Skocz do zawartości

[ok 1500 zł]Cross w stylu MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam roweru typu cross, ale o specyfice zbliżonej do MTB, bardziej sportowego a mniej wygodnego. Mam ok. 180 cm wzrostu, ważę ok. 90kg. Jeżdżę szybko po bitych drogach leśnych, szutrach, bocznych drogach publicznych (czyli dziurawych). Nie jeżdżę na przełaj, nie skaczę, nie robię hopek, nie wskakuję na krawężniki ani schody. Po prostu - lubię jeździć, dystanse ok. 50 km, czasem więcej, miesięcznie około 500 km. Dla utrudnienia:

1. Czasem robię za wielbłąda i wożę w foteliku Hamax córę, która obecnie waży 13kg - ale rośnie jak dróżdż, moje 90 + córcia w foteliku ok 20 kg = 110 kg. Oczywiście wtedy jeżdżę spokojniej.

2. Jeżdżę również wiosną/jesienią i serce mi krwawi, kiedy słyszę moje ubłocone V-ki torturujące obręcze.

3. Ostatnimi czasy mam zapędy na szybszą jazdę po lesie, bardziej strome górki. Może zabiorę rower w góry, więc przydałby się większy zakres przerzutek (obecnie mam Nexus'a 8, i jest super, ale brakuje przełożeń skrajnych)

Jak wspomniałem w tytule, mam około 1500 zł na zakupy, nie potrzebuję żadnego dodatkowego osprzętu typu liczniki albo światełka.

Jako patriota rozważam głównie:

1. Romet RX-500

2. Univega Terreno 300

3. Unibike Viper

4. Kross Rubble

Rometa można wyrwać za 1500-1600 zł. Podoba mi się najbardziej, wydaje mi się, że jego geometria jest najbliższa MTB. Do tego balonowe oponki, przyzwoity osprzęt, no i podoba mi się najbardziej ze wszystkich.

Terreno 300 z 2009 roku ma znacznie lepszy osprzęt, ale "na oko" wydaje mi się, że jest to rower nastawiony na szybkość, a nie na teren. Poza tym bardzo fajny. Na allegro można było wyrwać Terreno 400 za ok. 1700 zł, z hydrualicznymi tarczami, ale chyba się wyprzedały wszystkie ;(

Unibike Viper ma dobre oceny na forum, osprzęt chyba porównywalny z Rometem, ale wygląda na mniej terenowy.

Na allegro można wyrwać Kross'y Rubble z 2008 roku, fajny osprzęt, ale widziałem go osobiście, i to jest rower "szybki" a nie "terenowy". I wizualnie mi się nie podoba.

Proszę o rady, z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Jasiek

A może to Ciebie zainteresuje ?

http://www.forumrowerowe.org/topic/72685-rower-unibike-zethos/page__p__737880__fromsearch__1entry737880

Jeśli będziesz zainteresowany podeślę zdjęcia na maila.Jutro nie będę miał dostępu do komputera do ok 18.00, gdybyś miał pytania to jestem pod telefonem. ;)

No nie powiem, Zethosik też mi się podoba, jak z jego "terenowością"?

Pozdrawiam

No nie powiem, Zethosik też mi się podoba, jak z jego "terenowością"?

Pozdrawiam

Łąki, szutry, leśne dukty i miejska dzungla, nie stanowią problemu. Na pewno nie nadaje się w ciężki teren piach , podjazdy , zjazdy- nie próbowałem , ale tak mi się wydaje ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...