Skocz do zawartości

[Rama do 200zł] Pomoc w doborze

Crono

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie. Chciałbym dobrać ramę dla siebie lecz zaczynam sie w tym wszystkim nieco gubic. Roweru używam do jazdy po szosie etc. Rzadziej teren, chociaz kto zna przyszłość. Chciałbym ramę aluminiową MTB. Najlepiej gdybyście mogli mi podac od razu model ramy i widelca przedniego. Oraz amortyzator. Miałem Ok 4 miesiace temu 166cm wzrostu i 66kg wagi, rosne, mam dopiero 15 lat. Mam na razie do wydania Ok 200zl, lecz wiem ze nie starczy to na zakup wszystkiego wiec nadal zbieram pieniadze, bardzo prosze o pomoc. Pozdrawiam.

• Mod Team
Napisano

Schwefel autor napisał, że chce ramę aluminiową MTB, ale jeszcze nie jest tego pewny. Dysponując taką kwotą to my Ci możemy podsunąć tylko samą ramę może ze sztywnym widelcem, w co wątpię. Nie ma co tu doradzać. Wejdź na allegro znajdź coś z przedziału 200 zł i kup. Wszystko będzie podobnej klasy.

Napisano

No nie wiem czy rozmiar 19" jest odpowiedni dla chłopaka o wzroście 166 <_<

Pixon może i napisał ale asfalt i MTB to się nie klei. Dlatego cross albo szosa jest lepszym rozwiązaniem.

Napisano

Szosa odpada, cross - moglibyscie mi scharakteryzowac te ramy? Wiem ze google nie gryzie ale przegladam forum z telefonu i chwilowo nie mam dostepu do komputera. Co do wzrostu - podobno charakteryzuje go dlugosc stopy a aktualnie nosze buty 44 wiec chyba jeszcze sporo urosne. Czytalem przyklejony temat o geometrii lecz ciezko bylo mi wybrac z niego suche fakty. Jesli chodzi o dobor ramy to musze ja dobrac tylko do kol ktore aktualnie mam? Mam 26", no i do widelca ale to sie rozumie samo przez sie. Dziekuje za zainteresowanie tematem.

Napisano

Roweru się nie kupuje na zapas a bajeczkę o butach możesz od razu skreślić. Rower crossowy ma cieńsze opony na 28" kołach, łatwiej na nim utrzymać wysoką prędkość i jest wygodniejszy od typowych bików MTB, nadaje się do jazdy po szutrach, lasach, asfaltach no i po mieście. Amortyzatora wcale nie musi mieć a jak już ma to coś o skoku 63mm.

Przykładowe rowery:

http://www.allegro.pl/item1099816202_mongoose_crossway_850_disc_2009_shimano_xt_30.html

http://www.allegro.pl/item1094210560_mongoose_crossway_350_2009_shimano_acera_hit_30.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...