Marcin1212127 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Witam posiadam rockridera 6.3 i chciałbym sobie kupić nowe hamulce tarczowe na przód lecz niestety nie mam o tym pojęcia prosze odpowiedzcie mi na parę pytań : 1 Czy wszystkie tarcze wielkości 160 (takie jak mam ) będą do mnie pasowały. 2 Czy będzie się dało założyć dowolne zaciski. I czy kupując tarcze zaciski itp (cały komplet) to musze kupić od razu nowe manetki hamulców. 3 Jakie hamulce byście polecali do 250-300 zł Z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golarz Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Więc tak: Ad.1 Wszystkie zależy jakie masz piasty, są na centerlocka oraz na zwykłe 6 śrub. Każda tarcza 160 będzie pasować do Twojego adaptera. Jeśli chciałbyś większa tarcze, musisz się liczyć na jego zmianę. Ad.2 Rozumiem, że teraz masz hamulce mechaniczne (na linkę). Jeśli kupisz dowolny zacisk hamulca - mechaniczny, to nie będzie potrzeby wymiany klamki hamulcowej, tylko wypadałoby zmienić pancerz i linkę. Natomiast jeśli będziesz chciał kupić hamulec hydrauliczny (zamiast linki, masz olej) to klamka, przewód oraz zacisk jest kompletem. Wtedy starej klamki hamulcowej musiałbyś się pozbyć. Ad.3 Jeśli chodzi o same zaciski hamulca mechanicznego polecam avidowskie BB5 albo BB7. Koszt około 150-250. Zależy, który model wybierzesz. Avid BB7 jest lepszy. Ja bym na Twoim miejscu kupił hydraulicznego shimano slx, dosyć przyjemny hamulec. Koszta poniżej 300 zł. Niestety w większości przypadków jest sprzedawany bez tarczy, więc dochodzą jeszcze koszta na jej dokupienie. Ogólnie polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1212127 Napisano 7 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Więc tak: Ad.1 Wszystkie zależy jakie masz piasty, są na centerlocka oraz na zwykłe 6 śrub. Każda tarcza 160 będzie pasować do Twojego adaptera. Jeśli chciałbyś większa tarcze, musisz się liczyć na jego zmianę. Ad.2 Rozumiem, że teraz masz hamulce mechaniczne (na linkę). Jeśli kupisz dowolny zacisk hamulca - mechaniczny, to nie będzie potrzeby wymiany klamki hamulcowej, tylko wypadałoby zmienić pancerz i linkę. Natomiast jeśli będziesz chciał kupić hamulec hydrauliczny (zamiast linki, masz olej) to klamka, przewód oraz zacisk jest kompletem. Wtedy starej klamki hamulcowej musiałbyś się pozbyć. Ad.3 Jeśli chodzi o same zaciski hamulca mechanicznego polecam avidowskie BB5 albo BB7. Koszt około 150-250. Zależy, który model wybierzesz. Avid BB7 jest lepszy. Ja bym na Twoim miejscu kupił hydraulicznego shimano slx, dosyć przyjemny hamulec. Koszta poniżej 300 zł. Niestety w większości przypadków jest sprzedawany bez tarczy, więc dochodzą jeszcze koszta na jej dokupienie. Ogólnie polecam. dzięki za pomoc pozdrawiam a mam jeszcze 2 pytania 1 czy to nie będzie problem z wymianą takiej klamki jak bym się decydował na hamulce hydrauliczne i 2 czy mogła by po wymianie klamki i zacisków zostać stara tarcza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.