pieuk Napisano 6 Lipca 2010 Napisano 6 Lipca 2010 Witam To mój pierwszy post więc witam wszystkich. Wpadły mi w ręce dwa starsze, rowerki. Konfiguracja pierwszego (ciemnego)to: Przerzutka przednia STX FD-MC34 Przerzutka tylna DEORE XL RD-M567 Piasta przednia STX RC HB-MC33 Piasta tylna STX RC FH-MC38 Hamulce DIA COMPE VC737 Manetki DIA COMPE Korby ALIVIO FC-MC16 A drugiego (jasnego)to: Przerzutka przednia ACERA X FD-M291 Przerzutka tylna ALIVIO RD-MC16 Piasta przednia ALTUS HB-RM40 Piasta tylna ALTUS FH-RM40 Hamulce ALTUS BR-CT90-L Manetki TEKTRO Korby ALTUS FC-CT91 Symbole spisane z części. Niestety, nie znalazłem oznaczeń kół zębatych z przodu i kaset z tyłu, ale rower ciemny ma 24 przełożenia, a jasny 21. Obydwa na kołach 26 cali, obręcze "zwykłe". Opony Shwalbe, Maxxis i Kenda, ale praktycznie wszystkie nadają się do wymiany. Ramy obydwóch rowerów typu MTB, ten pierwszy posiada stery a-head. Ramy różnią się rozmiarem, mierzyłem długość rury górnej poziomej i wynosi odpowiednio ok. 53cm (ciemny)i ok. 55cm (jasny). Ramy nie są aluminiowe, ale nie są też przesadnie ciężkie. Stan wizualny dobry, chociaż lepiej wygląda ten jasny. Stan kół zębatych też przemawia za nim. Chcę zostawić jeden z w/w rowerów. A że w temacie rowerów jestem lama więc tu kieruję swoje wątpliwości. Która konfiguracja będzie lepsza? Która rama będzie odpowiedniejsza na wzrost 168cm (74 nogi). Istnieje możliwość przełożenia pewnych elementów z jednego do drugiego. Jeszcze jutro wymierzę pozostałe wymiary ramy. Pozdrawiam
daro77 Napisano 7 Lipca 2010 Napisano 7 Lipca 2010 Ten pierwszy ma wszystkie komponenty o klasę wyżej, więc przy podobnym zużyciu pierwsza opcja wypada lepiej. Jeśli rurę mierzyłeś od ścianki do ścianki to znaczy że to dość duże ramy, za duże jak na Twój wzrost. Mój rower to rama 20 cali i taki już dość spory jak dla mnie (184cm) a od rurki do rurki mam tam chyba 53-54cm.
pieuk Napisano 7 Lipca 2010 Autor Napisano 7 Lipca 2010 Ten pierwszy ma wszystkie komponenty o klasę wyżej, więc przy podobnym zużyciu pierwsza opcja wypada lepiej. Jeśli rurę mierzyłeś od ścianki do ścianki to znaczy że to dość duże ramy, za duże jak na Twój wzrost. Mój rower to rama 20 cali i taki już dość spory jak dla mnie (184cm) a od rurki do rurki mam tam chyba 53-54cm. Dzięki Daro77 za odpowiedź. Zużycie oceniłem pobieżnie na oko, a tak jak mówiłem jestem zielony w tych sprawach technicznych. Teraz nie pamiętam jak mierzyłem te rury, ale coś mi świta że od spawu do spawu pomiędzy górną częścią rury od siodła a górną poziomą. Po południu zmierzę wszystkie wymiary wg wzoru z tej strony: http://www.bikemielec.com/bm_pl/index.html po lewej MTB.
pieuk Napisano 7 Lipca 2010 Autor Napisano 7 Lipca 2010 Dzięki Daro77 za odpowiedź. Zużycie oceniłem pobieżnie na oko, a tak jak mówiłem jestem zielony w tych sprawach technicznych. Teraz nie pamiętam jak mierzyłem te rury, ale coś mi świta że od spawu do spawu pomiędzy górną częścią rury od siodła a górną poziomą. Po południu zmierzę wszystkie wymiary wg wzoru z tej strony: http://www.bikemielec.com/bm_pl/index.html po lewej MTB. Ok, mam dokładne wymiary tych ram. Rower w pierwszej konfiguracji: Długość główki 100mm, rura górna 500mm (mierzona od osi główki do osi rury siodełka, od ścianki główki do ścianki rury siodełka to 495mm), rura dolna 625mm, rura siodełka 345mm, widełki dolne 435mm, widełki górne 485mm. Rower w drugiej konfiguracji: Długość główki 120mm, rura górna 570mm (mierzona od osi główki do osi rury siodełka, od ścianki główki do ścianki rury siodełka to 535mm), rura dolna 645mm, rura siodełka 400mm, widełki dolne 420mm, widełki górne 470mm.
pieuk Napisano 18 Lipca 2010 Autor Napisano 18 Lipca 2010 Ok, mam dokładne wymiary tych ram. Rower w pierwszej konfiguracji: Długość główki 100mm, rura górna 500mm (mierzona od osi główki do osi rury siodełka, od ścianki główki do ścianki rury siodełka to 495mm), rura dolna 625mm, rura siodełka 345mm, widełki dolne 435mm, widełki górne 485mm. Rower w drugiej konfiguracji: Długość główki 120mm, rura górna 570mm (mierzona od osi główki do osi rury siodełka, od ścianki główki do ścianki rury siodełka to 535mm), rura dolna 645mm, rura siodełka 400mm, widełki dolne 420mm, widełki górne 470mm. Tu jest zdjęcie tego pierwszego roweru: http://www.forumrowerowe.org/index.php?app=garage&do=view_image&id=1476 Założyłem sztycę ok 33cm i chyba jest trochę za nisko (przy maksymalnym wysuwie). Za mała sztyca czy rower?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.