Skocz do zawartości

[os tylnego kola]

MMMAAACCC7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam taki problem-tylna os lapala luzy, wiec do pewnego czasu dokrecalem konusy, kontrowalem itp az do znudzenia. gdy stalo sie to uciazliwe postanowilem odkrecic os, przesmarowac i zlozyc z powrotem.

traz gdy teoretycznie wszystko gralo, po przykreceniu kola do widelca, pare razy przepedalowalem i uslyszalem trzask i kolo z powrotem ma luzy. czego to wina i jak to naprawic??

• Mod Team
Napisano

Przyczyn moze być 3:

- uwalony gwint na konusach i kontrze

- uwalony gwint na ośce

- uwalony gwint na oobu.

Najprościej wypatrzećco jest uszkodzone i wymienić.

Napisano

problem tkwi w tym ze tak jest przy ktorejs juz z kolei osce i konusach, a moze to byc wina tego wewn lozyska??

chyba jedyne wyjscie to wziac nowa piaste-bylem jeszcze raz obejrzec i oska po wkreceniu jakby krzywo lezala,

Napisano

widzę że masz rower jocker, tam standardowo były zwykłe stalowe piasty 3 częściowe z tendencją do rozszczepiania się na 3 części, możliwe jest że miska wewnątrz piasty się przesunęła i w ten sposób powstaje ciągle luz.

wymiana na kasetę w tego typu rowerze to trochę overkill, lepiej kup nowe tanie koło, zwróć aby uwagę aby piasta była wykonana 1 częściowa wykonana z aluminium.

• 1 rok później...
Napisano

tez mam taki problem, posiadam obecnie Arkusa Vip 5.0 i mam w nim to samo, u mnie była wygięta oska i co dokreciłęm to sie odkrecało, najlepiej wymienic całą oske, na pewno poskutkuje a najlepiej to kupcie sobie koło na łożyskach, nie bedzie z tym tyle problemu a to wydatek rzedu no niestety 100zł

Napisano

Kolego Fendit nie szerz stwierdzenia "koło na łożyskach" bo to się o pomstę do nieba prosi... Każde koło (piasta) ma łożyska więc... no właśnie.

Do autora: Zapewne masz wolnobieg, wymień to na piastę pod kasete czym prędzej bo będziesz się denerwował i chęci do roweru odejdą... Rozwiązania nie znajdziesz na to ;) Sam niegdyś próbowałem i nic z tego nie wyszło. Tym bardziej jeżeli masz "ciężką nogę". Pode mną piasta z wolnobiegiem wytrzymuje 50 m (załatwione 3 piasty ;()

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...