Skocz do zawartości

[Widelec Sztywny] 1 i 1/8 a 1 i 1/4

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

W moim rowerze uszkodzeniu uległ widelec, którego rozmiar rury sterowej to 1 i 1/4 na sterach gwintowanych. Chciałbym zakupić nowy widelec i stery ahead.

I tutaj pojawia się moje pytanie: czy jeśli zakupię widelec 1 i 1/8 i odpowiednie stery, gwiazdkę i nowy mostek to uda mi się poskładać rower do kupy?

Ewentualnie jakie rozwiązanie tego problemu możecie zaproponować, ponieważ z tego co wiem widelce 1 i 1/4 to już przeżytek, a dobranie do tego sterów etc. jest raczej nierealne...

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,

Michał

Napisano

Można zmienić ramę, albo wytworzyć jakiś rodzaj przejściówki. Wymaga to zrobienia projektu, co trudne nie jest oraz znalezienia zakładu, który to wykona.

Napisano

A czy mogę w ogóle zbudować to na zasadzie: widelec 1 i 1/8 i odpowiednie stery, gwiazdkę i nowy mostek? Czy raczej ta rura w ramie do której wchodzi rura sterowa jest dla 1 i 1/8 za szeroka? Czy kontakt jest tylko i wyłącznie poprzez stery i nie ma to większego znaczenia jaki widelec włożymy?

Napisano

Ta rura w ramie (główka ramy) jest za szeroka. Tak kontakt jest tylko i wyłącznie przez stery, ale ma znaczenie jaki widelec włożymy ponieważ stery dopasowane są do średnicy rury widelca. Dlatego wyjściem jest zrobienie pewnego rodzaju przejściówki. Chyba, że uda się znaleźć stery przejściowe, co może nie być łatwe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...