Nothing Napisano 5 Lipca 2010 Napisano 5 Lipca 2010 Witam! Jestem w posiadaniu takiego oto sprzętu: Kross Level A2 Z tego co patrzyłem na jego specyfikacje to ma on pedała: NATTY CS-90KA Sądzę, iż z takimi pedałami nie za dużo da się zrobić, jeżeli chcę kupić buty SPD. Jestem zielony w tym temacie dlatego proszę doradźcie mi jakie kupić w miarę dobre bloki i buty do 300zł (razem). Jeżeli w tej cenie jest to możliwe to chciałbym, żeby te buty były nieprzemakalne, gdyż nie raz złapał mnie już deszcz podczas jazdy. Jeżeli potrzeba jeszcze jakieś moje wymagania co do butów bądź bloków by dobrze je wybrać to pytajcie.
microsista Napisano 5 Lipca 2010 Napisano 5 Lipca 2010 Przecież nie zamontujesz bloków do platformowek... potrzebne ci specjalne pedaly http://centrumrowerowe.pl/10203081019/Shimano-PD_M540_z_blokami/Produkt.aspx http://centrumrowerowe.pl/002147/Shimano-SH_M122P_biale/Produkt.aspx
Lextalionis Napisano 5 Lipca 2010 Napisano 5 Lipca 2010 Całkiem okazyjna cena tych 122-ujek... Nie najgorszy but ale jeżeli chcesz mieć buty nieprzemakalne to musisz zainwestować dodatkowo w coś Takiego
Nothing Napisano 5 Lipca 2010 Autor Napisano 5 Lipca 2010 Dlatego napisałem: Sądzę, iż z takimi pedałami nie za dużo da się zrobić, jeżeli chcę kupić buty SPD. A w jakich cenach trzeba by kupić but by był nieprzemakalny, ale nie ochraniacze na but tylko sam but, a takie na pewno istnieja. Jako, iż nie mogłem już edytować poprzedniego posta, pisze jednego pod drugim. Znalazłem w internecie takie oto oferty: http://allegro.pl/item1093016230_buty_shimano_sh_m122_spd_pedaly_m520_bloki.html http://allegro.pl/item1113060688_buty_mtb_shimano_sh_m086_z_pedaly_pd_m520_bloki.html Nie wiem które bardziej się będzie opłacało. Czy lepiej kupić m122 czy m086. Czytałem trochę o m122 i dużo osób je chwali, ale nie wiem jak z tymi m086. Jeżeli ktoś mógłby się powypowiadać na ich temat byłbym wdzięczny.
Lextalionis Napisano 5 Lipca 2010 Napisano 5 Lipca 2010 Szczerze mówiąc wielkiej różnicy między tymi butami nie odczujesz... Jedne i drugie będą dla Ciebie w porządku, musisz tylko zdecydować czy zależy Ci na klamrze (086) czy na bardziej agresywnym protektorze (122)... Żadne buty nie będą nieprzemakalne bo takich się nie produkuje... Jeździłem nie raz w 122 w deszczu i te pewnie będą się lepiej sprawowały od 086 dlatego że mają dodatkowy panel z siatki z boku buta przez który woda ucieka(oczywiście nie cała ale da się jeździć).
ukaniex Napisano 5 Lipca 2010 Napisano 5 Lipca 2010 Jak model 182 sprawuje się w stosunku do w/w? Na allegro znalazłem za 299zł z pro-bike.
molek Napisano 5 Lipca 2010 Napisano 5 Lipca 2010 posiadam M086 i jestem bardzo zadowolony - dobra cena w XtraBike
Nothing Napisano 5 Lipca 2010 Autor Napisano 5 Lipca 2010 Jeszcze mam pytanie a propo's pedałów. Lepiej M540 czy M520, bo ludzie znowu mają podzielone opinie. M540 drozsze są o jakieś 30zł, więc jeżeli nie ma jakiejś różnicy pomiędzy nimi to nie ma sensu dopłacać.
Lextalionis Napisano 6 Lipca 2010 Napisano 6 Lipca 2010 W 540 łatwiej skasować luzy niż 520 w których jest to nie możliwe stosując zwykłe narzędzia...
decu Napisano 6 Lipca 2010 Napisano 6 Lipca 2010 Czy Shimano M122/123 i M160 różnią się podeszwą ? Czy w którymś z tych modeli jest ona sztywna ? Jeździłem w M075 i w nich podeszwa była bardzo miękka- dało się ja zgiąć w rękach. Oprócz tych dwóch modeli Shimano mam jeszcze na oku Scott Team, oraz DMT Marathon- które z nich będą najsztywniejsze ? Na karbon niestety nie mam kasy, zależy mi też, żeby zapinane były na rzepy.
Lextalionis Napisano 6 Lipca 2010 Napisano 6 Lipca 2010 Po pierwsze M122 i M123 nie mają takiej samej podeszwy. Po drugie M160 ma podeszwę z włóknem szklanym i na pewno będzie sztywniejsza od 120-tek Po trzecie DMT Marathon to świetny but z podeszwą nie do ruszenia. Osobiście brał bym Marathony lub dopłacił/znalazł tanio Kryptony, które mają dodatkowo klamrę.
