Kellysbicycles Napisano 2 Lipca 2010 Napisano 2 Lipca 2010 Witam . Od niedawna zastanawiam się nad zakupem nowego roweru. Zakładałem już kilka tematów z zapytaniem jaki rower wybrać. Najpierw okazało się, że propozycja, która wydawałoby się rozwiązała temat była już nieaktualna. Później jakoś nikt nie był chętny do odpowiedzi . Pytanie moje brzmi: który rower jest lepszy kelly's magnus czy magic? Obydwa to modele 2009. Magnus kosztuje 2500zł, a Magic 2200zł. Przy okazji chciałbym zapytać jak to jest z tymi hydraulicznymi hamulcami tarczowymi. Konkretnie Shimano m486 hudraulic disc ( ten co jest w magnusie ). Niektórzy mówią, że takie hamulce trzeba odpowietrzać co miesiąc inni natomiast mówią, że co pół roku. Ile kosztowało by takie odpowietrzenie w serwisie? Wracając do tematu, tu macie link do Magnusa : http://www.kellys-bicycles.com/index.php?id=pl_archive_detail&product_id=17913&countries_id=170&countries_name=pl&cat_id=225&subcat_id=228 i do Magica: http://www.kellys-bicycles.com/index.php?id=pl_archive_detail&product_id=17909&countries_id=170&countries_name=pl&cat_id=225&subcat_id=228 A może znajdziecie jakiś z tych rowerów taniej lub zaproponujecie coś od siebie? Jak w tytule napisałem, rower używać będę do xc i zamierzam wydać do 2500 zł maks. 2800zł. Mam 165cm wzrostu i ważę 63kg Z góry dzięki za odpowiedzi
Pitof Napisano 4 Lipca 2010 Napisano 4 Lipca 2010 Jeśli ktoś twierdzi, że te hamulce trzeba odpowietrzać co miesiąc to albo nie ma pojęcia o czym w ogóle mówi, albo ma uszkodzony (nieszczelny) układ. Odpowietrzanie co pół roku to również lekka przesada. Co do samych kosztów takiej operacji to one oczywiście różnią się zależnie od serwisu, ale tak średnio to musisz liczyć 30-40 zł. Który model roweru wybrać to już zależy od tego czy chcesz mieć tarczówki. Nie tylko teraz, ale i w przyszłości. Pamiętaj, że ewentualny montaż tarczówek w Magicu będzie się wiązał nie tylko z zakupem samych hamulców, ale i z dodatkowymi kosztami w postaci wymiany piast i obręczy. Obydwa rowery mają identyczne amortyzatory i taki sam napęd. Magnus ma jedynie trochę gorsze manetki i przerzutki, ale nadal OK.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.