rdksc Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Hej Wymieniam cały tylni napęd i nie wiem w co zainwestować myślę albo o przerzutce Shimano XT RD-M772 lub SLX RD-M662 i tu pojawia się pierwsze pytanie czy opłaca się inwestować w system shadow czy pozostać przy normalnym ? Czym różnią się modele XT RD-M770 od M771 ? Może zainwestować w przerzutka srama x-7 ?? Doradźcie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Najpierw radzę zainwestować w słownik Potem napisz nam po polsku, jak jeździsz, jaki styl jazdy, reszta osprzętu (co by nie ładować XT przy reszcie Tourney ). A potem fundusze. I dopiero możemy dyskutować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rdksc Napisano 7 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Cały rower mam złożony na Shimano lx ( przerzutki, kaseta, łańcuch, korba, manetki) styl jazdy ciężko określić coś pomiędzy agresywnym a neutralnym (w zależności od okoliczności) w sezonie robie ok. 4-5tys km, dostępne środki to ok.450-500zł na przerzutkę, kasetę oraz łańcuch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 450-500zł na tylko te 3 komponenty to sporo Spróbujmy jakoś je zagospodarować, w miarę sensownie. Jeżeli masz manetki Shimano, to działają one w systemie 2:1, Sram w systemie 1:1, więc przy przejściu na tylną zmieniarkę od amerykanów, czeka Cie wymiana manetek. Zakładam, że jednak będziesz dalej się przyjaźnił z manetkami LX, więc pozostańmy przy Japończykach. Proponuję zestaw: Przerzutka: Shimano Deore XT M771 (nie wiem czym się różni od 770 Nie potrafię wyłapać różnic między nimi, a może źle szukam? No, chyba że 770 to odwrotny wózek? ) z długim wózkiem. ~170zł na Bikestacji + Kaseta: Shimano Deore XT/SLX jak chcesz przyoszczędzić. Stopniowanie? 11-32 jak masz mocniejszą nogę, 11-34 jak wolisz wyższą kadencję tudzież jeździsz w trudnym terenie. W każdym razie górę biorą indywidualne upodobania. ~249zł na Bikestacji ale w zestawie z łańcuchem XT ~269zł na BS ale w zestawie z łańcuchem XTR Czyli wedle upodobań Daje to razem ok. 420-440zł, w zależności od wariantu. Generalnie przychylałbym się ku zestawowi z łańcuchem XTR, różnica nie wielka, a zawsze to XTR w rowerku ( ). Niech jeszcze inni ocenią ten zestaw, osobiście bawiłbym się w ten zestawik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rdksc Napisano 7 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Dzięki już mi trochę naświetliłeś sprawę ale nadal mnie męczy ten system Shadow w XT RD M772 ciekawe czy w rzeczywistości lepiej działa może ktoś już miał doczynienia z tym systemem. Przez pewien okres miałem przyjemnosć użytkować przerzutkę Sram 9.0SL i naprawdę zostawiła dobre wrażenie po sobie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Czemu nikt nigdy nie patrzy na stronę producenta. Tak: 770 to Low Normal, a 771 Top Normal. Czy warto się pakować w Shadow, dobre pytanie. Szczerze nie wiem, sam mam i jestem zadowolony, ale nie umiem powiedzieć czy sama technologia Shadow daje jakąś wyraźną przewagę wartą różnicy w cenie. Warto zaznaczyć, że jeśli brałbyś kasetę 11-32 to warto wziąć średni wózek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 770 to wersja z odwrotną sprężyną. Myślę, że zestaw jak najbardziej ok, a przerzutkę dałbym rd-m772 Następnym razem bardziej sprecyzuj temat, według regulaminu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 8 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 co by nie ładować XT przy reszcie Tourney ). TY w Magicu ? Oczy szeroko zamknięte Temat wyedytowan... regulamin pkt 2e. Co się tyczy samego tematu znajdziesz trochę odpowiedzi w "forumowej szukajce". Kwestia SH vs Sram: Manetki i tylna przerzutka Srama zaś łańcuch, korba, kaseta i przerzutka przednia shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 8 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 TY w Magicu ? Oczy szeroko zamknięte Wiesz, nieraz ludzie sprzedają rowery na ramach bajków z lepszym