rukahs96ogcjm Napisano 5 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Wpadł rano kumpel ponieważ nie mógł sobie poradzić z V-kami które znalazł w garażu. Jako iż jestem bardziej obeznany w temacie od niego postanowiłem pomóc i.... nic . Hamulce to TEKTRO SCD 3, da się je zamontować ale nie odbijają, gdyż nie mają bolca który wpuszcza się w otwory obok pivotów. Fabrycznie nie ma nawet dziurki z której ów bolec mógłby wychodzić. Poniżej zamieszczam zdjęcie owych hamulców. Mam nadzieje że ktoś nam z tym pomoże. http://img811.imageshack.us/img811/712/foto098.jpg http://img180.imageshack.us/img180/9534/foto101p.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moojmisiu Napisano 5 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Hamulce to TEKTRO SCD 3, da się je zamontować ale nie odbijają, gdyż nie mają bolca który wpuszcza się w otwory obok pivotów. Fabrycznie nie ma nawet dziurki z której ów bolec mógłby wychodzić. Taki ich urok, jak odpowiednio mocno je dokręcisz, to będą odbijać, tyle że nie na wszystkich piwotach działają - miałem problem z piwoatmi przy ramie Kross Raven, były za długie i odpowiednio tych hamulców przykręcić się nie dało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rukahs96ogcjm Napisano 5 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Jak je dokręciłem "odpowiednio mocno" to w ogóle się nie ruszały. : / Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moojmisiu Napisano 5 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Czyli nie było odpowiednio, tylko za mocno Znalezienie "odpowiedniego mocno" jest w przypadku tych fąłkek dość trudne, co gorsza, po jakimś czasie to "odpowiednio mocno" się zmienia. Ale da się ustawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 5 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 A to nie jest tak, że napięcie sprężyny reguluje się kątem w jakim się dokręci ramię? Miałem kiedyś takie canti, gdzie sprężyna miała bolec ale wchodził on w taki talerzyk z uchwytem i nim się regulowało napięcie, a blokowało się to po prostu dokręcając ramię hamulca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rukahs96ogcjm Napisano 6 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Z przodu kolega ma też jakis model tektro, ale właśnie wersje z bolcem, który wpuszcza się do jednej z 3 dziurek obok pivotu, jest nawet śrubka z boku do regulacji naprężenia sprężyny, jak w przypadku 90% V'ałek. A te które przywiózł w celu zamontowania na tyle są łyse jak widać na zdjęciu. A gdy je przykręcę nie za mocno, czyli na setną część milimetra przed "odpowiednio mocno" to i tak nie zmienia postaci rzeczy, bo hamulce zachowują się jakby nie miały sprężyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.