Skocz do zawartości

[opony] Najwytrzymalsze 26"

Gracek116

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Zamierzam kupić rower Kross Hexagon V4. Jest to z mojego punktu widzenia świetny rower, aczkolwiek nie podoba mi się tam jedna [a raczej dwie] rzecz, mianowicie opony. Ponoć szybko się zdzierają, a mi nie podoba się kształt bieżnika. Pytanie brzmi: Jaką wybrać oponę do tyłu, która się nie zdziera przy [awaryjnymch] hamowaniach? Na oponę mogę wydać ok 70-80zł. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

--------

EDIT: O przednią nie pytam, ponieważ już "upatrzyłem" sobie Kende K-KRAD ;)

Napisano

Nie wiem czy mieszkasz w górach ale tych hamowan z zablokowanym tyłem za dużo nie ma.

Ile ty km przejeżdżasz, że potrzebujesz najtrwalszej opony :?.

Bo mi się zdaje, że ci taka potrzebna by się po mieście na tylny hamulec polansować.

Ubotek :)

Napisano

Nie polansować, ale czasem trzeba mocniej przycisnąć hamulec, np. przed zjazdem z jakiś stromych schodów, lub gdy mi coś nagle wyskoczy :) Poza tym lubie pisk opon na kostce ;) Pozdrawiam

Napisano

Nie polansować, ale czasem trzeba mocniej przycisnąć hamulec, np. na skate parku, albo przez zjazdem z jakiś stromych schodów :)

Przednim hamulcem nie dysponujesz? W końcu to on jest bardziej efektywny w hamowaniu niż tylni.

Napisano

Ludzie, zrozumcie, że chcę mieć trwałą oponę...

patrząc na opony które miałem do tej pory to im była tańsza i cięższa tym wolniej się scierała, ale raczej unikam blokowania tylnego koła.

Napisano

Chcesz mieć trwałą oponę to kup ją w jak największej mieszance . Np Maxxis 42 a ściera się dość szybko , 60a trzymał mi cały sezon , a 70a kolega ma już 2 sezony bez przetarć . Szukaj opony z jak najtwardszą mieszanką .

Napisano

Albo zostaw te opony i zacznij hamować dwoma hamulcami :whistling: (Wychodzi to taniej,i bezpieczniej w razie jakiegoś nagłego wypadku)

A jeśli tak lubisz tylni hamulec to proponuje kendy.. Jak kupiłem sobie nowe postanowilem sprawdzic co tak naprawde jest warta (dokładnie który model nie pamiętam,lecz była to jakaś wieksza mieszanka) i nie mogłem jej przetrzeć. Jedynie szyszki i ostre badyle poszarpały delikatnie bierznik.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...