Skocz do zawartości

[Suwalszczyzna] Trasy rowerowe

Sonix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Za 3 dni jadę do Gawrych Ruda wieś niedaleko Suwałk i zabieram ze sobą rower. I mam pytanie do was drodzy forumowicze czy znacie w okolicach jakieś trasy? W internecie znalazłem ich dużo ale żadne nie są szczegółowo opisane, a zależy mi na trasach z szczegółowym opisem bądź mapkami.

Jeśli jeszcze nie masz kup mapę "Suwalszczyzna" w skali 1:85tys. Jest świetna. Masz oczywiście naniesione szlaki. Szczególnie polecam niebieski szlak rowerowy tzw. północny pierścień Suwalszczyzny. Szczegółowego opisu Ci nie podam, bo nie wiem jak daleko masz zamiar jeździć ale ogólnie w rejonie Wigierskiego Parku Narodowego jest asfalt a nad Jeziorem Wigry zielony rowerowy to szuter (przynajmniej w części). Ja przejechałem nim z sakwami więc nie jest zły. Jeśli zależy Ci bardzo na informacji o jakości dróg na szlakach to musiałbyś posiadać bardzo aktualne dane bo z doświadczenia wiem, że to co jeszcze niedawno było kamienistą ścieżką czy szutrem w ciągu kilku miesięcy może się stać eleganckim asfaltem więc tu z kolei żadna mapa Ci nie pomoże a info z sieci często pochodzi sprzed jakiegoś czasu i wcale nie musi być aktualne. Tyle z mojej strony. Życzę udanego wypadu!

Tak jak pisałem - mapa Suwalszczyzna wydawnictwa ExpressMap 1:85000. Sam z niej korzystałem na tegorocznej wyprawie. Możesz te 150 km przejechać po asfalcie a możesz i, przynajmniej częściowo, w terenie. Wszystko zależy od Twojego wyboru.

Teren ten eksploruję rok w rok od 5 lat i prawdę mówiąc jest to bardzo dobre miejsce do pojeżdżenia na rowerku. W zależności od tego jakiego charakteru wolisz trasy jest w czym wybierać, zarówno szutrówki przez pola, jak i szosy, jak i drogi w lesie. Minusem tych ostatnich jest to, że w ciągu 2 lat przerobili część z nich na drogi przeciwpożarowe (przepisy unijne), czyli poszerzyli i wysypali beznadziejnym piachem, w którym łatwo się zakopać. Dlatego moim zdaniem powinno się unikać dróg pożarowych w tamtych okolicach.

Ciekawymi trasami są:

Gawrych Ruda - Bryzgiel - Monkinie - Danowskie - Puszcza Augustowska (przez Strękowiznę)- Jezioro Białe (super biały piaseczek na plaży na zboczu) - Studzieniczna

Gawrych Ruda - Bryzgiel - Mikołajewo - Wigry (fajny klasztor z fajną restauracją w podziemiach)

Suwałki (tam dotrzesz albo na rowerze czego nie polecam, bo szosa niezbyt fajna, widoki beznadziejne i szkoda czasu, albo autobusem miejskim Suwałki spod muzeum kolejki w Płocicznie) - Droga 655 do Gulbieniszek - Smolniki (tam kręcili krajobrazy do Pana Tadeusza, warto wybrać się tam w ładną pogodę, ze względu na wspaniałe różnokolorowe jeziorka widoczne z tego miejsca. Również sama trasa jest bardzo przyjemna. Po drodze dużo fajnych rzeczy typu Cisowa góra, stary młyn i inne pierdoły.

Po Wigierskim Parku sobie nie pojeździsz za bardzo, bo mniej więcej w połowie jest zamknięty dla ruchu, ale jeżeli czujesz się hardcorem i niestraszne Ci dziki i leśnicy możesz spróbować dojechać nad jezioro białe wigierskie. Jest to super jeziorko nad którym kiedyś była piękna leśniczówka, w latach 90. właścicielem komunistyczny prominent, obecnie opuszczona. Warto się tam wybrać jeżeli chcesz poczuć klimat głuszy, pustkowia i ładnego lasu. Jakbyś miał pytania pisz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...