Skocz do zawartości

[opony] wybór szerszych opon

Marcin1212127

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam pewne pytanie co do szerokości opon. Więc tak, posiadam opony 26 cali o szerokości 2.1 chciałbym się dowiedzieć czy nie byłoby problemów z założeniem szerszej np 2.45. Prosze o pomoc.

Napisano

Zależy od obręczy ( szerokości ) oraz szerokości montażowej w ramie/amortyzatorze . Zazwyczaj większość amortyzatorów przyjmie taką szerokość opony , ale rama już raczej nie . Trzeba też pamiętać , że niektóre firmy zaniżają szerokość np , maxxis 2,5 jest jak 2,3 Kendy .

Napisano

jest to rower rockrider 6.3 widelec Rockrider XCM Lock Out by SR suntour 100 mm ; amortyzator APRO Toughstock FD sprężyna/olej.Koła:obręcze Rockrider Sport 32 otwory, piasty JT 761/ JT 868;: dwukomorowe obręcze. A opon jeszcze nie mam upatrzonych lecz chodzi mi jedynie o szersze niż 2.1 Pozdrawiam

Napisano

A po co Ci takie opony? Z tym sprzętem nie wjedziesz w teren w którym potrzebne są takie opony. Według mnie 2.3 to absolutne maksimum.

Napisano

ja che mieć takie opony tak po prostu a z tą szerokością 2.45 to przesadzilem 2.3 mi wystarczą. A tak na marginesie jak nie wiesz w jakich warunkach już tym sprzętem jezdziłem to nie pisz że nie wjadę nim w taki teren ok.

Napisano

Przy oponie 2.45 na zwykłej wąskiej obręczy zrobi się żarówka. Ja bym wstawiał max 2.25 jeżeli już. Np WTB Motoraptor czy coś podobnego.

Napisano

Nie no, przyznajemy Ci rację - wszędzie można wjechać i ze wszystkiego zjechać, a już na pewno raz.

no właśnie dlatego chciałem sobie kupić trochę szerszą oponę, ponieważ mam zamiar nie skończyć swojej kariery rowerzysty na pierwszym lepszym zjeździe, a że jestem żółtodziobem w sprawach rowerowych to o optymalną szerokość opony chciałem spytać się tu. Ale teraz już wszystko wiem, dzięki za pomoc :)

Napisano

czesc mialem podobny poblem i tez tworzylem temat. koniec konców kupiłem okazyjnie dwie wierewolf lt 2.55 i jedzilem na nich w zimie. Bardzo fajnie miekko i czuc tą dużą gumęęęęę. Jedyne ale to to ze w rame weszla tak na styk. Patr zdjecie w podpisie. Moja obręcz to mavic 317 wiec dosc normalna.

EDIT:

to ten temat:

http://www.forumrowerowe.org/topic/60715-opony-na-zime-25/page__p__643978entry643978

Napisano

Trochę nie rozumiem twojego wyboru , bo po co Ci opony 2.3 do zjazdów , jak można równie dobrze kupić 2.1 w dobrej mieszance i mieć "to samo " . Sam zjeżdżam na chudej oponie z przodu ( maxxis HR 2,3 jak 2.1 kendy ) i jeździ mi się idealnie , ale jednak opory na ulicach są porządne . Kupisz sobie szerokie opony to się zamęczysz na podjazdach , a szczególnie na asfaltowych .

Napisano

właśnie wiem biorę to pod uwagę że zwiększając szerokość opony zwiększam opory toczenia lecz te szersze opony to nie jest jakaś tam moja specjalna "potrzeba" po prostu tak sobie pomyślałem jak by to było mieć szersze opony a że sie nie znam to spytałem się na forum :thumbsup: ale dzięki za wszystko. Dużo mi pomogliście w kwestii wyboru i na pewno teraz lepiej się zastanowie wybierając szerokość opony. Pozdrawiam

Napisano

Jak chlopak chce sobie kupic szerokie kapcie to zostawcie go w spokoju i nie pytajcie po co ci takie.

A teraz toroche z technicznego pkt widzenia: na obrecz jaka posiadasz bedzie ciezko zalozyc cos w rozmiarze ok 2,5. Musialbys szersza obrecz miec. Brat jak na obreczy 19mm zalozyl HR 2,5 (gdzie jak pisze Artursx1 maxxisy maja zanizona rozmiarowke), to czesto snejki lapał. Znow jazda na wysokim cisnieniu jest bezsensowna w terenie. Sprawa ucichla po zalozeniu szerszej obreczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...