Pymyn Napisano 4 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Posiadam rower z tylna przerzutka Acery. Probowalem ja regulowac samodzielnie, lecz jesli wchodzi na nizsze biegi to nie chce na wyzsze i na odwrot. Czasami przy zmianie na 6 bieg skacze. Pojechalem wiec do serwisu czy mozna cos z tym zrobic. Facet slusznie zauwazyl, ze lancuch jest okropnie zasyfiony i przerzutka tez. Nigdy ( przez 5 lat ) nie czyscilem napedu. Wiec oczyscilem wszystko dokladnie, a przerzutka nadal bez zmian. Pojechalem do innego sklepu rowerowego. Gosc odrazu zauwazyl, ze przerzutka ma luzy. Oddalem rower do wymiany przerzutki na Alivio. Mam nadzieje, ze po wymianie bedzie chodzic normalnie. Mam ten rower dopiero 5 lat, z czego tylko 2 czesciej go uzywalem. Zastanawiam sie skad tak szybko luzy mogly pojawic sie w przerzutce ? Dodam, ze przez pierwsze 2 lata jezdzenia uzywalem go do celow, do ktorych nie byl przeznaczony ( skakalem na nim dosc duzo ze schodow, czasami nawet 8-10 ). Jestem jeszcze ciekaw jak to jest z czyszczeniem lancucha. Czy wystarczy popsikac WD-40, odczekac chwila, przetrzec, a nastepnie nasmarowac smarem ? Uzywalem Finish Line'a to smarowania napedu. Na koleczkach wozka przerzutki byla naprawde gruba warstwa syfu, ze srubokretem musialem zeskrobywac. W serwisie facet polecil mi olej wazelinowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 4 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Aktualnie dla sprzętu rowerowego 5 lat to jest dużo, zwłaszcza jeśli się o niego nie dba, natomiast 2 lata intensywnej jazdy to limit dla wielu dzisiejszych komponentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 4 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 A napęd się myje gdzieś po 150 - 200 km. Jak ktoś dba oczywiście. Bo można i nie myc wcale. I nie używamy WD40, o tym było już troche mówione na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.