Skocz do zawartości

[rower] Giant Trance X5 2009r - jaki rozmiar?

luwy83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na wstępie chciałem się ze wszystkimi przywitać, to mój pierwszy post na forum <_<

Forum śledzę od dłuższego czasu jednak w związku z tym, że zbliża się zakup nowego roweru postanowiłem zadać to pytanie.

Mam 184cm wzrostu i 73kg wagi, jeżdżę głównie w enduro, w planach są wypady z rowerem w góry.

Jaki wybrać rozmiar ramy Trance X5 z 2009r?

Do tego Gianta przymierzam się już jakieś 1.5 roku i przez cały ten czas byłem święcie przekonany, że do mojego wzrostu odpowiedni będzie rozmiar M. Wielokrotnie przymierzałem się do tego rozmiaru w różnych sklepach i dobrze się na nim czułem, jednak dziś gdy dzwoniłem do sklepu z zamiarem złożenia zamówienia zostałem poinformowany, że jednak lepszy byłby dla mnie rozmiar L i już kompletnie zgłupiałem... Czy jesteście w stanie mi poradzić jaki faktycznie rozmiar powinienem wziąć?

A może poradzicie mi jakiś inny fajny rower do enduro? Kone one-twenty lub GT Avalanche 3.0 można znaleźć nawet za ok 3.5k, warto zmieniać decyzje i kupić inny rower czy jednak Giant z systemem Maestro jest najlepszym wyborem?

Howgh.

Napisano

Skoro planujesz wypady w góry i możesz sobie pozwolić na Tranca X to na pewno warto, ale pod znakiem zapytania jest tłumik w X5 (firmowany przez Gianta). Na pewno rama jest solidną bazą pod dalszą rozbudowę. Pod wzrost 184cm też uważam że powinieneś wybrać rozmiar L, na pewno taki byłby odpowiedni do "normalnej" jazdy, a nie wiem co dokładnie rozumiesz przez enduro.

Napisano

Trance X to takie marne enduro. 120/127mm skoku to pogranicze XC i AM. Reign i Reign X to prawdziwe enduraki.

One20 to już w ogóle inna bajka, ten Dart się rozleci prędzej niż zjedziesz na dół. Ten bike to turystyk i to też tylko dla tych co lżej jeżdżą.

Napisano

Witam, może jako użytkownik trance X2 w rozmiarze M ( mój wzrost 183) coś podpowiem. Po pierwsze: rozmiar ramy - dla mnie M jest idealny, ale wiem, że nie będzie taki dla każdego. Przy moim wzroście rower na tej ramie jest bardzo zwrotny, łatwo się manewruje w ciasnych ścieżkach,ale przy większych prędkościach czuć nerwowość , ja takiego szukałem, ale nie wiem czy Tobie taka charakterystyka przypadnie do gustu.

Po drugie: zdefiniuj co dla Ciebie znaczy Enduro? każdy troszkę inaczej to widzi. Ja śmigam po Karkonoszach i okolicach, rower jest bardzo uniwersalny, daje radę i w górę i w dół, przeżył nawet trasę dh i fr w Rokytnicach, chociaż na dh to się nie nadaje;) ale na trasie fr o niewielkich skokach dawał radę(chociaż oczywiście nie był idealny - poprostu przeżył).

Spostrzeżenie - z tyłu skok wystarczający, ale przód chętnie bym wymienił na coś 140mm (seryjnie jest 120 a w rzeczywistości Fox ma ugięcia 100 - w bb też to zauważyli).

Ps. Prawdzie enduro tak jak wspomniał Schwefel to Reign, Reign X.

Napisano

Dzięki za szybkie i rzeczowe odpowiedzi :)

Z tego co widzę 1marecki79 ma takie samo wyobrażenie enduro jak ja, jazda w górę i w dół, głównie bezdroża, czasem może jakaś trasa dh, najbardziej zależy mi na zwrotności roweru.

Jestem ze Szczecina i na ogół jeżdżę tu ale w planach są wypady w góry. Dzięki marecki, trochę mnie uspokoiłeś informacja że też jeździsz na M :), skocze w takim razie dziś do sklepu i jeszcze raz się przymierze do obu rozmiarów.

Nad Reignem również się zastanawiałem, znalazłem nawet Reigna 2 z 2008r w rozmiarze M za 4999zł, jednak to już trochę za dużo jak dla mnie.

Napisano

Ja tam mam 182 cm i nie wyobrażam sobie jazdy na Giancie X5 rozmiar M, Speca mam w rozm. L, ponadto Ten Giant to raczej mocno wyżyłowany będzie w enduro.

Napisano

Luwy83, pamiętaj o najważniejszym, rower trzeba ,,przymierzyć'' :) przejedź się kawałek na M i L , i ten, na którym lepiej się czujesz weź. Jeśli na M średnio będzie a masz np. zniżkę na niego to się zastanów, czasami lepiej dołożyć/poczekać i kupić pasującą ramę. Ja wcześniej kupiłem scotta reflex-35 z ramą L po okazyjnej cenie i niestety była za duża(nie jakoś bardzo ale jednak, ja osobiście lubię takie ,,kompaktowe'' ramy jak gianta M)

Trance X to taki all mountain/trail i na Karkonosze przy odpowiedniej technice jazdy starcza:) no i jak się jedzie z Jeleniej Góry np. Szklarskiej to przelotówkę robi się w miarę sprawnie:)

• 3 tygodnie później...
Napisano

Rower już kupiony, jestem gdzieś po 200 kilometrach po szczecińskich lasach. Jakby ktoś kiedyś również się zastanawiał nad rozmiarem ramy to informuję, że zakupiłem rozmiar M i jeździ się idealnie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...