luwy83 Napisano 7 Lipca 2010 Napisano 7 Lipca 2010 Na wstępie chciałem się ze wszystkimi przywitać, to mój pierwszy post na forum Forum śledzę od dłuższego czasu jednak w związku z tym, że zbliża się zakup nowego roweru postanowiłem zadać to pytanie. Mam 184cm wzrostu i 73kg wagi, jeżdżę głównie w enduro, w planach są wypady z rowerem w góry. Jaki wybrać rozmiar ramy Trance X5 z 2009r? Do tego Gianta przymierzam się już jakieś 1.5 roku i przez cały ten czas byłem święcie przekonany, że do mojego wzrostu odpowiedni będzie rozmiar M. Wielokrotnie przymierzałem się do tego rozmiaru w różnych sklepach i dobrze się na nim czułem, jednak dziś gdy dzwoniłem do sklepu z zamiarem złożenia zamówienia zostałem poinformowany, że jednak lepszy byłby dla mnie rozmiar L i już kompletnie zgłupiałem... Czy jesteście w stanie mi poradzić jaki faktycznie rozmiar powinienem wziąć? A może poradzicie mi jakiś inny fajny rower do enduro? Kone one-twenty lub GT Avalanche 3.0 można znaleźć nawet za ok 3.5k, warto zmieniać decyzje i kupić inny rower czy jednak Giant z systemem Maestro jest najlepszym wyborem? Howgh.
Koen Napisano 7 Lipca 2010 Napisano 7 Lipca 2010 Skoro planujesz wypady w góry i możesz sobie pozwolić na Tranca X to na pewno warto, ale pod znakiem zapytania jest tłumik w X5 (firmowany przez Gianta). Na pewno rama jest solidną bazą pod dalszą rozbudowę. Pod wzrost 184cm też uważam że powinieneś wybrać rozmiar L, na pewno taki byłby odpowiedni do "normalnej" jazdy, a nie wiem co dokładnie rozumiesz przez enduro.
Schwefel Napisano 8 Lipca 2010 Napisano 8 Lipca 2010 Trance X to takie marne enduro. 120/127mm skoku to pogranicze XC i AM. Reign i Reign X to prawdziwe enduraki. One20 to już w ogóle inna bajka, ten Dart się rozleci prędzej niż zjedziesz na dół. Ten bike to turystyk i to też tylko dla tych co lżej jeżdżą.
1marecki79 Napisano 8 Lipca 2010 Napisano 8 Lipca 2010 Witam, może jako użytkownik trance X2 w rozmiarze M ( mój wzrost 183) coś podpowiem. Po pierwsze: rozmiar ramy - dla mnie M jest idealny, ale wiem, że nie będzie taki dla każdego. Przy moim wzroście rower na tej ramie jest bardzo zwrotny, łatwo się manewruje w ciasnych ścieżkach,ale przy większych prędkościach czuć nerwowość , ja takiego szukałem, ale nie wiem czy Tobie taka charakterystyka przypadnie do gustu. Po drugie: zdefiniuj co dla Ciebie znaczy Enduro? każdy troszkę inaczej to widzi. Ja śmigam po Karkonoszach i okolicach, rower jest bardzo uniwersalny, daje radę i w górę i w dół, przeżył nawet trasę dh i fr w Rokytnicach, chociaż na dh to się nie nadaje;) ale na trasie fr o niewielkich skokach dawał radę(chociaż oczywiście nie był idealny - poprostu przeżył). Spostrzeżenie - z tyłu skok wystarczający, ale przód chętnie bym wymienił na coś 140mm (seryjnie jest 120 a w rzeczywistości Fox ma ugięcia 100 - w bb też to zauważyli). Ps. Prawdzie enduro tak jak wspomniał Schwefel to Reign, Reign X.
luwy83 Napisano 8 Lipca 2010 Autor Napisano 8 Lipca 2010 Dzięki za szybkie i rzeczowe odpowiedzi Z tego co widzę 1marecki79 ma takie samo wyobrażenie enduro jak ja, jazda w górę i w dół, głównie bezdroża, czasem może jakaś trasa dh, najbardziej zależy mi na zwrotności roweru. Jestem ze Szczecina i na ogół jeżdżę tu ale w planach są wypady w góry. Dzięki marecki, trochę mnie uspokoiłeś informacja że też jeździsz na M , skocze w takim razie dziś do sklepu i jeszcze raz się przymierze do obu rozmiarów. Nad Reignem również się zastanawiałem, znalazłem nawet Reigna 2 z 2008r w rozmiarze M za 4999zł, jednak to już trochę za dużo jak dla mnie.
Rulez Napisano 8 Lipca 2010 Napisano 8 Lipca 2010 Ja tam mam 182 cm i nie wyobrażam sobie jazdy na Giancie X5 rozmiar M, Speca mam w rozm. L, ponadto Ten Giant to raczej mocno wyżyłowany będzie w enduro.
1marecki79 Napisano 8 Lipca 2010 Napisano 8 Lipca 2010 Luwy83, pamiętaj o najważniejszym, rower trzeba ,,przymierzyć'' przejedź się kawałek na M i L , i ten, na którym lepiej się czujesz weź. Jeśli na M średnio będzie a masz np. zniżkę na niego to się zastanów, czasami lepiej dołożyć/poczekać i kupić pasującą ramę. Ja wcześniej kupiłem scotta reflex-35 z ramą L po okazyjnej cenie i niestety była za duża(nie jakoś bardzo ale jednak, ja osobiście lubię takie ,,kompaktowe'' ramy jak gianta M) Trance X to taki all mountain/trail i na Karkonosze przy odpowiedniej technice jazdy starcza:) no i jak się jedzie z Jeleniej Góry np. Szklarskiej to przelotówkę robi się w miarę sprawnie:)
luwy83 Napisano 27 Lipca 2010 Autor Napisano 27 Lipca 2010 Rower już kupiony, jestem gdzieś po 200 kilometrach po szczecińskich lasach. Jakby ktoś kiedyś również się zastanawiał nad rozmiarem ramy to informuję, że zakupiłem rozmiar M i jeździ się idealnie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.