Skocz do zawartości

[Korba] Porada przy wymianie

Nice

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Generalnie to mój pierwszy post na tym forum, więc cześć wszystkim.

Pozwolę sobie podpiąć moje pytanie do tego tematu bo bardziej odpowiedniego nie znalazłem.

Mam problem, rower który użytkuje już dobre 5 lat wczoraj zaczął się buntować. Jako że miałem ciężki okres w życiu przytyło mi się strasznie.

Wczoraj jadąc pod górę z łańcuchem na środkowej zębatce korby zaczął ocierać o przerzutkę (są idealnie wyregulowane). Dzieje się tak tylko kiedy jadę na stojąco po górę. Wniosek oś obrotu suportu się przesuwa pod naciskiem mojej grubej d**y.

Pytanie brzmi czy wystarczy zmienić suport na jakiś mocniejszy? Czy od razu korbę z suportem. Czy do póki nie zrzucę 30 kg nic to nie da.

Korbę mam jakąś seryjnie montowaną shimano, oznaczeń nie pamiętam (rower Kellys Lagoon z 2005). suport ma plastikowe "nakrętki", też nie mogę znaleźć co Kellys wkładał tam w 2005.

Ważę obecnie 130kg (!!) przy 190cm wzrostu, i nie robię więcej niż 1000 km w sezonie. Dodam że wcześniej ważyłem w okolicach 100 - 110 i problemu nie było.

Doradzicie coś?

Ja tutaj stawiam na małą sztywność suport-korba, zapewne wymiana korby na sztywną oś pomogłaby, chociaż jak patrzę rama jest z aluminium więc zapewne sztywnością w okolicy suportu również nie grzeszy, taka korba pomoże ale czy zniweluje problem tego nie wiem. http://www.allegro.pl/item1106378001_korba_deore_lx_fc_m5801_48_38_46_oslona.html / http://www.allegro.pl/item1115351859_korba_shimano_slx_lx_fc_m660_170_5mm_48_36_26.html

Rowerek (należy skopiować link) http://rowery.onet.pl/4,35,139084,876,kelly_s_lagoon,sprzet.html

360 zł, i brak pewności że zniweluje to problem ... O mamo ! :icon_question:

Heh może na początek spróbuje wymienić suport na coś mocniejszego...

....

To nic nie da, jak już to musiałbyś zmienić mocowanie na octalink/sztywna oś, lub wymienić korbę na lepszej jakości.

To nic nie da, jak już to musiałbyś zmienić mocowanie na octalink/sztywna oś, lub wymienić korbę na lepszej jakości.

No ok. Pytanie następne więc.

Nie stać mnie aktualnie na taką inwestycje, jakie są skutki uboczne jazdy w takim stanie?

Nie chciałbym rozwalić gwintów w ramie (to jest mufa prawda?) czy coś równie poważnego sobie zrobić.

Z góry dzięki za odpowiedź.

No ok. Pytanie następne więc.

Nie stać mnie aktualnie na taką inwestycje, jakie są skutki uboczne jazdy w takim stanie?

Nie chciałbym rozwalić gwintów w ramie (to jest mufa prawda?) czy coś równie poważnego sobie zrobić.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Jedyne co to dyskomfort z jazdy, w późniejszym okresie być może trwałe pogięcie korby (u mnie takie nastąpiło), jak korba się pognie to problemy z regulacja przedniej przerzutki, a więc będzie potrzebna jej wymiana (korby).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...