Skocz do zawartości

[suport i nakrętki na oś] Kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Mam parę pytań, na razie dwa:

1. Czy proste suporty na kwadrat są w jakiś sposób rozbieralne?

2. W jaki sposób mocować koło z klasyczna skręcaną osią? Jakoś kontrować obiema nakrętkami czy po prostu podokręcać dość mocno? Gdy trochę mocniej dokręcę, koło "wychodzi" z haków. Gdy jest dokręcone jak najbliżej granicy "wypadania" z haków ma i tak dość spore luzy na osi. Koło 28 na przednim widelcu.

Napisano

1) możesz spróbować rozebrać suport, o ile nie specjalnie ci na nim zależy. A nóż się uda go złożyć i będzie działać :)

2) dokręcaj obie nakrętki o tyle samo z obu stron, ale równocześnie (jedź na 2 klucze). Ja tak robię w drugim bajku i koła wchodzą dobrze :)

3) popraw nazwę tematu bo (de :) )moderator się przyczepi :)

Napisano

Pod nakrętkami są podłożone podkładki. Spróbuje sposobu adiego.

Jeżeli chodzi o suport, to mój ma 2-3 lata, jak do tej pory bardzo mało jeździłem, teraz zacząłem troszkę więcej i pojawiły się strzały, jęki itp. podczas kręcenia korbą. Gniazda korby są po inspekcji, bez zarzutów. Miałem kupować nowy suport, ale może spróbować zrobić coś z tym? Adi, czy humorystyczny ton twojej wypowiedzi oznacza że rozbieranie odbywa się precyzyjnym narzędziem typu młotek? Jakieś wskazówki albo instrukcja?

Napisano

Przepraszam ze post po postem, ale nie mogę już edytować poprzedniego.

Sposób Adiego się sprawdził, koło b.mocno siedzi. Dzięki.

A co z tym suportem? Da się go rozebrać?

Mam też kolejne pytanie, czy do jeżdżenia po asfalcie rozsądne jest założenie jakichś po prostu startych do równej/prawie równej gumy? Czy takie coś jest bezpieczne? Obecnie mam Kendę Komodo w stanie -db i Kendę K838 z tylu w stanie db+, i każda trochę dłuższa jazda po asfalcie nie jest przyjemna, szczególnie że mam SS o przełożeniu 2.1 i generalnie rower nie jest szybki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...