Skocz do zawartości

[prysznic] po treningu - jaka temperatura wody

kosmonauta80

Rekomendowane odpowiedzi

Schwefel no chyba nie wchodzisz w ciągu pięciu minut po treningu pod prysznic? dzięki zimnej wodzie "łatają" się wszystkie mikro pęknięcia w strukturze mięśni, w co jeszcze wątpisz? może wg. ciebie lepiej się w ciepły dzień wykąpać ciepłą wodą? najlepiej to niech autor wątku kąpie się w letniej to nie będzie problemu

a moze po prostu zaczac od letniej temperatury i stopniowo ja obnizac do skrajnie zimnej? tak poza konkurencja warto robic sobie na zmiane bardzo ciepla i zimna woda - przyspiesza regeneracje, rozluznia miesnie, poprawia ukrwienie

Schwefel no chyba nie wchodzisz w ciągu pięciu minut po treningu pod prysznic? dzięki zimnej wodzie "łatają" się wszystkie mikro pęknięcia w strukturze mięśni, w co jeszcze wątpisz? może wg. ciebie lepiej się w ciepły dzień wykąpać ciepłą wodą? najlepiej to niech autor wątku kąpie się w letniej to nie będzie problemu

Już nie przeinaczaj pytania. Jest wyraźnie napisane zimna, letnia i dosyć ciepła woda a nie ciepła woda. Jak masz takie rady udzielać to lepiej nic nie pisz, bo jeszcze ktoś je posłucha.

Do jeziora też skaczesz bez wcześniejszego "przyzwyczajenia" organizmu do temp. wody?

38*C to jest temp neutralna na każdej baterii z termostatem i od tego trzeba by zacząć schładzanie organizmu.

Jak masz takie rady udzielać to lepiej nic nie pisz, bo jeszcze ktoś je posłucha.

pytam się co ty piszesz? napisałem prawdę a ty coś marudzisz i zarzucasz mi że udzielam lichej prawdy? to w takim razie zacytuj swoje słowa które odpowiadają na pytanie założyciela tematu

aha już zrozumiałem, przecież mam zbyt małą ilość nabitych postów a to na tym forum najważniejsze

A ja lubię gorąco wodę, inni nie wytrzymują pod prysznicem, a ja mogę :) Ale muszę przyznać, że jestem małym wybrykiem natury, bo mam 37.4 C cały czas a po wysiłku dużym ponad 38 C, a przeszedłem 2 lata temu bardzo dokładne badania w szpitalu i niczego nie znaleźli, więc uznali, że tak już mam :)

• Mod Team

a moze po prostu zaczac od letniej temperatury i stopniowo ja obnizac do skrajnie zimnej? tak poza konkurencja warto robic sobie na zmiane bardzo ciepla i zimna woda - przyspiesza regeneracje, rozluznia miesnie, poprawia ukrwienie

Święte słowa.

Niedawno powtórzyłem sobie całą półkę książek Wiktora Suworowa i w jednej z nich (chyba "Akwarium") autor wspominał o braniu na zmianę prysznica ciepła/zimna w celu regeneracji po ćwiczeniach(tak się bawią chłopaki ze Specnazu).

Tak na marginesie - widziałem już różne kłótnie na tym forum ale żeby o prysznic? Może "ustawki" na zlocie forumrowerowe.org wam pomogą?

• 2 tygodnie później...

Na jakims naukowym chanelu pokazywali trening juniorów piłkarzy i brali kąpiele w zimnej wodzie :D co by miesnie nie zastygaly czy cos takiego a na pewno szybsza regeneracja :P Polecam

raczej chodzilo o mikrourazy.

ja kiedys sobie zrobilem takie doswiadczenie - po mega ciezkim treningu wzialem normalnie prysznic a pozniej jedno udo na zmiane lalem ciepla i zimna woda. na drugi dzien efekt byl takie ze miesnie nogi ktora traktowalem woda zmieniajac temp.nie byly obolale :) prosze bez kpin! :)

nie ma racji.

niby jaki to mialoby miec pozytywny skutek?dodatkowe zmeczenie,ktore moze zniechecic do treningow.

najprzyjemniej - w letniozimnej.

najrozsadniej - ciepla/chlodna na przemian - szczegolnie na nogi - poprawia krazenie,a tym samym nieco przyspieszy regeneracje.

co do samego tematu - strasznie glupi.niedlugo beda pytania 'o jakiej porze dnia robic kupe'...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...