Skocz do zawartości

[akcesoria dodatkowe] Jakie jeszcze dokupić?

Cragmite

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, temat zakładam drugi raz, ale tym razem zgodnie z regulaminem forum. :)

Otóż kupiłem rower Rockrider 5.2 i kupuję do niego akcesoria.

Jak na razie kupiłem licznik, stopkę, zabezpieczenie antykradzieżowe i uchwyt do bidonu. Światła miałem wraz z rowerem, więc nie było potrzeby. Dzisiaj dokupiłem błotnik tylny, taki zwykły: LINK. Kupiłem go, żeby nie mieć znowu błotnych pasków na koszulkach. :)

I mam 2 pytania:

* jaką jeszcze ciekawą i praktyczną rzecz warto by było dokupić?

* czy opłaca się kupować przedni błotnik?

Sprawdzałem sobie błotnik przedni, a konkretnie TEN. Po zamontowaniu w rowerze wypadł kołek rozporowy z rury sterowej, choć był mocno skręcony. To mnie zniechęciło, oddałem ten błotnik, odzyskałem swoje 40zł i jak na razie jest dobrze. Mogę jutro jechać do Decathlonu, kupić ten błotnik ponownie i dać serwisantom do zamontowania, a oni to fachowo zamontują. Tylko zacząłem się zastanawiać czy jest sens? Przecież rama chroni całkiem sporo pryskającego błota, a i ten błotnik przedni by chyba każdego syfa nie "złapał". Do tego aż tyle nie jeżdżę po kałużach, z reguły jak się da to ominę. Tylny - owszem, potrzebny, wystarczy logicznie pomyśleć i wyobrazić sobie nawet najmniejszą kałużę. Ale przedni? Czekam na Wasze opinie. :P

Napisano

"Jak to przedni po co Ci? Rama trochę chroni ale nie jedziesz przecież cały czas z kierownicą na wprost. Ja tam bym wolał bardziej przedni niż tylny. Nie jest fajnie co chwilę przecierać twarz od błota, albo stawać i wyjmować piasek z oczu. :) "

Napisano

No jakoś nigdy z tym problemów nie miałem, może właśnie dzięki temu, że z reguły omijam kałuże. :) Ale teraz na tym rowerze skupię się na terenie, więc nie zawsze będzie kolorowo. A oprócz kałuż jest jeszcze błoto i tu się zaczynają schody.

BTW - jak sądzicie, dlaczego kołek rozporowy wypadł z rury, pomimo bardzo mocnego skręcenia? Jeżdżę dużo po polnych drogach ujechanych traktorem, czyli bez przerwy rower się trzęsie, bo jest mnóstwo regularnych wgłębień. Jeśli ten kołek z błotnikiem tak łatwo odpadł, to po przejechaniu około 10 metrów tego typu drogą też by wypadł.. Bo gdyby nie to, to nie oddawałbym błotnika.

Napisano

U mnie też błotnik się słabo trzymał jak skręciłem śrubę na maxa, ale rozwiązałem ten problem owijając kilkakrotnie ten korek taśmą izolacyjną. Przejechałem tak całą zimę i wiosnę.

No jakoś nigdy z tym problemów nie miałem, może właśnie dzięki temu, że omijam kałuże.

Hmmm, ty chyba jeszcze nigdy nie jechałeś w ulewie po lesie czy asfalcie, albo po deszczu w lesie :)

Napisano

A nie było w zestawie korków rozporowych w różnych rozmiarach? Często są, a jak nie to musisz kombinować z taśmą albo kawałkiem starej dętki.

Były, oba wypadły. Z taśmą nie chcę się babrać - mam zaczep, to niech trzyma. Jutro pojadę, zobaczę jak mi to serwisant wmontuje. Jak wypadnie, to sobie odpuszczę chyba.

A poza tym błotnikiem byłoby coś jeszcze wartego uwagi? :icon_confused:

• Mod Team
Napisano

albo stawać i wyjmować piasek z oczu. :icon_confused: "

Z reguły po to się ma okulary na rowerze :P

Napisałeś, że kupiłeś uchwyt do bidonu, ale o samym bidonie nie wspomniałeś ani słowa, dlatego przypominam o tej niezbędnej rzeczy latem na trasie.

Masz kask?

Napisano

No nie mogę, błotnik przedni 40zł to chyba jakiś żart w tym decathlonie, lepiej zainteresuj się błotnikami Simpli, tam dla porównania błotnik przedni i tylny masz za 32zł i to dobrej jakości

Napisano
Napisałeś, że kupiłeś uchwyt do bidonu, ale o samym bidonie nie wspomniałeś ani słowa, dlatego przypominam o tej niezbędnej rzeczy latem na trasie.

Rozważam, na razie dobrze się w nim mieszczę 1,5l butelki z wodą. :wallbash:

Masz kask?

Mam, ale zakładam tylko na jazdę w terenie. :wallbash:

Napisano

- koszyk + bidon

- pompka

- klucze

To taki bardzo podstawowy zestaw w trasę.

Potem torba pod siodło (najlepiej od razu z lampką), licznik, lampka przednia.

Napisano

Koszyk na bidon mam, bidon najwyraźniej muszę zakupić. :D Pompkę małą i klucze podręczne (takie "scyzorykowate") mam. Torby nie potrzebuję, jak coś to wystarczy mi plecak. Poza tym, nie chcę już na maxa przerabiać MTB w miejski. :027: Licznik i lampki też są.

Z tego wynika, że do dokupienia mam bidon i przedni błotnik tylko. Chyba, że ktoś coś jeszcze zasugeruje. :P

Napisano

Odnośnie mocowania błotnika przedniego to przerobiłem już wszystkie możliwe warianty podkładek z dętek i innych pierdół zanim zastosowałem jedynie słuszny patent - wbić w sterówkę drugą gwiazdkę od dołu ;] Przetestowane w górach na zlocie i wcześniej przez parę miesięcy.

Napisano

Rękawice masz ? Ja bez nich nie wyjeżdżam na trasę. Raz psy mi pogubiły rękawice jeden prawą drugi lewą szukałem 2 godziny zanim pojechałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...