PlayBoyek Napisano 6 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Więc tak... już od 2 tygodni myślę o gruntownej zmianie napędu. W zeszłym roku przejechałem około 6000 km i myśle ze to dobry moment żeby coś zmienic na lepsze, tym bardziej że te części które mam juz nie dawają rady. Chcę wymienic korbę, piastę, ten nieszczęsny wolnobieg, łańcuch no i przerzutki. Mam na oku zakupienie korby shimano alivio kasety również alivio a co do reszty to nie mam jeszcze koncepcji. I tutaj mam prośbę do Was o pomoc w doborze części. Jak wy byście to widzieli. Aha żeby nie było za łatwo to dodam że na wszystko chcę przeznaczyc nie więcej niż 500 zł. Z góry dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 6 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 500zł na co dokładniej. - lancuch - kaseta - korba - obie przerzutki Manetki też chcesz zmienić :? NA czym obecnie jeździsz :?. Nie chce Cię martwić, ale przy zakupie kasety będziesz musiał wymienić koło więc z tego 500zł zostanie okolo 300zł ; /. Pozdrawiam Napisz czego potrzebujesz i na czym jeździłeś a na pewno pomożemy Ubotek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PlayBoyek Napisano 6 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Jeździłem na wolnobiegu siódemce shimano, przerzutka shimano altus z tyłu a z przodu Shimano C051, Korba Cyclone AL7-324P... a czemu piszesz ze koło musze wymienic jak chce kasete?? manetki też by musiały byś inne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 6 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Jeździłem na wolnobiegu siódemce shimano, przerzutka shimano altus z tyłu a z przodu Shimano C051, Korba Cyclone AL7-324P... a czemu piszesz ze koło musze wymienic jak chce kasete?? manetki też by musiały byś inne Bo teraz masz piastę prystosowaną do nakręcenia wolnobiegu, a nie do nałożenia kasety - rożne "mocowania" oraz większa wytrymałość na gięcie osi itp w przypadku kasety. Co do łancucha/łańcuchów polecam Wippermann 800 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PlayBoyek Napisano 6 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 no ok rozumiem ale nie trzeba całego koła chyba... nową piaste mozna wpleśc w starą obręcz i chyba bedzie git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 6 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 no ok rozumiem ale nie trzeba całego koła chyba... nową piaste mozna wpleśc w starą obręcz i chyba bedzie git Tylko policz koszt nowej piasty + zaplatanie koła (25-35zł). Dodatkowo jeżeli nowa piasta będzie miała inne kołnierze (wyższe/niższe) dochodzą nowe szprychya wtedy lepiej też wziąsc i nyple. W "najgorszym" wypadku zostanie Ci obręcz tylko, a dodając koszty zaplotu zdecydowanie lepiej nowe koło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PlayBoyek Napisano 6 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Aha. No jeżeli tak mówisz to tak na pewno jest, a ty u siebie na jakim zestawie jeździsz?? Wymień wszystko i przy okazji mozesz podac ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enussss Napisano 6 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 za ta cene to szukaj jakichs dobrych uzywek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 6 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Tzn, jak już chcesz to podam zestaw który zamierzam kupić po zajechaniu obecnego: -kaseta Shimano Alivio CS-HG50 11-32T - 47zł - 2x łańcuch Connex Wippermann 800 - 2x 40zł = 80zł -manetki Shimano Acera SL-M360 http://www.allegro.pl/item1101812842_manetki_shimano_acera_sl_m360_3x8_rower_sport_pl.html lub Alivio http://www.allegro.pl/item1099391324_manetki_shimano_alivio_sl_m410_3x8speed_xtrabike.html - z tym żę szukam jakiś testów w sieci, porównań, bardziej skłaniam się w strone Acery - 78zł - przerzutka tył Shimano SLX RD-M662 GS - 130zł (ale możesz wybrać deore za 90zł) - u mnie korba zostanie ponieważ mam zębatkę 32T do nowego napędu, w twoim przypadku może Deore http://www.allegro.pl/item1093302238_korba_shimano_deore_fc_m590_44_32_22_175mm_998g.html - 220zł Suma: 555zł bez przesyłek Co do kół to uzywam tych http://www.allegro.pl/item1109803670_kola_26_joytech_pod_tarcze_lub_v_brakee_mach.html tylko że z iloscią szprych 36. Przejechane na nich 2600km (waże 84kg + rower 13,5kg) i jak na razie nie wymagały serwisu, centrowania itp, 60% teren/ 40% asflat - góry te koła bedą dopiero widzieć. Obecny mój zestaw to: kaseta Sram PG-830 łańcuchy KMC Z52/ Wippermann 800 korba Shimano FC-M510 koła zostały już wymienione powyżej. Manetki Shimano ST-EF60 przerzutka tylna prymitywna Acera (zdecydowanie lepiej Alivio wybrać jeżeli ciąć koszty). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PlayBoyek Napisano 6 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.