Skytoone Napisano 4 Lipca 2010 Napisano 4 Lipca 2010 Poszukuje ramy hard tail do freeridu tak w granicach 400 zł.Zastanawiałem się nad Dartmoor SF ,Prodigy JB ,BOP Kolbi. Ważne aby wchodziły amory od 150 do 170mm.
Timon92 Napisano 4 Lipca 2010 Napisano 4 Lipca 2010 Poszukaj używanego Surge/Core (chyba nawet jest jeden w dziale sprzedam), najlepiej na tym wyjdziesz. No i nie musisz się bać o używaną stal.
Artursx1 Napisano 4 Lipca 2010 Napisano 4 Lipca 2010 W tym miesiącu takich tematów było już ze cztery ! Wystarczy poszukać . Ramy które wymieniłeś to pseudo sztywniaki . Do HT nie wsadza się amorów 170mm , max to 150mm . Poszukaj Norco rampage , lub ewentualnie Ns Surge ( http://www.allegro.pl/item1112154515_ns_surge_core_2008_stan_idealny.html ) innych ram w tej cenie NIE MA ! ! !
mane Napisano 5 Lipca 2010 Napisano 5 Lipca 2010 Z tańszych nowych ram to tylko dragstar. Z amorem 150-160 spokojnie da radę, a i geo będzie przyjemne do jazdy.
Skytoone Napisano 5 Lipca 2010 Autor Napisano 5 Lipca 2010 Core za 400 ??? coś nie wierze .Ale co na tych co wymieniłem nie dało by się jeździć.Ja tam słyszałem same dobre opinie na ramy tupu kolbi lub SF.co z nimi jest nie tak ?
mane Napisano 5 Lipca 2010 Napisano 5 Lipca 2010 Używany core z tego co widzę, więc nic w tym dziwnego. Tak samo jak dobrze poszukasz to znajdziesz używanego surge'a czy bitch'a w podobnej cenie. Kolbi, sf czy jb to ramy z nijaką geometrią i z nijakim zastosowaniem. Sf jeszcze jako tako daje radę z wyższymi amorami (ale trochę pękniętych dartmoorów już było), ale taki bop juz przy 130mm ma zrąbane geo, a do tego produkty tej firmy mają przeciętną jakość. A taki jb to bardziej rama do roweru enduro podobnie jak dc amstaff.
Skytoone Napisano 5 Lipca 2010 Autor Napisano 5 Lipca 2010 mane tylko zauważ że SF ma zerżniętą geo z BOP-a Iguany
mane Napisano 5 Lipca 2010 Napisano 5 Lipca 2010 Z tego co wiem, to dartmoor troche dłużej ma ramy w ofercie, więc nie jest to możliwe. A do tego jest sporo różnic w tych ramach, po za ich optycznie podobnym kształtem.
Skytoone Napisano 6 Lipca 2010 Autor Napisano 6 Lipca 2010 A w ogóle na nich jeździłeś że tak tego BOP-a krytykujesz ?
mane Napisano 6 Lipca 2010 Napisano 6 Lipca 2010 Nie muszę na czymś jeździć, aby stwierdzić, że ma zrąbaną geometrię przy wyższych amorach. Z resztą tak na upartego taki kolbi to rama do 4x, więc i geometria jest pod 4x (i przez to pod niższe amory).
Artursx1 Napisano 6 Lipca 2010 Napisano 6 Lipca 2010 BOP to szajs jakich mało , cena nowej ramy to 300zł z alu T6061 ( mniej sztywna od 7005 ). Teraz trzeba patrzeć na wykonanie , nowa rama w tej cenie jest wykonana słabo , kto widział no ramy Norco ( rampage , manik ) to zauważy ogromną różnicę . Bop robi ramy na odwal , geometria jest właściwie nijaka , do ram zalecane są małe widelce . Kolega połamał bopa Piranie z krawężnika . Sam miałem bopa Lizarda (oscar) pękł trójkąt a latałem dosłownie same muldy ( początkujący kiedyś ) . Składasz sprzęt do FR , podstawą jest mocna rama . Nie idź w pół środki bo się okaże że rower wyjdzie Ci beznadziejny . Polecam 2 ramki : Norco Rampage / Manik w rozmiarze S , i NS Surge . Dlaczego te 2 ramy ? Norco świetne geo do FR , niebywała sztywność ( widziałem na PB jedną połamaną , 1 ! ) . Surge jest bardziej do DH ( dłuższy tył ) dlatego też możesz zaopatrzyć się w Bitcha 06/07 .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.