kosmonauta80 Napisano 3 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 Co będzie lepsze: - dosyć ciepła woda - woda letnia - woda zimna Dodam, że dużo się pocę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość JGa Napisano 3 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 zimna, zresztą jakbyś poszukał to by ci to zajęło mniej czasu niż napisanie tego tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 3 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 Wątpię czy szok termiczny będzie dobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czajnik Napisano 3 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 po wysiłku fizycznym zalecana jest kąpiel w ciepłej wodzie ale nie gorącej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość JGa Napisano 3 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 Schwefel no chyba nie wchodzisz w ciągu pięciu minut po treningu pod prysznic? dzięki zimnej wodzie "łatają" się wszystkie mikro pęknięcia w strukturze mięśni, w co jeszcze wątpisz? może wg. ciebie lepiej się w ciepły dzień wykąpać ciepłą wodą? najlepiej to niech autor wątku kąpie się w letniej to nie będzie problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 3 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 a moze po prostu zaczac od letniej temperatury i stopniowo ja obnizac do skrajnie zimnej? tak poza konkurencja warto robic sobie na zmiane bardzo ciepla i zimna woda - przyspiesza regeneracje, rozluznia miesnie, poprawia ukrwienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 3 Lipca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 Osobiście preferuję zimną lub na przemian ciepła-zimna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikercwa Napisano 3 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 Ale pytanie. Ustaw temp wody taką jaką lubisz. Ja osobiście lubię temp około lub nawet mniej 30*C a np. moja mama już musi być ponad 40*C do 45*C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 3 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 Idąc tropem Twojej mamy musiał bym chyba jeszcze więcej ... Ja zaczynam od ok 38 stopni i schodzę poniżej 36 - żeby się pory pozamykały i w celu ochłodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 3 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 Schwefel no chyba nie wchodzisz w ciągu pięciu minut po treningu pod prysznic? dzięki zimnej wodzie "łatają" się wszystkie mikro pęknięcia w strukturze mięśni, w co jeszcze wątpisz? może wg. ciebie lepiej się w ciepły dzień wykąpać ciepłą wodą? najlepiej to niech autor wątku kąpie się w letniej to nie będzie problemu Już nie przeinaczaj pytania. Jest wyraźnie napisane zimna, letnia i dosyć ciepła woda a nie ciepła woda. Jak masz takie rady udzielać to lepiej nic nie pisz, bo jeszcze ktoś je posłucha. Do jeziora też skaczesz bez wcześniejszego "przyzwyczajenia" organizmu do temp. wody? 38*C to jest temp neutralna na każdej baterii z termostatem i od tego trzeba by zacząć schładzanie organizmu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 3 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 A jeżeli nie mam możliwości regulacji temperatury? Tylko 2 kurki: ciepła/zimna. Ale jeśli już, to najpierw zmycie potu gorącą wodą, a na koniec płukanie wodą chłodną (taką co przy I kontakcie jest nie fajnie ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 3 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 No to masz 2 opcje albo stoisz z termometrem i mierzysz albo sam sobie określisz czy woda parzy czy nie. I nie żadną gorącą wodą tylko taką która nie przyprawia o gęsią skórkę i skurcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość JGa Napisano 4 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Jak masz takie rady udzielać to lepiej nic nie pisz, bo jeszcze ktoś je posłucha. pytam się co ty piszesz? napisałem prawdę a ty coś marudzisz i zarzucasz mi że udzielam lichej prawdy? to w takim razie zacytuj swoje słowa które odpowiadają na pytanie założyciela tematu aha już zrozumiałem, przecież mam zbyt małą ilość nabitych postów a to na tym forum najważniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathgart Napisano 4 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 A ja lubię gorąco wodę, inni nie wytrzymują pod prysznicem, a ja mogę Ale muszę przyznać, że jestem małym wybrykiem natury, bo mam 37.4 C cały czas a po wysiłku dużym ponad 38 C, a przeszedłem 2 lata temu bardzo dokładne badania w szpitalu i niczego nie znaleźli, więc uznali, że tak już mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 4 Lipca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 a moze po prostu zaczac od letniej temperatury i stopniowo ja obnizac do skrajnie zimnej? tak poza konkurencja warto robic sobie na zmiane bardzo ciepla i zimna woda - przyspiesza regeneracje, rozluznia miesnie, poprawia ukrwienie Święte słowa. Niedawno powtórzyłem sobie całą półkę książek Wiktora Suworowa i w jednej z nich (chyba "Akwarium") autor wspominał o braniu na zmianę prysznica ciepła/zimna w celu regeneracji po ćwiczeniach(tak się bawią chłopaki ze Specnazu). Tak na marginesie - widziałem już różne kłótnie na tym forum ale żeby o prysznic? Może "ustawki" na zlocie forumrowerowe.org wam pomogą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 5 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Wróciłbym do tematu głównego i prosił o porządek. Większość została tu napisana, jeszcze pare wyskoków i temat zamykam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sony Napisano 15 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Na jakims naukowym chanelu pokazywali trening juniorów piłkarzy i brali kąpiele w zimnej wodzie co by miesnie nie zastygaly czy cos takiego a na pewno szybsza regeneracja Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morganfriman Napisano 16 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Na jakims naukowym chanelu pokazywali trening juniorów piłkarzy i brali kąpiele w zimnej wodzie co by miesnie nie zastygaly czy cos takiego a na pewno szybsza regeneracja Polecam raczej chodzilo o mikrourazy. ja kiedys sobie zrobilem takie doswiadczenie - po mega ciezkim treningu wzialem normalnie prysznic a pozniej jedno udo na zmiane lalem ciepla i zimna woda. na drugi dzien efekt byl takie ze miesnie nogi ktora traktowalem woda zmieniajac temp.nie byly obolale prosze bez kpin! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathgart Napisano 17 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Placebo, bracie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morganfriman Napisano 17 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 wlasnie nie sadze. bo bylem sceptycznie nastawiony ale postanowilem sprawdzic na wlasnej skorze jak ktos chce niech sam sprobuje i podzieli sie spostrzezeniami. oczywiscie to lanie ze zmiana temperatur nie trwalo 10s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlodyasg Napisano 17 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Po treningu myję się w letniej wodzie (tak około 36st) a po wszystkim z minutę schładzam same nogi zimną wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clitoris Napisano 22 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 A może w ogóle sie nie myć? Tak ekologicznie A poważnie to sądzę że najlepiej jest kąpać się w letniej i powoli schodzić na niższe temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathgart Napisano 22 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 W książce Joe Friel pisze o gorącej kąpieli po wysiłku czas trwania max 20 minut jako dobry sposób regeneracji Ma rację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koziakaka Napisano 22 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 nie ma racji. niby jaki to mialoby miec pozytywny skutek?dodatkowe zmeczenie,ktore moze zniechecic do treningow. najprzyjemniej - w letniozimnej. najrozsadniej - ciepla/chlodna na przemian - szczegolnie na nogi - poprawia krazenie,a tym samym nieco przyspieszy regeneracje. co do samego tematu - strasznie glupi.niedlugo beda pytania 'o jakiej porze dnia robic kupe'... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.