca 2010 Napisano 8 Lipca 2010 Witam! Przepraszam, że w tytule nie napisałem modelu hamulca tak jak robią to inni no ale po prostu nie znam. Mój rower nie jest markowy, tani rowerek za 500 zł do pojeżdżenia. A teraz problem. Otóż fabrycznie w tym rowerze były zamontowane klamki od hamulców plastikowe no i pech chciał, że przy upadku jedna się ułamała. Kupiłem nowe, aluminiowe, założyłem i mam pewien problem. Hamulec nie chce dobrze hamować, hamuje bardzo słabo, wydając przy tym bardzo dziwny i głośny dźwięk takiego jakby "chrobotania" jakby klocek hamował na jakiejś chropowatej powierzchni. Sprawdzałem wszystko kilka razy, jest zamonrtowany tak jak był. Nie wiem skąd ten dźwięk i jak temu zaradzić. Jeszcze jeden problem jest taki, że po dobrym naciągnięciu linki i mocnym jej skręceniu ona i tak się luzuje po jakimś czasie i bywa, że hamulec nie odbija z powrotem. Nie wiem czy jest sens to naprawiać czy kupić jakiś niedrogi hamulec za 30 zł ? Mam nadzieje, że po wymianie hamulca wszystko byłoby ok. Co wy o tym sądzicie ? Macie jakieś pomysły co to może się dziać ? Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam. Miśko.
Minor Napisano 8 Lipca 2010 Napisano 8 Lipca 2010 Klamki na pewno są do V-brake? Sprawdź czy mają gdzieś coś takiego napisane, bo mi to wyglada jak byś miał klamki od canti które ciągną mniej linki niż te od V-ek i tu widzę problem. A to że nie odbija, to wina hamulców... Zapewne mają słabe sprężyny lub nie są wyregulowane, ja bym zmienił dla własnego bezpieczeństwa na jakieś tektro aluminiowe.
razorjack Napisano 8 Lipca 2010 Napisano 8 Lipca 2010 może zrób zdjecie klamki i zacisków/ramion. jeśli jest 'chrobotanie o nierówną powierzchnię' to może okładziny zawadzają o oponę? ale podejrzewam że samych ramion hamulca nie ruszałeś? tylko klamkę zmieniałeś ?
Misko Napisano 8 Lipca 2010 Autor Napisano 8 Lipca 2010 Wymieniałem całość, dokładnie takie http://mtbikes.pl/pliki/image/deone_1.jpg . Sprzedawca powiedział, że to standardowe klamki są i będą pasować. A te hamulce tektro aluminiowe ile kosztują ? Co do tarcja klocków o opone też o tym myślałem ale sprawdzałem i to nie to.
razorjack Napisano 8 Lipca 2010 Napisano 8 Lipca 2010 wyglądają jak kopia avidów fr5, więc raczej do v-brake'ów (ew. sznurkotarcz )
Minor Napisano 8 Lipca 2010 Napisano 8 Lipca 2010 No klamki do v-brake (nawet całkiem niezła kopia avida), pokaż te szczęki jak wyglądają, i powiedz jak naciskasz klamkę to kiedy czujesz opór? Może nie wyregulowałeś tych hamulców?
dawcio Napisano 8 Lipca 2010 Napisano 8 Lipca 2010 Witam To wina "marketowych" hamulców (zakładam że rowerek za 500zł właśnie z marketu pochodzi). Kup sobie nowe hamulce. Też niedawno miałem podobny problem, czyli strasznie słabe hamulce ( nie radziły sobie przy moich 70kg). Po kupieni hamulców shimano deore i do nich okładzin clarks'a problem zniknął. Tobie też radzę podobne rozwiązanie. Pozdrawiam Dawid
Misko Napisano 8 Lipca 2010 Autor Napisano 8 Lipca 2010 Jak naciskam klamke to opór czuje dopiero na koncu. Nie regulowalem hamulcow bo szczerze mowiac nie wiem jak to sie robi (?) . Rower no markowy ale kupiony na allegro . Co do tych hamulców to chodzi o te ? http://allegro.pl/item1075003860_hamulec_v_brake_shimano_deore_2010_br_m590_czarny.html jeśli nie można zamiesczać linków do trwającej aukcji to przepraszam. Jeśli kupie ten hamulec to muszę do niego coś jeszcze dokupować ? linki hamulcowe mogą zostać te co są ?
javman Napisano 8 Lipca 2010 Napisano 8 Lipca 2010 no to poszukaj na forum jak wyregulowac hamulec, bo jak nowy kupisz tez to bedziesz musial zrobic na razie sprobuj z tymi co masz na pewno to pomoze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.