Rulez Napisano 7 Lipca 2010 Napisano 7 Lipca 2010 Nie wiem czy potrzebne Ci są twarde buty z twardą podeszwą, ja bym myślał raczej nad takimi : http://www.poreba.carrer.pl/index.php?do=prod&id=583 http://centrumrowerowe.pl/006784/Specialized-Tahoe_MTB_buty_czarne/Produkt.aspx
Nothing Napisano 20 Lipca 2010 Autor Napisano 20 Lipca 2010 Pomyślałem jeszcze nad tymi butami i stwierdziłem, że na razie wolałbym chyba but z miękką podeszwą, tak żeby można w nich było także chodzić i teraz pytanie. Który but z serii "MT" warto kupić? Myślałem nad MT32, MT41 i MT43. Co o tym sądzicie? Jeżeli chcecie zaproponować inny but to najlepiej żeby nie przekraczał granicy 230zł
bros Napisano 20 Lipca 2010 Napisano 20 Lipca 2010 Jeżeli mieszkasz blisko decathlonu to może jednak skusisz się na buty z twardą podeszwą. http://www.decathlon.com.pl/PL/rockrider-8-xc-czarne-49676835/ Obecnie w Sosnowcu wersja czarna kosztuje 150zł. Ostatnią parę szarej kupiłem za .......... 50zł !!!!!!!!!!!! ... Na Shimano też mieli jakieś promocje. Możliwe, że w innych miastach będą mieli podobne ceny bo to końcówka tego modelu.
Nothing Napisano 21 Lipca 2010 Autor Napisano 21 Lipca 2010 Bros, proszę cię, naucz się czytać. Napisałem żeby buty nie przekraczały granicy 230zl, a ty mi tu z butami za 300zl i do tego z twarda podeszwa którą w poprzednim poście odrzuciłem. Jeżeli ma ktoś coś sensownego do powiedzenia na temat modeli, które wymieniłem powyżej, z chęcią poczytam. Bros, proszę cię, naucz się czytać. Napisałem żeby buty nie przekraczały granicy 230zl, a ty mi tu z butami za 300zl i do tego z twarda podeszwa którą w poprzednim poście odrzuciłem. Jeżeli ma ktoś coś sensownego do powiedzenia na temat modeli, które wymieniłem powyżej, z chęcią poczytam.
bros Napisano 21 Lipca 2010 Napisano 21 Lipca 2010 Hmmm... Napisałem, że mają promocję i wersja czarna kosztuje 150zl a szarą kupiłem za 50zl. Linka podałem żebyś mogł zobaczyć o jakie buty chodzi ... Są sporo poniżej 230zł no ale nieważne.
Nothing Napisano 21 Lipca 2010 Autor Napisano 21 Lipca 2010 Te do których podałeś linka w Decathlon'ie kosztują 299zl
bros Napisano 21 Lipca 2010 Napisano 21 Lipca 2010 To są buty o których mówię. Na internecie jest podana cena katalogowa.
molek Napisano 21 Lipca 2010 Napisano 21 Lipca 2010 a jak z jakością tych decathlonowych bucików? super okazję trafiłeś, za 50 złotych to nawet drugą parę lub na próbę się opłaca kupić
bros Napisano 21 Lipca 2010 Napisano 21 Lipca 2010 Jedyne do czego mogę się doczepić to paski. Wydają się dość delikatne. Ale na półce obok leżały shimano i tam sprawa wyglądała podobnie. Są wygodne, dobrze trzymają nogę. Co do trwałości nie przejmuje się zbytnio bo w decathlonie nie ma problemów z gwarancją. Nie sądzę jednak żeby coś sie z nimi działo. Za 50zł, 150zł lub nawet 200zł są OK, ale 300zl bym nie dał. Tak w ogóle to poszedłem kupić wkładkę do butów, bo ostatnio dość często w czasie jazdy odparzały mi się stopy. Już ją miałem w wózku (kosztowała 35zł) gdy zobaczyłem tą przecenę. Ostatnia para i to w moim rozmiarze. Żeby było śmieszniej, to w tych butach była dokładnie ta sama wkładka, która miałem w koszyku. Długo się nie zastanawiałem nad ich zakupem pomimo, że kolejną parę SPD'ków miałem kupić z miękka podeszwą. Dlatego też zaproponowałem autorowi wycieczkę do Decathlonu, bo nawet gdyby okazały się złym wyborem to za tą cenę warto zaryzykować.
Nothing Napisano 29 Lipca 2010 Autor Napisano 29 Lipca 2010 Postanowiłem, że zakupie chyba butki sh-mt42. Mógłby mi ktośpowiedzieć coświęcej na ich temat? Jak z trwałością. Jak ze zwyczajnym chodzeniem w nich? I jak z miekką podeszwą?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.