Skocz do zawartości

[cantilever]Wysunięcie trzpieni klocków

pietreq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Próbuję wyregulować hamulce typu cantilever. Czy odległości na zdjęciu poniżej oznaczone kolorem zielonym i czerwonym powinny (muszą?) być równe? W moim przypadku chyba będzie bardzo ciężko to osiągnąć - jeden z trzpieni (ten z blokadą linki a nie ze śrubką) jest 3 razy mniej wysunięty niż drugi. Gdybym chciał go wysunąć i zrównać te odległości to wygląda to tak, że po hamowaniu klocek ten nie odchodzi od obręczy i wciąż lekko hamuje (czego przyczyną jest zapewne zbyt krótka linka na tym "ramieniu"). Podkreślam, że pytanie dotyczy wyłącznie hamulców canti a nie v-brakeów.

4768279562_a0e336c94e.jpg

Powinne być sobie równe. Jezlei nie są to znaczy ze trzeba przesunąć obrecz w strone dłuższego klocka.

Masz na myśli obręcz koła? Jest ona ułożona symetrycznie w widelcu... przecież nie będę wykrzywiał ułożenia koła z powodu złego ułożenia hamulców?:)

Nikt już nie korzysta z tego typu hamulców?

Jest w tym trochę prawdy :) jeśli już ktoś używa to w przełajówkach (niezbyt popularne u nas) lub bardzo starych rowerach.

Nie muszą być idealnie równo, ale gigantyczna różnica świadczy o tym że coś może być krzywe, ale nie zawsze.

Wyreguluj tak żeby dobrze hamowały :)

Wyreguluj tak żeby dobrze hamowały ;)

Z tym nie ma problemu. Martwi mnie tylko, że poprzez dużą różnicę między wysunięciem po lewej i prawej stronie uzyskuję w efekcie dużą różnicę nacisku - tam gdzie więcej jest wysunięte siła docisku jest przecież dużo większa. W efekce hamowanie następuje głównie po jednej stronie a po drugiej tylko 'markowanie' hamowania. Ciekawe też czy na dłuższą metę może to zrobić jakieś 'kuku' obręczy, ale raczej wątpię - głównie mam na uwadze to równomierne rozłożenie siły hamowania.

Z dobrych wieści, to udało mi się w miarę wyrównać wysunięcie z przodu. Z tyłu ciągle się męczę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...