Skocz do zawartości

[oswietlenie] jakie zarowki?

kelif105

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, potrzebuje pilnej porady, jakie żarówki przychodzą do tych lampek?

http://allegro.pl/item1119560557_lampka_tylna_na_widelec_jajko_mala.html

http://allegro.pl/item1119581572_lampka_przednia_z_odblaskiem_jy_306.html

nie chodzi mi o typ, ale ile V czy W (nie znam sie zabardzo) Nie potrzebuje tego do roweru, ale robie schemat do mikrociągnika z silnikiem wsk, z uwagi na niskie napiecie chce 2 takie do przodu i 2 do tyłu, musi wejść w to jeszcze wiatraczek 12V do chłodzenia, przy okazji ako 6V, albo 12V 4A, dlatego aby obliczyć czy to uciągnie jakoś potrzebuje danych ;]

I mam jeszcze jedno pytanko, dobrze to to bedzie oświetlało droge? Jak dobrze by napiecie pociągneło to mógłbym jeszcze ze 2 przymocować takie na przód

z góry dzieki i pozdrawiam!!!

Napisano

Standardowo w takich lampkach jest coś około 6V i 0,5A.

Będzie raczej kiepsko oświetlać, więc warto od razu zmienić na halogen (5,2V 0,85A).

Można też kupić żarówki halogenowe z odbłyśnikiem. Pracują na 12V, a moc od 5W. Trzeba tylko dorobić osłonę.

Napisano

halogenowe to te świcące na niebiesko??? najchetniej dałbym 2 takie, i 2 takie zwykłe dające światło żółte, co o ty m myślicie>>??? te żąróki halogenowe to pracują już na 5V a na 12 sie nie przepalają?? to by było dobre

Napisano

Halogenowe nie świecą na niebiesko. To one dają światło żółte. Niebieskie światło dają diody. W rowerze stosuje się halogeny o napięciu 6 V, zaś 12 V mają samochodowe lub motocyklowe. I żarówka przystosowana do napięcia 6 V od razu się przepali po podłączeniu 12V.

Napisano

Halogenowe nie świecą na niebiesko. To one dają światło żółte. Niebieskie światło dają diody. W rowerze stosuje się halogeny o napięciu 6 V, zaś 12 V mają samochodowe lub motocyklowe. I żarówka przystosowana do napięcia 6 V od razu się przepali po podłączeniu 12V.

Chodziło mi o takie: halogen

Nie tak od razu. Kiedyś się bawiłem zasilaczem z płynną regulacją i żaróweczką (zwykła nie halogen) na 2,2V. Poszła przy około 9V, ale dawała jak młoda gwiazda ;)

Ale tak mocne przewoltowanie zapewne skróci mocno życie żarówki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...