Skocz do zawartości

[Bagażnik dachowy na rower] Jaki wybrać?

borscik2

Rekomendowane odpowiedzi

Za niespełna 2 tyg wybieram się autem na mazury. Chciałbym ze sobą wziąć mój rower który zamontował bym na dach. Nie wiem tylko jakie wybrać do tego bagażniki które dobrze i bezpiecznie dowiozą mój rower na wakacje

• Mod Team

Jeśli do 3 rowerów planujesz proponuję bagażnik na klapę. jeśli masz hak to na hak

Teraz moje uzasadnienie.

Niżej umieszczony środek ciężkości. Mniejsze opory powietrza. Łatwy załadunek i wyładunek rowerów.

Minusem jest problem dostępu do kufra

Biorąc pod uwagę obciążenie bagażnika + ładunek na haku, przednie koła mają mniejszy docisk z racji dociążenia tylniej osi. Przekłada to się na pogorszenie sterowności samochodu szczególnie przy pokonywaniu krótkich nierówności. Mimo dosyć znacznego żagla na dachu jestem zwolennikiem bagażnika dachowego.

• Mod Team

530 ma zamki w uchwytach, zamykasz i rower z bagażnikiem zabierają albo wcale.A jak masz zamki w bagażniku bazowym to razem z samochodem. Na złodzieja nie ma zamka nie do otwarcia więc każde następne zabezpieczenie zwiększa spokój właściciela. Nie są to zamki przy których bym zostawił rowery na noc na parkingu.

Biorąc pod uwagę obciążenie bagażnika + ładunek na haku, przednie koła mają mniejszy docisk z racji dociążenia tylniej osi....

Sorry ale to może dotyczyć jakiegoś badziewoo Matiza czy inszego małego pojazda.

Mam o tyle doświadczenia, że dopóki dzieci jeździły w fotelikach za plecami rodziców czy rower córki można było jeszcze zapakować do kufra i jeździliśmy właśnie z czymś podobnym http://allegro.pl/item1090394670_thule_9103_bagaznik_rowery_uchwyt_rowerowy_klape.html

IMHO o niebo wygodniejsze od pakowania rowerów na dach

Obecnie jak gdzieś jedziemy z rowerami musimy 4 rowery wpakować właśnie tam. Wygodnie to nie jest

Samochód jest dość wysoki. Do tego dochodzi zauważalnie większe spalanie niż gdy były założone na klapie.

Co do zabezpieczenia przed kradzieżą, spinałem rowery łańcuchem obleczonym wężem ogrodowym.

Kiedyś miałem bagażnik dachowy, teraz mam Thule na tylną klapę (Megane hatchback).

Już nigdy nie kupię dachowego (wygoda, pewne mocowanie, w czasie jazdy nawet nie czuję że wiozę 3 rowery).

Historia o odciążeniu przedniej osi to oczywiście bzdura (chyba że wyjmujesz silnik i chowasz w bagażniku).

Zawieszenie przednich i tylnych kół jest niezależne od siebie. Poza tym rowery ważą mniej niż osoba siedząca na tylnej kanapie.

• Mod Team

Kiedyś miałem bagażnik dachowy, teraz mam Thule na tylną klapę (Megane hatchback).

Już nigdy nie kupię dachowego (wygoda, pewne mocowanie, w czasie jazdy nawet nie czuję że wiozę 3 rowery).

Historia o odciążeniu przedniej osi to oczywiście bzdura (chyba że wyjmujesz silnik i chowasz w bagażniku).

Zawieszenie przednich i tylnych kół jest niezależne od siebie. Poza tym rowery ważą mniej niż osoba siedząca na tylnej kanapie.

Przedłuż samochód o metr i powieś na końcu odpowiedni ciężar, przód samochodu można podnieść. Jest to oczywiście przykład. Pisałem o pogorszeniu sterowności samochodu w pewnych warunkach. Auto może zachowywać się tak jak by miało walnięte amortyzatory z przodu - sprawdzone. A co ma do tego niezależne zawieszenie ?

.... Auto może zachowywać się tak jak by miało walnięte amortyzatory z przodu - sprawdzone. A co ma do tego niezależne zawieszenie ?

Przesadzasz. Może dotyczy to małych pojazdów jak lupo czy matiz

Ja mam zależne zawieszenie z przodu i z tyłu są mosty ;);)

Sorry ale robi się OT

kolega zadał pytanie [bagażnik dachowy na rower] Jaki wybrać?

ja mam 4 takie http://allegro.pl/item1104973344_uchwyt_rowerowy_atera_giro_ii_najwyzszej_klasy.html

i sobie chwalę

Przedłuż samochód o metr i powieś na końcu odpowiedni ciężar, przód samochodu można podnieść. Jest to oczywiście przykład. Pisałem o pogorszeniu sterowności samochodu w pewnych warunkach. Auto może zachowywać się tak jak by miało walnięte amortyzatory z przodu - sprawdzone. A co ma do tego niezależne zawieszenie ?

bzdura oczywiscie. to nie rower na podjezdzie, i nie robmy z kilku rowerow dzwigni archimedesa ...

uzywam thule na klape 5103 zdaje sie, nie widze zadnego wplywu na spalanie, jezdzi sie doskonale, generalnie jednak staram sie nie przekraczac 140km/h dla bezpieczenstwa.

• 2 tygodnie później...

OK kupiony bagażnik TAURUSA sprawdził się. Rowery stały przy 140 i na wertepach. jedyny mankament jakiego się dopatrzyłem to że: Każdy z nas wie ze nasze drogi nie są w dobrym stanie i rower mimo wszystko wytrząsł się trochę przy uchwycie łapania za ramę. I tak na przyszłosć radzę oklejać ramę jakaś gumą. Ja uczyniłem to np. rozciętą dętką

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...