osprzętem, ładując przy tym osprzęt pokroju TY, Acera itp Tak, jak swego czasu na Allegro wieszali na ramach Krossa Levela osprzęt pokroju w/w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wampi Napisano 8 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Niech jeszcze inni ocenią ten zestaw, osobiście bawiłbym się w ten zestawik Jeśli tak bardzo shimano, to jest zestawik ok, ale za takie pieniądze to można spokojnie srama zamontować. Zestaw: manetki: sram grip X-0 - 189 złotych przerzutka: sram X-9 Long Cage mod. 2010 - 219 złotych kaseta: Shimano Deore HG50 9speed 11-32T - 53 złote łańcuch: Deore mod. CN-HG53 - 39 złotych Idealnie 500 złotych. Ceny z Xtrabike.pl. Napisz do nich maila z prośbą o rabat, to może przynajmniej przesyłkę będziesz miał gratis. Jak nie, to wyjdzie 516, ale będziesz bardzo bardzo zadowolony. I nie bój się tak o to hg-53, bo też jest dobre, a lepiej moim zdaniem kupić przerzutkę świetną i manetki, bo one nie zużywają się tak szybko jak łańcuch i kaseta, które można byle kiedy wymienić na "lepsze". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 8 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Wampi ale weź pod uwagę, że kaseta HG50 jest stalowa i nie na pająku. Jeżeli przyszły użytkownik w/w komponentów ma aluminiowy bębenek, skutki mogą być wiadome Pająk jest bezpieczniejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wampi Napisano 9 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Wampi ale weź pod uwagę, że kaseta HG50 jest stalowa i nie na pająku. Jeżeli przyszły użytkownik w/w komponentów ma aluminiowy bębenek, skutki mogą być wiadome Pająk jest bezpieczniejszy Jakie skutki? Ja jeździłem przez dwa sezony na tym samym bębenku (piasta XT 770) z kasetą hg50 i wszystko gra. Teraz zmieniłem na SLX kasetę i nie widzę, żeby jej było źle. A jak ktoś nawet zajedzie bębenek przez to, że piasta jest stalowa bez pająka, to i tak dużo taniej mu wyjdzie kupić nowy bębenek i wymienić niż kupować kasetę XT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 9 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Bo XT na stalowy bębenek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wampi Napisano 9 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Bo XT na stalowy bębenek. Nie ogarniam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 9 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Ja też. Nie wiem skąd się wzięła kwestia aluminiowego bębenka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wampi Napisano 9 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Ja też. Nie wiem skąd się wzięła kwestia aluminiowego bębenka. Dobra, w alu bębenek się "wżera" kaseta. A XT rzeczywiście "MA", a nie "na" stalowy bębenek i pewnie stąd nawet nie miałem pojęcia, że problem spasowania kaseta-bębenek w ogóle istnieje. Teraz poczytałem i rzeczywiście są problemy z alusami, jakieś tricki ze zszywkami itd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rdksc Napisano 26 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Dzięki wszystkim za pomoc Zainwestowałem jednak całość XT i przez zeszły tydzień zrobilem ok 500km trochę po górach i po asfalcie i chodzi jak należy, teraz wypadalo by zmienić amorek bo to co jest oryginalnie w Magic to porażka:) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubuka Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 A który to rocznik magika?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wampi Napisano 27 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Zainwestowałem jednak całość XT i przez zeszły tydzień zrobilem ok 500km trochę po górach i po asfalcie i chodzi jak należy, Tak tylko na marginesie powiem, że nowy hg40 też by chodził jak należy po 500 km. Ale to tylko tak na marginesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rdksc Napisano 2 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 rocznik 2004 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.