Ubotek Napisano 5 Lipca 2010 Napisano 5 Lipca 2010 Witam Chciałbym się zapytać czy takie obcinaczki będą dużo lepsze od zwykłych obćegów. Bo nie powiem, cena jak za takie narzędzie niska nie jest. Proszę o konkrety czy warto ją kupić czy kupić zwykłe obcęgi. Pozdrawiam Ubotek
stefanX Napisano 5 Lipca 2010 Napisano 5 Lipca 2010 ja zakupiłem rok temu obcinaczki tej samej firmy, ale inny model: Mój odnośnik Paręnaście cięć jak dotąd przeżyły i nie widać jakichkolwiek oznak zużycia. Mimo to twardość ostrzy nie stoi na super wysokim poziomie (o ile pamiętam, to jak mierzyłem zaraz po zakupie twardość wg Rockwell'a wyniosła ok. 40HRC), aczkolwiek widocznie taka jest wystarczająca, aby obcinać pancerze i linki. Co do samego sensu kupowania obcinaczek - w porównaniu do zwykłych "kombinerek" różnica w cięciu to technologiczna przepaść.
Ubotek Napisano 5 Lipca 2010 Autor Napisano 5 Lipca 2010 http://allegro.pl/item1092116399_obcinaczki_cazki_do_linek_pro_od_bikeserwis_pl.html Ok, to widzę, że będę musiał kupić. To które polecasz. Te co Ty masz czy któreś inne. Muszę z wujkiem gogle pogadać na ten temat. Pozdrawiam Ubotek
Mod Team michuuu Napisano 5 Lipca 2010 Mod Team Napisano 5 Lipca 2010 Kombinerki czy obcęgi nie obcinają dobrze. Jeżeli nie chcesz kupować narzędzia a masz dostęp do szlifiereczki kątowej to dasz radę. Jednak elektronarzędzie potrzebuje prądu i to jego podstawowy mankament.
Ubotek Napisano 5 Lipca 2010 Autor Napisano 5 Lipca 2010 I sugerujesz, ze linki po szlifierce nie będą postrzępione
Mod Team michuuu Napisano 5 Lipca 2010 Mod Team Napisano 5 Lipca 2010 Ja je tak właśnie skracam. A na koniec linki przecież zakładasz końcówkę i zaciskasz. Pancerze chyba nawet lepiej się tnie szlifierką niż ucinakami. Na forum był pałowany temat wyższości jednej technologii nad drugą.
arroyo Napisano 5 Lipca 2010 Napisano 5 Lipca 2010 Ja poszedłem ekonomicznie po całości i kupiłem gdzieś w markecie nożyce do cięcia drutu za 10pln, o takie coś: http://c.meble.pl/gfx/meble/pl/nowosciproduktowe/1182/1/401501884.jpg poręczne do ani trochę, ale tnie wszystko a i o dziwo linka nie jest po tym rozstrzępiona. Gorzej z pancerzami, po profesjonalna obcinarka posiada również element do ich prostowania po zgnieceniu.
Artursx1 Napisano 6 Lipca 2010 Napisano 6 Lipca 2010 Miałem kiedyś przyrząd do skracania linek , podajże 40 zł kosztował ( ucinał średnio - nie zawsze za 1 razem linka była idealna ) . Teraz używam do tego obcęg + młotek . Stawiam obcęgi na jakimś twardy podłożu , wstawiam linkę i zaciskam obcęgi tak aby nie podgieły linki - 1 mocne uderzenie młotkiem = idealnie docięta linka bez skazy .
