Skocz do zawartości

[przerzutka] shimano czy sram

rdksc

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Wymieniam cały tylni napęd i nie wiem w co zainwestować myślę albo o przerzutce Shimano XT RD-M772 lub SLX RD-M662 i tu pojawia się pierwsze pytanie czy opłaca się inwestować w system shadow czy pozostać przy normalnym ? Czym różnią się modele XT RD-M770 od M771 ? Może zainwestować w przerzutka srama x-7 ?? Doradźcie...

Najpierw radzę zainwestować w słownik :)

Potem napisz nam po polsku, jak jeździsz, jaki styl jazdy, reszta osprzętu (co by nie ładować XT przy reszcie Tourney ;) ).

A potem fundusze. I dopiero możemy dyskutować.

Cały rower mam złożony na Shimano lx ( przerzutki, kaseta, łańcuch, korba, manetki) styl jazdy ciężko określić coś pomiędzy agresywnym a neutralnym (w zależności od okoliczności) w sezonie robie ok. 4-5tys km, dostępne środki to ok.450-500zł na przerzutkę, kasetę oraz łańcuch

450-500zł na tylko te 3 komponenty to sporo :) Spróbujmy jakoś je zagospodarować, w miarę sensownie.

Jeżeli masz manetki Shimano, to działają one w systemie 2:1, Sram w systemie 1:1, więc przy przejściu na tylną zmieniarkę od amerykanów, czeka Cie wymiana manetek. Zakładam, że jednak będziesz dalej się przyjaźnił z manetkami LX, więc pozostańmy przy Japończykach.

Proponuję zestaw:

Przerzutka: Shimano Deore XT M771 (nie wiem czym się różni od 770 :) Nie potrafię wyłapać różnic między nimi, a może źle szukam? No, chyba że 770 to odwrotny wózek? ) z długim wózkiem.

~170zł na Bikestacji

+

Kaseta: Shimano Deore XT/SLX jak chcesz przyoszczędzić. Stopniowanie? 11-32 jak masz mocniejszą nogę, 11-34 jak wolisz wyższą kadencję tudzież jeździsz w trudnym terenie. W każdym razie górę biorą indywidualne upodobania.

~249zł na Bikestacji ale w zestawie z łańcuchem XT

~269zł na BS ale w zestawie z łańcuchem XTR

Czyli wedle upodobań ;)

Daje to razem ok. 420-440zł, w zależności od wariantu. Generalnie przychylałbym się ku zestawowi z łańcuchem XTR, różnica nie wielka, a zawsze to XTR w rowerku ( :) ).

Niech jeszcze inni ocenią ten zestaw, osobiście bawiłbym się w ten zestawik :)

Dzięki już mi trochę naświetliłeś sprawę ale nadal mnie męczy ten system Shadow w XT RD M772 ciekawe czy w rzeczywistości lepiej działa może ktoś już miał doczynienia z tym systemem. Przez pewien okres miałem przyjemnosć użytkować przerzutkę Sram 9.0SL i naprawdę zostawiła dobre wrażenie po sobie:)

Czemu nikt nigdy nie patrzy na stronę producenta. Tak: 770 to Low Normal, a 771 Top Normal. Czy warto się pakować w Shadow, dobre pytanie. Szczerze nie wiem, sam mam i jestem zadowolony, ale nie umiem powiedzieć czy sama technologia Shadow daje jakąś wyraźną przewagę wartą różnicy w cenie. Warto zaznaczyć, że jeśli brałbyś kasetę 11-32 to warto wziąć średni wózek.

co by nie ładować XT przy reszcie Tourney :) ).

TY w Magicu ? Oczy szeroko zamknięte :confused:

Temat wyedytowan... regulamin pkt 2e.

Co się tyczy samego tematu znajdziesz trochę odpowiedzi w "forumowej szukajce".

Kwestia SH vs Sram:

Manetki i tylna przerzutka Srama zaś łańcuch, korba, kaseta i przerzutka przednia shimano.

TY w Magicu ? Oczy szeroko zamknięte :)

Wiesz, nieraz ludzie sprzedają rowery na ramach bajków z lepszym osprzętem, ładując przy tym osprzęt pokroju TY, Acera itp ;)

Tak, jak swego czasu na Allegro wieszali na ramach Krossa Levela osprzęt pokroju w/w :)

Niech jeszcze inni ocenią ten zestaw, osobiście bawiłbym się w ten zestawik :)

Jeśli tak bardzo shimano, to jest zestawik ok, ale za takie pieniądze to można spokojnie srama zamontować.

Zestaw:

manetki: sram grip X-0 - 189 złotych

przerzutka: sram X-9 Long Cage mod. 2010 - 219 złotych

kaseta: Shimano Deore HG50 9speed 11-32T - 53 złote

łańcuch: Deore mod. CN-HG53 - 39 złotych

Idealnie 500 złotych. Ceny z Xtrabike.pl. Napisz do nich maila z prośbą o rabat, to może przynajmniej przesyłkę będziesz miał gratis. Jak nie, to wyjdzie 516, ale będziesz bardzo bardzo zadowolony. I nie bój się tak o to hg-53, bo też jest dobre, a lepiej moim zdaniem kupić przerzutkę świetną i manetki, bo one nie zużywają się tak szybko jak łańcuch i kaseta, które można byle kiedy wymienić na "lepsze". ;)

Wampi ale weź pod uwagę, że kaseta HG50 jest stalowa i nie na pająku. Jeżeli przyszły użytkownik w/w komponentów ma aluminiowy bębenek, skutki mogą być wiadome ;) Pająk jest bezpieczniejszy :)

Jakie skutki? Ja jeździłem przez dwa sezony na tym samym bębenku (piasta XT 770) z kasetą hg50 i wszystko gra. Teraz zmieniłem na SLX kasetę i nie widzę, żeby jej było źle. A jak ktoś nawet zajedzie bębenek przez to, że piasta jest stalowa bez pająka, to i tak dużo taniej mu wyjdzie kupić nowy bębenek i wymienić niż kupować kasetę XT :D

Ja też. Nie wiem skąd się wzięła kwestia aluminiowego bębenka.

Dobra, w alu bębenek się "wżera" kaseta. A XT rzeczywiście "MA", a nie "na" stalowy bębenek i pewnie stąd nawet nie miałem pojęcia, że problem spasowania kaseta-bębenek w ogóle istnieje. Teraz poczytałem i rzeczywiście są problemy z alusami, jakieś tricki ze zszywkami itd... :)

• 3 tygodnie później...

Dzięki wszystkim za pomoc

Zainwestowałem jednak całość XT i przez zeszły tydzień zrobilem ok 500km trochę po górach i po asfalcie i chodzi jak należy, teraz wypadalo by zmienić amorek bo to co jest oryginalnie w Magic to porażka:)

Pozdrawiam

Zainwestowałem jednak całość XT i przez zeszły tydzień zrobilem ok 500km trochę po górach i po asfalcie i chodzi jak należy,

Tak tylko na marginesie powiem, że nowy hg40 też by chodził jak należy po 500 km. Ale to tylko tak na marginesie. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...