Skocz do zawartości

[Amortyzator]SR Suntour XCM m. 2010

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chce wymienić w swoim rowerze przedni amortyzator teraz mam najnowsze chińskie dziecko Shock ok !!!

Ale do rzeczy, wybrałem już model dokładnie to taki http://www.allegro.p...aly_m_2010.html

no ale właśnie podejrzewam że średnica w tym rowerze to 1cal więc będę musiał wziąć ten amortyzator (ten sam model)

http://www.allegro.p...brny_m2010.html

i jak niedawno odkręciłem stery to w starym amorze mam rure gwintowaną więc po tym wnioskuje że średnica to 1cal

Chciałbym aby ktoś mi doradził czy ten amor będzie dobry oraz czy jak ta rura od amora będzie gwintowana to czy mogę kupić takie stery http://www.allegro.p...o_pancerne.html bo nie wiem po prostu co to są te ahead bo tak jest napisane przy większości sterów oraz jakby te był nie dobre to prosiłbym o podanie jakichś które by pasował oraz czy można dostać amora ze średnicą 1cala żeby pasował na te stery ahead

Za odpowiedź z góry dziękuję

Przepraszam że robię drugi temat ale w tamtym nie dałem w tytule nazwy amora, tamten można usunąć

Napisano

linki nie wchodzą.

xcm, no amor klasy (niżej średnia) po jeźdźie po korzeniach dostaje dość szybko luzów. jesli nie jeźdźisz jakoś specjalnie ,,ostro,, to ten amor może być

Napisano

a jaki amor byś polecał tak do 150zł bo ostatnio właśnie zacząłem jeździć po takich dosyć ostrych wertepach więc jak mówisz że ten amor dostaje luzów to trochę lipa

Napisano

Do 150 PLN żadnego bym nie polecał. W tej cenie ciężko kupić używany w przyzwoitym stanie, ale jakby była jakaś cudowna okazja, to może.

Napisano

Za 150 zl jak troche poczkeasz to na allegro mozesz kupic manitou six, fakt tlumienia nie posiada ale tanie suntory przewyzsza kultura pracy i zawsze to juz manitou. Mozesz tez trafic na jakiegos axela, on juz posiada tlumienie i dziala przyzwoicie. Co do rury sterowej to szukasz dobrego tokarza i kazda rure dorobi Ci pod konkretna rame a zaplacisz za to 20-30zl.

Napisano

A co do XCM z 2010 ja już zrobiłem 1500 km i na razie nie łapie luzów. Byłem już parę razy w terenie (raz dość ostrym) ale nic nie wskazywało ze łapie luzy. Ja bym go polecił bo jest w sumie dość tanim amortyzatorem a tak jak wspomnieli inni koledzy lepszego w tej cenie nie znajdziej

Napisano
  W dniu 9.07.2010 o 06:38, ttomii88 napisał:

Za 150 zl jak troche poczkeasz to na allegro mozesz kupic manitou six, fakt tlumienia nie posiada ale tanie suntory przewyzsza kultura pracy i zawsze to juz manitou. Mozesz tez trafic na jakiegos axela, on juz posiada tlumienie i dziala przyzwoicie. Co do rury sterowej to szukasz dobrego tokarza i kazda rure dorobi Ci pod konkretna rame a zaplacisz za to 20-30zl.

Jeździłeś w ogóle na tych amorach o których piszesz? Six to totalny szmelc porównywalny do Capy czy XCMa. Z resztą jak może przewyższać pracą jak jest oparty na tym samym systemie sprężyna+elastomer?

Co do Axela to tu można o nim poczytać http://www.ait.com.pl/michal/axel.htm Ja się z tą opinią zgadzam, bo Axela z FFD zatarłem po roku i to pomimo regularnego smarowania.

Napisano
  W dniu 9.07.2010 o 11:37, Schwefel napisał:

Jeździłeś w ogóle na tych amorach o których piszesz? Six to totalny szmelc porównywalny do Capy czy XCMa. Z resztą jak może przewyższać pracą jak jest oparty na tym samym systemie sprężyna+elastomer?

Co do Axela to tu można o nim poczytać http://www.ait.com.pl/michal/axel.htm Ja się z tą opinią zgadzam, bo Axela z FFD zatarłem po roku i to pomimo regularnego smarowania.

Manitou six nie posiada elastomera to po pierwsze, po drugie cape bije an glowe, chodzi plynnie, nie lapie luzow.

Axela rocznik 2003 badz 2004 juz dobrze nie pamietam posiadam od nowosci. Widelec praktycznie bezobslugowy, nie lapie luzow, super tlumienie:)Opierasz sie na opiniach z internetu, ja te widelce znam od podszewki.

Napisano

Daj spokój. Jeździłem na Axelu długi czas. Nie powiedziałbym, że to dobry amor. Mało sztywny, tłumienie mocno takie sobie, a system smarowania to porażka, do tego czuły to on nie był. Tym samym można wysnuć logiczny wywód, że Six jako coś jeszcze sporo gorszego nie może być dobry.

Napisano

Na rurę sterową 1" polecam tylko XCMa. Do tego kup sobie takie stery: http://allegro.pl/item1111805651_stery_neco_1cal_uszczelniane_lozysko_igielkowe.html

Mając taki zestaw będziesz naprawdę czerpał przyjemność z jazdy :rolleyes: Zapomnij o agresywnym XC na takim czymś (ogólnie na calówce zapomnij..) - ale po lesie już pojeździsz. Ja na czymś podobnym zaczynałem swoją zabawę lata temu (lecz sprzęt był o niebo gorszy) i jakoś dało rady. A jeździłem sporo po Beskidzie Wyspowym.. warunek jest taki, abyś słuchał roweru i wiedział co się z nim dzieje - dbaj o niego ;)

W zasadzie na jazdę miejską i rekreacyjną po bezdrożach w zupełności Ci to powinno wystarczyć. Ja do tej pory trzymam XCMa na rowerze treningowym (akurat 1 i 1/8 cala) - głównie dlatego, że jest tani i mogę go katować w zimie czy w deszczu i błocie - nie żal mi, jest łatwo rozbieralny i serwisowalny.

Niestety faktycznie stosunkowo szybko łapie luzy. Ale... znów to powiem - nie tak szybko, abyś po sezonie normalnej jazdy to odczuł. Pamiętaj tylko - po każdej jeździe wytrzyj lagi, co kilka jazd zasmaruj Brunoxem i nie jeźdź tym w zimie po soli - po mega błocie też sobie odpuść.

Model, który wskazałeś ma już porządne, simmeringowe uszczelki a nie jakieś gumki, więc to duży postęp. Ja mam jeszcze gumowe i praktycznie co mokrą jazdę amorek do rozbiórki i czyszczenia.. no ale mój ma swoje lata.

Podsumowując - zdecydowanie Ci polecam. W tej cenie najlepszy wybór. Nie kupuj używanych Manitou czy czegoś podobnego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.