ukaniex Napisano 6 Lipca 2010 Napisano 6 Lipca 2010 No właśnie. Które? Wczoraj uciąłem krótką wirtualną pogawędkę z jednym z moderatorów i stanęło na tym, że CB będą najlepszym wyborem. Dla mnie będą to pierwsze pedały z "zastrzaskami". Osobiście skłaniam się właśnie ku Crank'om które podobno są łatwe w serwisowaniu, są lekkie jak i po prostu dobrze prezentujące się. Czy ktoś z Was jeździ może na Look'ach? Waga też zacna [wg producenta około 300g razem z blokami!] tylko wyglądają trochę jak relikt przeszłości, w moim przekonaniu. Do tego chciałbym kupić buty do 300zł np.: Shimano 086 lub 182 [o tych drugich nic nikt nie wie].
ruferzyk Napisano 6 Lipca 2010 Napisano 6 Lipca 2010 Jeździłem 4kkm na shimano 520, teraz jeżdze na crankach egg beater C, Cranki: lżejsze, nie zapychają się błotem, wpinasz się z 4 stron, ale mają wg mnie dużo większy luz roboczy, nie można regulować siły wpięcia (dzięki czemu zaliczyłem 1 glebę, bo się nie wypiąłem) Shimano: Można regulować siłę wpięcia, mają mały luz roboczy (co prawda z czasem się wyrabia), zapychają się błotem i czasem ciężko się przez to wpiąć Podsumowując dobrze jeździ mi się używając obu, jednak w mojej opinii cranki są lepsze (najważniejsze jest to, że się nie zapychają błotem), oczywiście plusem shimano jest to, że są tańsze. Mam nadzieje, że moja opinia się przydała.Pozdrawiam.
fw66 Napisano 6 Lipca 2010 Napisano 6 Lipca 2010 Od paru tygodni mam Looki Quartz. Bardzo dobre, ale na pierwszy raz mogą być "trudne" na początku. Nie mają regulacji sprężyny, a kąt wypięcia 15o to dla niektórych za dużo. Ja sie już przyzwyczaiłem i nie ma problemu.
Artro Napisano 6 Lipca 2010 Napisano 6 Lipca 2010 Ja bym obstawiał mimo wszystko na Cranki bądź Shimano. W sumie jeśli nie zależy Ci jakoś na wadze to bierz sprawdzone i niezniszczalne 540ki Tanio i dobrze Natomiast jeśli waga ma jakieś tam znaczenie to Cranki Chociaż tutaj już nie jest tak cudownie. Słyszałem o urwanych na byle czym skrzydełkach, różnie to bywa z łożyskami i takie tam Ja osobiście mam już Cranki 2 lata i naprawdę o niejedno mi się nimi zdarzyło zahaczyć a wciąż działają jak nowe Mam model C
ukaniex Napisano 6 Lipca 2010 Autor Napisano 6 Lipca 2010 Zależy mi przede wszystkim na ergonomii, kolejno na wadze, a na końcu uplasuje się problem padających łożysk które sam mogę wymienić... . Cranki kupię za 150-170 nowe z blokami bez gwarancji, 540 za 120 z blokami z gwarancja... i tu powstaje problem... ;-)
DominikM Napisano 7 Lipca 2010 Napisano 7 Lipca 2010 Look Quartzod ponad 2 lat - na początku miesiąc aby się przestawić po iluś tam latach z shimano, ale potem lekko i przyjemnie
ukaniex Napisano 7 Lipca 2010 Autor Napisano 7 Lipca 2010 Look Quartzod ponad 2 lat - na początku miesiąc aby się przestawić po iluś tam latach z shimano, ale potem lekko i przyjemnie Czy kolega może jakoś odnieść się do pozostałych modeli?
DominikM Napisano 7 Lipca 2010 Napisano 7 Lipca 2010 Ładnych parę latek z 540-kami - tanie, bezproblemowe pedały, niezbyt lekkie jak na dzisiejsze czasy. Ubijaki nigdy mnie nie pociągały...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.