Skocz do zawartości

[v-brake] Tektro SCD3

rukahs96ogcjm

Rekomendowane odpowiedzi

Wpadł rano kumpel ponieważ nie mógł sobie poradzić z V-kami które znalazł w garażu. Jako iż jestem bardziej obeznany w temacie od niego postanowiłem pomóc i.... nic :) . Hamulce to TEKTRO SCD 3, da się je zamontować ale nie odbijają, gdyż nie mają bolca który wpuszcza się w otwory obok pivotów. Fabrycznie nie ma nawet dziurki z której ów bolec mógłby wychodzić. Poniżej zamieszczam zdjęcie owych hamulców. Mam nadzieje że ktoś nam z tym pomoże.

http://img811.imageshack.us/img811/712/foto098.jpg

http://img180.imageshack.us/img180/9534/foto101p.jpg

Hamulce to TEKTRO SCD 3, da się je zamontować ale nie odbijają, gdyż nie mają bolca który wpuszcza się w otwory obok pivotów. Fabrycznie nie ma nawet dziurki z której ów bolec mógłby wychodzić.

Taki ich urok, jak odpowiednio mocno je dokręcisz, to będą odbijać, tyle że nie na wszystkich piwotach działają - miałem problem z piwoatmi przy ramie Kross Raven, były za długie i odpowiednio tych hamulców przykręcić się nie dało.

A to nie jest tak, że napięcie sprężyny reguluje się kątem w jakim się dokręci ramię? Miałem kiedyś takie canti, gdzie sprężyna miała bolec ale wchodził on w taki talerzyk z uchwytem i nim się regulowało napięcie, a blokowało się to po prostu dokręcając ramię hamulca.

Z przodu kolega ma też jakis model tektro, ale właśnie wersje z bolcem, który wpuszcza się do jednej z 3 dziurek obok pivotu, jest nawet śrubka z boku do regulacji naprężenia sprężyny, jak w przypadku 90% V'ałek. A te które przywiózł w celu zamontowania na tyle są łyse jak widać na zdjęciu. A gdy je przykręcę nie za mocno, czyli na setną część milimetra przed "odpowiednio mocno" to i tak nie zmienia postaci rzeczy, bo hamulce zachowują się jakby nie miały sprężyny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...