Skocz do zawartości

[trening] skarpetki kompresacyjne

Andrzej

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie wielu z was widziało jak Armstrong oraz inni kolarze po wyścigach, treningach chodzą w długich skarpetach wyglądających jak podkolanówki, mające na celu przyspieszyć regenerację. Sam takie niedawno zakupiłem firmy AND24 - www.and24.pl, jak podaje producent służą one do regeneracji po wysiłku, zmniejszają uczucie ciężkich nóg i w ogóle... Ja noszę je po każdym treningu ok 2godzin, jednak słyszałem że niektórzy nawet w nich śpią. Macie może jakieś doświadczenia z takimi skarpetami i jak najlepiej je "użytkować"?

tak na moja chlopska logike...jesli cos uciska, to blokuje przeplyw, uposledza krazenie krwi, wiec jakim cudem ma to niby przyspieszac regeneracje? jakos trudno mi uwierzyc w jakakolwiek skuteczosc i nazwalbym to nabijaniem w butelke...jak masz uczucie ciezkich nog, to po treningu zrob sobie naprzemnienny natrysk zimna i ciepla woda i poloz sie z nogami wyzej niz serce na 30min, przed spaniem jeszcze dodatkowe rozciaganie

No właśnie, to ma działać podobnie, jak leżenie z uniesionymi nogami,

kiedy niekoniecznie jest to możliwe - zapobiega gromadzeniu się krwi

w naczyniach żylnych..

To tyle działania, a polowa opisanych zalet, to bzdura,

albo niech mnie ktoś oświeci.

Sporo zawodników tego używa, chyba Maja kiedyś wspominała też,

ale dla amatora to naprawdę bajer, można

normalnie dać odpocząć nogom. Zwłaszcza przy tej cenie.

No to stosujesz prawidłowo - po treningu. Co prawda patrząc na

wszystkie "zalety" wfg producenta, to należałoby je stosować

3 razy dziennie i po każdym posiłku.

Cos w tym musi byc :icon_question:

Moja mama miala ostatnio operacje brzucha w szpitalu i przed zabiegiem zalozyli jej takie sciagajace rajstopy na nogi. Musiala to miec zalozone przez 3 dni. Innym osobom tez zakladali.

Poprawia to krazenie krwi w nogach i nie tworza sie zatory.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...