kubek20 Napisano 6 Lipca 2010 Napisano 6 Lipca 2010 Ja obcinam to takim czymś http://allegro.pl/item1114356136_cegi_zbrojarskie_knipex_najtaniej.html (ojciec kupił to skorzystałem ) linki nie są postrzępione, pancerze też super tnie, polecam
Konr4d Napisano 6 Lipca 2010 Napisano 6 Lipca 2010 To co z 1 postu tylko taniej Obcinacze do pancerzy Bike Hand a jak nie potrzebujesz zaciskać końcówek to tu masz jeszcze tansze Obcinacze do pancerzy XTOOLS I jeszcze co do "prefesjonalne" z nazwy tematu to takie do używania w serwisie kosztują przeszło 200zł, te propozycje które padły w tym temacie są do amatorskich remontów raz na jakiś czas i w takich warunkach posłużą długo
Daro73 Napisano 14 Lipca 2010 Napisano 14 Lipca 2010 Ja do obcinania linek uzywam nożyc do cięcia blachy, tną idelanie równo, w ten sam sposób tnę pancerze ale zostawiam kilka milemtrów więcej, miejsce zgniecenia szlifuje za pomocą szlifierki stołowej
Kriss Napisano 14 Lipca 2010 Napisano 14 Lipca 2010 Szlifierką kątową można bardzo ładnie obciąć zarówno pancerze jak i linkę. Ja dla pewności owijam linkę kawałkiem taśmy obok miejsca gdzie będę ciął i zwracam uwagę na to, aby kierunek zaplotu linki pokrywał się z kierunkiem obrotu tarczy (wtedy szlifierka nie rozplata linki) Próbowałem kiedyś zwykłymi obcęgami ale nie dawały zbytnio rady, jednak to też zależy od tego jakie są te obcęgi, bo jak koledzy piszą nożyce do drutu powinny dawać radę.
Mod Team Odi Napisano 15 Lipca 2010 Mod Team Napisano 15 Lipca 2010 Do linek używam najprostszych ucinaczek za kilkanaście zł. Do pancerzy niestety żadne takie nożyce się nie sprawdzają bo zgniatają pancerz. Dlatego tutaj używam dremela, który przydaje się również w wielu innych sytuacjach. http://allegro.pl/item1128997269_szlifierka_frezarka_koncowki_do_dremel_tarcze_frez.html
enduroriderPL Napisano 16 Lipca 2010 Napisano 16 Lipca 2010 Do cięcia pancerzy używam obcinarek bocznych. Jak pójdziesz do sklepu i poprosisz o "boczne" to sprzedawca bedzie wiedział. Swoje kupiłem yato za 18 zeta i jest super. Pancerze i linki są przecięte równo i bez problemów. Uważam, że o ile nie prowadzi się serwisuj to kupowanie dedykowanych narzędzi nie ma sensu.
M333 Napisano 16 Lipca 2010 Napisano 16 Lipca 2010 Ja używam zestawu mała szlifierka kątowa z wąską tarczą do stali (do cięcia pancerzy) oraz kombinerek (do cięcia linek). Gdybym jednak szukał czegoś w pełni manulanego i jednocześnie budżetowego to zainteresowałbym się produktem zwanym "szczypce do cięcia przewodów", "szczypce do cięcia kabli". Sam jednak tego rozwiązania nie testowałem. Wątpie jednak, żeby mogło się nie sprawdzić. http://allegro.pl/item1151170438_profesjonalne_szczypce_do_ciecia_kabli_ht_206_fv.html http://allegro.pl/item1150677154_wzmocnione_szczypce_do_ciecia_kabli_yato_1969.html Tak w ogóle to uważam, że kupowanie narzędzi, smarów stricte rowerowych rzadko kiedy ma sens (kilka wyjątków jest- narzędzia do suportu, kasety etc.). "Zamienniki" dostępne w sklepach motoryzacyjnych są zwykle tańsze, często wykonane z lepszej stali- trzeba tylko wiedzieć czego się szuka.
szczerb Napisano 2 Sierpnia 2010 Napisano 2 Sierpnia 2010 Jak ktoś lubi sobie długo i spokojnie rzeźbić każde zakończenie pancerza to się może w elektronarzędzia bawić, ale poza dobrej klasy narzędziami dedykowanymi najlepsze są tutaj dobre (!) szczypce tnące boczne. Przerobiłem sporo różnych narzędzi, więc nie jest to opinia teoretyka.
Patryke Napisano 2 Sierpnia 2010 Napisano 2 Sierpnia 2010 Ja to kombinerkom i zwykłym takim małym obcinaczkom mówię stanowcze nie. Ile to ja z nimi się namęczyłem Z jednym pancerzem bawiłem się dobre paręnaście minut i do tego był strasznie pogięty. O rozłażących linkach już nie wspomnę. Niedawno zakupiłem obcinaczki do linek i pancerzy jak się nie mylę firmy PRO i nimi obcinanie to czysta przyjemność - jeden stanowczy ruch i gotowe. Nic się nie zagina, rozłazi. Jak wspominacie o cięciu szlifierką czy innym "konkretnym" narzędziem to człowiek zaczyna doceniać ten malutki pancerzyk tyle walki aby go przeciąć
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.