Skocz do zawartości

[Hamulec Tarczowy] Oro-k18

Krzychoo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z tylnym hamulcem ,wysoka temperatura i słońce powoduje ocieranie tarczy i stopniowe blokowanie koła.Czym bardziej gorąco tym mocniej.Rower postawiony na "słońcu" na kilka min i tylne koło zablokowane,nawet jazda w "słońcu" blokuje koło.Z przodem nie ma żadnych problemów .Nie mam pojęcia co mu jest, zapowietrzony ? Wymiana płynu ?

może to być przyczyna zapowietrzenia ponieważ powietrze w układzie pod wpływem wyższej temperatury zwiększa swoja objętość w okładzie wypychając tłoczki i blokując koło. żeby to potwierdzić wyjdź pojeździć wieczorem jak temperatura będzie niższa i jedź lekko hamując żeby rozgrzać układ jeżeli znowu się zablokuje to będzie potrzebne odpowietrzenie

Niedawno miałem ten sam problem co Ty, z tym jednak, że ja zalałem hamulec DOTem zamiast mineralką - w efekcie musiałem kupić nowy hamulec. Spróbuj go odpowietrzyć może, mi w serwisie odpowietrzali jak próbowałem jezdzić na źle zalanym hamulcu i to dawało rade na jakieś max 3 tygodnie.

Nie wiem co ma do tego wysoka temperatura, ale tak na moje oko to nie powinna mieć nic do tego temperatura.

Pozdrawiam i jeśli nie mam racji, to proszę mnie zbesztać :D

Witam.

To z instrukcji, bo troszkę złe informacje się pojawiają, które mogą kogoś wprowadzić w błąd.

WARNING! The DOT.4 fluid used in this braking system may be dangerous to your eyes

or skin upon contact. ALWAYS WEAR APPROPRIATE GLOVES AND GOGGLES WHEN

BLEEDING YOUR FORMULA BRAKES. In case of accidental contact, rinse your eyes and/or

skin abundantly with running water. In case of contact with your eyes seek immediate medical

assistance.

Pozdrawiam.

Niedawno miałem ten sam problem co Ty, z tym jednak, że ja zalałem hamulec DOTem zamiast mineralką - w efekcie musiałem kupić nowy hamulec. Spróbuj go odpowietrzyć może, mi w serwisie odpowietrzali jak próbowałem jezdzić na źle zalanym hamulcu i to dawało rade na jakieś max 3 tygodnie.

Nie wiem co ma do tego wysoka temperatura, ale tak na moje oko to nie powinna mieć nic do tego temperatura.

Pozdrawiam i jeśli nie mam racji, to proszę mnie zbesztać :D

Chodziło mi o tę wypowiedz, z tego co pamiętam to mineralka do Magury i Shimano a DOTY do Avidów, Formuli. DOTY między sobą liczbami różnią się temperaturą wrzenia.

Pozdrawiam.

Mozliwe ze juz sie faktycznie przerobil olej. Doty sa silnie higroskopijne i stopniowo chlona coraz wiecej wody co zmienia ich wlasciwosci. Mozliwe ze przez to sie zmienila rozszerzalnosc cieplna. Albo to albo zapowietrzenie. W pierwszym wypadku wymiana oleju, w drugim odpowietrzenie, najlepiej zrobic i to i to, dot kosztuje pare zlotych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...